Kvantová mechanika, nekonečno a bůh

Říkáte si, co mají tyto tři věci společného? Všechny v nás svou tajemností a nepochopitelností vzbuzují posvátnou úctu. Také nám ale zatemňují rozum. Fascinují nás jako světlo fascinuje můry a je na čase se z jejich vlivu vymanit.

Že je smysluplné a v principu prosté řešení/pochopení dlouhodobě vytlačováno špatným, krkolomným nepochopením, které je ovšem tajemné a tím velmi svůdné, můžeme vidět na pravděpodobnostní interpretaci kvantové mechaniky (90 let - Heisenberg), aktuálním nekonečnu v matematice (180 let - Bolzano) a představě jednoho boha (4000 let - židovský Abrahám). Všechny tyto tři věci jsou pouhé vytrvalé lidské iluze.

Lidi vždy přitahovalo, co nemohli pochopit, což je součást širšího aktivačního mechanismus, který příroda "vymyslela" proto, aby na překážky člověka soustředila jeho energii a zvýšila tak pravděpodobnost, že onu překážku člověk překoná. Tento evoluční mechanismus je velmi účinný při lovu či záchraně života a jiných fyzických akcích, neboť pomocí endorfinů, adrenalinu či jiných interních drog, soustředí všechny síly pro jeden účel, na jeden cíl.

Tyto interní drogy aktivují člověka silnými pozitivními emocemi a tělo je v akci "spotřebovává". Vhodné drogové mechanismy jsou evolučně vyhledány tak, aby člověk úspěšně přežil nebo něco ulovil. U intelektuálních úkonů ale tato tvrdá "kritika realitou" odpadá, takže ony příjemné pocity mohou vést k bezúčelnému "opíjení se v bludném kruhu" a to i tehdy, když je správné řešení nabíledni.

Samozřejmě, i soustředění intelektuální energie může vést k řešení problémů, ale protože je realita daleko, může vést i k tomuto opakovanému sebeuspokojování v náboženství či "náboženství". Ono nepochopení, toto "náboženské" uvytržení je totiž emočně podobně příjemné jako zdrogovaný stav, ostatně má také fyziologicky identické základy. Drogy jen nejsou dodány uměle, ale vytváří je přímo mozek, který produkuje vlastní velmi dobře naladěné drogy a  velmi dobře je dávkuje.

Takže ano, Heisenberg, Bolzano a Abrahám "vymyli lidem hlavu" (doslovný Bellův výraz, což je ten pán, který dle některých svou nerovností podpořil Heisenbergovu pravděpodobnostní interpretaci kvantové mechaniky, Bell samotný však preferoval deterministickou interpretaci známou jako pilotní vlna). Jejich řešení byla ve zjednodušení historicky OK, ale už je na čase se od těchto "esoterik" oprostit a začít svobodně uvažovat.
A chcete-li to konkrétně, pak o tom, že je bůh "špatně", se můžete dočíst v blogu Důkaz neexistence boha, o tom, že je nekonečno jen iluze, se něco dovíte zde, zde a zde, a článeček o tom, že je obvyklé chápání kvantové mechaniky povrchní a nesprávné, můžete první indicii získat v jednom youtube videu. A o tom, jak je kvantová mechanika prostá, napíšu brzy malý blog.

Autor: Jan Fikáček | čtvrtek 13.7.2017 9:04 | karma článku: 36,56 | přečteno: 1657x