Vysvětluje Hawking cestování v čase správně ?

12. 05. 2015 10:30:05
Stephen Hawking často a rád publikuje své úvahy o cestování v čase. Bohužel je ale jeho logika poněkud zjednodušená a mechanická. Uvážíme tedy i další možnosti. A posoudíme, jestli může existovat časová sanitka.

Velmi dobře je asi znám paradox dědečka, jak ho prezentuje třeba právě Stephen Hawking, kdy cestování člověka třeba o 100 let zpět a zabití vlastního dědečka, znemožní člověku, aby existoval a mohl cestovat v čase.

Tento paradox může naznačovat, že mechanická představa, že minulost je nějaký ztuhlý, na věky existující blok, do kterého se můžeme vrátit a něco tam změnit, nemusí být správná. Minulost by vlastně musel být absolutně dokonalá paměť, která nikdy nic nezapomene, a to až do kvantové úrovně. Uvažme jen to, že jestli tam my můžeme něco změnit, musí být tato minulost dynamická a může v ní něco změnit i cokoliv jiného.

Tato mechanická představa vzniká, když skládáme všechny současnosti na sebe, jako třeba diapozitivy, které dohromady dají film nějakého pohybu. Musíme předpokládat, že každý takový diapozitiv zůstane na svém místě a nikdy se ani malinko nezmění. K představě této neměnnosti vede ale jen a pouze informace, kterou jsme získali v době, kdy minulost byla současností. Je to pouze hypotéza, která vyplývá z představy, že náš čas je absolutní, konkrétně tady jediný a poslední existující čas (ve smyslu postupu do struktury reality), platný pro všechny strukturní úrovně a všechny oblasti (i mimo náš vesmír).

V podstatě je to představa absolutního času Isaaca Newtona, představa času před teorií relativity. To, že Einstein objevil, že čas je relativní v tom smyslu, že může měnit svou rychlost, ale znamená, že je relativní v každém smyslu: má počátek a bude mít konec, musel vzniknout z jiného času/pohybu, má omezenou platnost jen pro náš vesmír, je pohybem v jiném čase (obecnějším, který si nazvěme třeba subčasem), je jen pohybem v jiném čase.

Relativita času tedy vyžaduje hlubší čas, subčas, v něm je náš čas prostým pohybem. A existuje-li subčas, nelze předpokládám, že čas se děje na ztuhlém nečasovém bloku minulost-přítomnost-současnost v multivesmíru (časoprostoru), tedy že subčas neběží.

Lze tedy spíše předpokládat, že minulost je dynamická a je jen otázkou zkoumání, abychom zjistili, jestli se pohybuje tak pomalu jako třeba naše kontinenty, nebo mizí rychle, jako brázda za lodí, nebo mizí prakticky okamžitě. Poslední dvě možnosti nemají nejmenší problém s paradoxem dědečka, protože dědeček tam už dávno nebude, až se do minulosti vrátíme. :-)

A časová sanitka? Tu si tedy necháme na příště.

Autor: Jan Fikáček | úterý 12.5.2015 10:30 | karma článku: 37.07 | přečteno: 2278x

Další články blogera

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 21.34 | Přečteno: 600 | Diskuse

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 45.70 | Přečteno: 6276 | Diskuse

Jan Fikáček

Jak nás intuice vede na scestí v otázce, co je to realita

V hollywoodských filmech často nějaký hrdina, astronaut nebo detektiv, vyřeší problém intuicí. Když selže rozum a důkazy, intuice zaskočí. Jenže intuice není vždy spásné řešení, někdy tomu řešení naopak brání..

27.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 2101 | Diskuse

Jan Fikáček

Dá se v padesáti naučit anglicky?

Mnohokrát jsem slyšel názor, že pokud se člověk nenaučí nějaký cizí jazyk do třiceti, už se ho nenaučí nikdy. A proto když jsme se přestěhovali s rodinou před tímto mým věkem do Belgie, ani jsem se nový jazyk naučit nesnažil.

13.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 39.56 | Přečteno: 7005 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 21.73 | Přečteno: 502 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 179 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 283 | Diskuse
Počet článků 307 Celková karma 31.85 Průměrná čtenost 3138

Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...