Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijeme či nežijeme v počítačové simulaci (našich potomků)?

Nick Bostrom, filosof v Oxfordu, se proslavil svým trilematem, ve kterém tvrdí, že s pravděpodobností blížící se jistotě žijeme ve světě, který je počítačovou simulací našich potomků. Není ale tato představa naivní omyl?

Nejdříve je vhodné upozornit, že tento text nemíří na simulaci obecně, ale na představu velmi vysoké pravděpodobnosti, že jsme simulace, jak ji formuloval Nick Bostrom ve svém trilematu. To je v podstatě představou dokonalé sebe-simulace vlastní historie, kterou provádí civilizace za účelem podrobného studia historie. Po těchto argumentech zbude jen velmi malá pravděpodobnost, že jsme simulací našich "potomků".

Bostromovu úvahu se snažili vyvrátit někteří fyzikové tím, že simulace naší reality není možná, protože nelze simulovat kvantovou mechaniku s její neurčitostí. Taková úvaha je ale nesmyslná. Buď je kvantová mechanika ve skutečnosti deterministická a její neurčitost je jen zdánlivá, jak tvrdil Einstein, a pak simulovat jde. Nebo, je skutečně neurčitostní a pak není žádný problém tuto náhodnost simulovat generátorem pseudo-náhodných čísel, což je sice přesný algoritmus, ale produkující dokonale náhodná čísla. Vždyť se taky na počítačích simuluje něco, čemu se říká deterministický chaos.

Nesprávnost představy, že něco není možné simulovat, vyplývá už z toho, že i naše fyzikální realita, bez nějakého architekta, je vlastně "simulací", tedy virtuální realitou, třebaže přirozeného původu. To lze pochopit z faktu, že např. nejvyšší věž na světě, byl měla rozměry špičky jehly, kdybychom ji stlačili do hustoty atomového jádra. Objekty kolem nás jsou jen jakási jemná "mlha" a jeví se nám pevné jen proto, že my jsme také tato jemná mlha, a proto nás tato jemná mlha objektů silně ovlivňuje. I kdyby tedy náš svět zřejmě nebyl výplodem nějakého architekta, stále je "simulací", a to virtuální realitou tvořenou elementárními částicemi, z nichž se skládá jak svět kolem nás, tak také my, a také je tato VR vytvářena těmi částicemi, kterými svět kolem pozorujeme (zejména fotony).

Už tím bychom mohli pomalu skončit, protože evidentně "simulace" nevyžaduje žádného architekta, může fungovat přirozeně a architekt je tedy vlastně zbytečný. Occamova břitva ho proto může dost spolehlivě odříznout ve stylu Laplaceova výroku, který byl odpovědí na Napoleonův dotaz, kde je v jeho fyzice bůh. Laplace odpověděl: "Občane, první konzule, tuto hypotézu jsem nepotřeboval."

Jenže my půjdeme dál a ukážeme si nemožnost sebe-simulace civilizace. Stačí jen trochu zohlednit zákony reality, aby byl naivní idealismus Bostromovy sebe-simulace odmítnut. Představa, že civilizace simuluje svou historii z důvodu zkoumání svých dějin, jak uvádí Bostrom, je nesmyslná proto, že není ani zdaleka možné získat data, která jsou k takové simulaci nutná. Přenos informace je totiž vždy ztráta informace, její zpoždění a zkreslení. 

Pro sebe-simulaci civilizace to chce ale získat podrobné informace o celé populaci v nějakém okamžiku, a to až na kvantovou úroveň. Chce si to totiž všimnout, že kvantová provázanost je makroskopická a zdá se, že nemá vzdálenostní omezení, tedy pro simulaci jedné částice to chce znát v podstatě celý vesmír v jednom okamžiku až na kvantovou úroveň. To je ohromné množství dat, navíc nevíme, o jakém časovém okamžiku je získat, protože už ve speciální teorii relativity máme potenciálně nekonečně mnoho současností. Zjednodušeně bychom mohli poukázat na to, že život na Zemi podle jedné vědecké hypotézy skoro vyhubila stovky miliónů světelných let vzdálená černá díra, která svým výtryskem paprsků ozářila Zemi. Prakticky je tedy nutné k lidské historii simulovat celý vesmír, chceme-li zahrnout všechny podstatné faktory.
Získat úplná data je ale prakticky nemožné. A nepomůže nám tady ani kvantový počítač s neuvěřitelným výkonem, protože nemáme data o tom, co má simulovat. Tím by to mohlo skončit. Ale zabijme nesmysl sebe-simulace ještě lépe. Když odpadá možnost přesné simulace vlastní historie, mizí i motivace, a jako pravděpodobnost téměř jistá se jeví, že civilizace nesimulují vlastní minulost v rozsahu tisíců let a celé civilizace, protože má smysl dělat jen obecné simulace lidského chování.
Přenos informace je vždy ztráta. Čím větší vzdálenost, tím větší ztráta. A to i v případě časové vzdálenosti, neboť zjednodušeně řečeno s Minkowským a Einsteinem, čas je "jen" 4. dimenze. Jenže jaká je asi časová vzdálenost nás a těch našich "potomků", aby nás mohli simulovat? Obrovská. A čím hlubší historie, tím méně dat, to znají historici až bolestivě. Uvědomme si, že informační kanál mezi historií a současností není opečovávaný optický kabel, kde se snažíme o co nejdokonalejší uchování informací, ale chaotický proces požárů, úmyslného ničení, biologické destrukce lidských těl a mozků po smrti a zapomínání v situaci, kdy třeba neexistoval ani knihtisk, takže obrovská většina zaznamenaných informací nenávratně zmizela.

