Proč je realita jen v našem vědomí a proč není zcela pevná

2. 11. 2017 9:03:42
Nadpis možná zní dost šíleně, ale výklad bude poněkud umírněnější. Realita pevná je, i když ne zcela absolutně a ukážeme, odkud tuto pevnost bere. Vysvětlíme taky to, že mimo nás je něco, čeho je realita v naší hlavě jen obrazem.

Přirozené mechanické pojetí reality spočívá hlavně v představě, že realita je mimo nás a že je zcela pevná.

Že realita není vně se dá snadno pochopit, když známe film Matrix a dokážeme si představit, že realitu lze vytvořit i uměle, bez toho, aby byla mimo nás, tedy tak, že je jen v naší hlavě. To zaprvé.

Zadruhé Matrix jasně ukazuje, že není důvod k představě, že okolí musí být takové, jako naše představa o něm. Pochopme proto tedy, že realita, jak ji důvěrně známe, je jen v naší hlavě. To, že máme dojem, že je venku, je dáno jen tím, že venku je svět, který, i když se od reality velmi liší, je stále pevný a taktéž vzorem, předobrazem pro model v naší hlavě, který nazýváme realitou. Z důvodů přežití v evoluci se ukázala jako zásadní rychlá reakce, a proto mozek situaci zjednodušuje tak, že náš zjednodušený obraz okolního světa, skutečnost. "přilepí" na jevový povrch okolního světa a tedy "tvrdí, že realita je mimo nás.

Kdo by nechtěl věřit, že je Matrix možný, měl by si uvědomit, že zvukový "matrix" je již dávno dokonale realizovaný. Posloucháme ze zvukového záznamu symfonický orchestr a ten slyšíme dokonale prostorově, i když tam není. U vizuální virtuální reality je jen otázka dalšího technologického pokroku, kdy optický rastr vnímaných obrazovek dosáhne onoho ideálního rozlišení 9000 x 5000 bodů a dál už je to jen věc dokonalého softwaru či prostě jen záznamu reálné situace.

Zpět ale k pevnosti reality. I realita v naší hlavě je poměrně pevná, nejen její vzor - okolní svět, což je dáno jednak pevností onoho okolního světa, jednak ale i relativní stálostí interakcí mezi námi a okolními objekty. Atomy ještě dlouho budou vysílat světlo, fyziologické mechanismy našich smyslů se nemění a logika, zkopírovaná z jistých zákonů okolního světa je také velmi stabilní.

Stačí také uvážit, jak hodně se proměňují signály z okolního světa, než dorazí do našeho já, abychom pochopili, že důvěrně známá realita v naší hlavě se od okolí liší opravdu hodně. Pěkným prostým příkladem jsou barvy, které ve světě neexistují, jsou tam jen fotony s různými frekvencemi. My ale nepochybujeme, že okolí je barevné. Není.

Také nevidíme objekty, ale jen jejich posly. Objekt má atomy, ale s těmi nepřijdeme přímo do styku. I když je třeba hmatáme, je to jen výměna fotonů mezi elektronovými slupkami atomů objektu a naší ruky, atomy samy v kontaktu nejsou. Uvažujeme-li zrakové vnímání, je foton vyslaný atomem něco jiného než atom sám. V sítnici oka se foton opět transformuje, a to v chemickou látku, rhodopsin. I ten se mění v neurosignál. Kdybychom chtěli popsat podrobnosti všech těch změn, byla by to přinejmenším celodenní přednáška.

Tedy to, co do hlavy dostaneme, není objekt sám, ale jen jeho mnohokráte přetvořený obraz. Jen s tímto obrazem se naše vědomí dostane přímo do styku, ne s okolím. Že k tomuto modelu v naší hlavě máme informaci, že zdroj těchto podnětů je v okolí, to neznamená, že vidíme přesně to, co je v okolí. Podobně jako bolest v prstu cítíme v hlavě, a máme přitom u této bolesti "visačku" například: je to v levém malíčku. A můžeme tam tu visačku mít třeba, i když nemáme celou levou ruku - viz fantómové bolesti. To opět jasně podporuje naše pojetí, neboť to je jakýsi přirozený "matrix"..

Protože můžeme z tisícileté lidské zkušenosti usoudit, že vše má svoji strukturu, ze které to vzniká, třeba člověk z buněk, lze s jistotou prohlásit, že vše má tento emergentní charakter. Pak tedy ale vše, co poznáváme, buňky, atomy, struny, prostor, má vždy strukturu z něčeho hlubšího a z této vzniká. Proto existence čehokoliv, co poznáváme je jen relativní, ne zcela stálá, vlastně částečně to i neexistuje v tom smyslu, že třeba atom není 100% atom, ale pouze několik kvarků spojených gluony a kolem elektrony. Náš mozek abstrahuje od mezer mezi jádrem a elektrony a dotahuje relativní vyčleněnost atomu z okolí do dokonalé leč pouze abstraktní oddělenosti od okolí a dokonalé abstraktní celistvosti uvnitř atomu. Vybírá relativně stabilní vazby uvnitř (ty mohou být ale zničeny) a odmýšlí poměrně náhodné vazby na okolí. Tak ze spojité sítě vazeb mozek dovybírá část stabilnější než okolí a dovytváří atom, který ovšem přesně tak (např. bez vazeb na okolí), jak ho chápeme, v realitě neexistuje. Abychom pochopili, že dekompozice každého objektu pokračuje dále, můžeme uvážit hypotézy struktury elementárních částic v podobě super-strun nebo kvantových smyček.

Light forest

Neexistuje nic, co známe nebo poznáme, co by bylo absolutně stálé. Tedy to absolutně stálé, co je mimo nás a co je také zdrojem stability reality v naší hlavě, nemůžeme nikdy nijak poznat v podobě smyslové nebo racionální (racio je také určitý "smysl"). Nazvěme si tedy to absolutně stále absolutním světem a pochopme, že se nijak nepodobá ničemu, co známe a kdy znát budeme, tedy ani bohu ne, ani hmotě. Poznáváme jen informace, které absolutní svět odeslal po nekonečné cestě, tedy jsou nekonečně způsoby změněny. Proto tento absolutní svět nemá žádnou vlastnost, kterou kdy budeme znát.

Naše skutečnost je jako kruh ozářený světlem baterky v nočním lese. Vidíme jen malý kousíček světa a nikdy víc vidět nebudeme, protože s konstrukcí silnějších "světel" budeme stále znovu a znovu zjišťovat, že i krajina je mnohem větší, než jsme kdy mohli tušit.

Autor: Jan Fikáček | čtvrtek 2.11.2017 9:03 | karma článku: 37.14 | přečteno: 2867x

Další články blogera

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 21.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 45.70 | Přečteno: 6277 | Diskuse

Jan Fikáček

Jak nás intuice vede na scestí v otázce, co je to realita

V hollywoodských filmech často nějaký hrdina, astronaut nebo detektiv, vyřeší problém intuicí. Když selže rozum a důkazy, intuice zaskočí. Jenže intuice není vždy spásné řešení, někdy tomu řešení naopak brání..

27.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 30.38 | Přečteno: 2108 | Diskuse

Jan Fikáček

Dá se v padesáti naučit anglicky?

Mnohokrát jsem slyšel názor, že pokud se člověk nenaučí nějaký cizí jazyk do třiceti, už se ho nenaučí nikdy. A proto když jsme se přestěhovali s rodinou před tímto mým věkem do Belgie, ani jsem se nový jazyk naučit nesnažil.

13.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 39.56 | Přečteno: 7006 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 307 Celková karma 31.96 Průměrná čtenost 3139

Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...