Co víme třeba o individuálních kvantových procesech v hlavě Kleopatry, které řídily její chování? Lze tedy uzavřít, že sebe-simulace historie civilizace je nemožná a Bostrom tedy se svou praktickou jistotou této simulace ale opravdu ukrutně vedle. :-)

A kdybychom nechápali, jak jemné informace potřebujeme, uvažme třeba situaci za 1. světové války, kdy nepřátelský voják potkal v lese Hitlera a mohl ho zastřelit, čímž by výrazně změnil dějiny, ale neudělal to a Hitler si taky právě proto začal myslet, že je bohem vyvolený k ovládnutí světa. Jaké náhodné hnutí mysli toho vojáka poslalo celé dějiny úplně jiným směrem. Nebo si vzpomeňme na sopky, které svými explozemi výrazně lidi ovlivnily (Pompeje) a jak nemožné je odhadnout jejich výbuchy.

Zábavné je také si uvědomit, že to pochopitelně nemohou být naši potomci, kdo by nás mohl simulovat, ale potomci jiných reálných, nesimulovaných lidí, takže s námi tito "potomci" žádný vztah vlastně nemají. Nehledě na to, že simulace má smysl jen tehdy, když je rychlejší než reálná historie. Asi by pro nikoho nemělo smysl čekat tisíce a statisíce let, až simulace proběhne. Kdybychom tedy už i připustili tu nemožnou věc, že se taková detailní kopie historie povede, musela by se simulovaná civilizace vyvíjet podstatně rychleji než civilizace architektů a velice brzy by ji technologicky překonala. Takže by architekti byli pro nás velice brzy primitivové z jeskyně. :-) Čímž odpadá vlastně ten hlavní, v podstatě náboženský motiv představy simulace.

To, že simulace musí být rychlejší než život možných architektů, lze navíc libovolně opakovat: my bychom taky brzy udělali simulaci další úrovně, která by se vyvíjela rychleji než my a tato simulace by udělala další simulaci, která by byla ještě rychlejší a Da Capo al Fine. Jde v podstatě o fraktál. Až simulace nekonečné úrovně by v mžiku technologicky překonala nejen nás, ale i naše architekty a převzala by nad vším kontrolu. Vzniká stejná obava, jako že umělá inteligence převezme kontrolu nad naší civilizací. To by mohl být dostatečný důvod, proč takovou simulaci nedělat. :-) Ale evidentně je takováto fraktálová simulace logický nesmysl, který ukazuje, že simulace svůj rychlejší čas zaplatit svým podstatným zjednodušením. Limity tedy nejsou technologické, ale logicky kybernetické.

A kdybychom věc vzali opravdu jako extrémní ohromení z dokonalosti architekta, ohromení z jeho vševědoucnosti a všemohoucnosti, pak by dokonce taková simulace byla nesmysl, neboť Bostromova simulace byla stvořena kvůli získávání informací, studiu historie. Je-li ale někdo vševědoucí, žádné studium fakt už nepotřebuje. :-)

Autor: Jan Fikáček | pondělí 28.5.2018 9:03 | karma článku: 44,05 | přečteno: 4265x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,58 | Přečteno: 3300x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 797x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,72 | Přečteno: 525x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,48 | Přečteno: 870x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6429x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Obětem sexuálního násilí je třeba věřit, řekla u soudu s Cimickým Vrbová

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:04

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.