Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je nekonečno minulostí nebo budoucností vědy?

Nekonečno je pro mnohé synonymem špičkové vědy a zároveň tajemnosti. V mnohém směru právem, protože zavedení nekonečna do matematiky způsobilo její bouřlivý rozvoj. A představa nekonečného vesmír také povznáší naši představivost.

Když Giordano Bruno prohlašoval, že je vesmír nekonečný a obsahuje nekonečno sluncí (rozuměj hvězd) a nekonečno Zemí (rozuměj planet), byl za to upálen. Byl upálen také za "ateismus" přesněji panteismus, ten se ale dal v jeho době považovat za ateismus, protože ztotožňoval boha s přírodou. Jeho představa nekonečného vesmíru překonávala omezené chápání Země jako středu vesmíru s lampičkami, hvězdami na báni. (Podrobněji viz Wiki.)

Představa nekonečného vesmíru byla falsifikací, popření geocentrického názoru a otevírala nové obzory lidskému uvažování. Rozhodně lze tvrdit, že byla budoucností, zatímco Zem jako střed světa minulostí. Tuto budoucnost ukázal Galileo svým pozorováním planet a měsíců svým dalekohledem, a to už 10 let po Brunově smrti. Viděl, že Měsíc a planety nejsou ideální nebeská tělesa, ale že se podobají Zemi svou nedokonalostí.

Progresivnost nekonečna se ukázala silně i v matematice. Zatímco vlastně celou historii si matematici mysleli, že je nekonečno nesmysl, což se hodně opíralo o Galileův důkaz sporem, v roce 1900 nastal průlom. Prosadila se Cantorova teorie množin obsahující axiom nekonečné množiny. Je nám jasné, že část nějakého celku je vždy menší než onen celek (a je to dokonce jeden z Euklidových axiom), Cantor ale definoval nekonečnou množinu jako takovou, jejíž část může být stejně velká jako celek. Např. ? /2=?. A tím začal obrovský rozvoj nejen teorie množin, ale i velké části matematiky. Řečeno slovy geniálního Prof. Vopěnky: "V tomto ... světě matematiky 20. století ... bylo mnoho krásného a důmyslného vykonáno." Nekonečno v matematice bylo v roce 1900 i později jednoznačně budoucnost.

George Cantor, zakladatel klasické teorie množin

Zjednodušeně se to dá ukázat třeba na přirozených číslech, tedy 1, 2, 3 ... atd. Klasická matematika má za to, že takovýchto celých kladných čísel je (aktuálně) nekonečně mnoho. Krásné, že? Jenže je zvláštní, že my jich nikdy nekonečně mít nebudeme. Už v té řadě výše jsme napsali jen pár z nich a pak se zbytek této množiny ponořil do neznáma, tedy tří teček a onoho atd. Můžeme sice psát tuto řadu dál, ale vždy se někdy zastavíme. Můžeme použít daleko rychlejší počítač, ale i ten má konečnou rychlost výpočtu a uskuteční vždy jen konečný počet těchto čísel. Šokující je, že je přesně 0% z jejich nekonečné množiny. K nekonečnu bychom tedy neudělali ani ten nejmenší krok, i kdybychom nechali nejrychlejší počítač tuto řadu vytvářet miliardy let. Nehnuli bychom se vlastně z místa a byli bychom stále stejně, tedy nekonečně vzdáleni od nekonečna, jako kdybychom napsali jen 1, 2, 3. Marná sysifovská snaha.

Nicméně, dnes je klasická matematika, která pracuje s aktuálním nekonečnem hlavním proudem neboli mainstreamem. Je-li ale něco mainstream, je to široce přijato, už je to v podstatě minulost. Minulá budoucnost je prostě minulost. Paralelou k tomu může být teorie relativity. Na začátku 20.století to byla budoucnost fyziky, dnes ale už vyhlížíme kvantovou gravitaci. Určitě je v klasické matematice dost co "dotahovat", ale revoluční budoucnost to už dávno není. Budoucností v matematice se začíná jevit od šedesátých let přístup, který aktuální nekonečno popírá a považuje ho za nudnou idealizaci, kterou je třeba překonat, falsifikovat. Vypadá to, že je třeba např. připustit, že vždy bude existovat jen potenciálně "nekonečně" mnoho přirozených čísel. Neboli, vždy jich bude konečně mnoho, jen ten konec bude možné vždy posunout, je dynamický, vlastně žádný pevný není, což je zřejmě původní význam složeniny ne-konec = nekonečno. Nekonečno bude tedy vždy překvapivě konečné. :-)

S tímto potenciálním "nekonečnem" jsme získali dynamiku, což je ve velkém kontrastu s (aktuálním) nekonečnem, což je jedna velká ztuhlost. Vlastně je to svým způsobem pevný a definitivní konec. Ztuhlost ale nepřipouští vývoj, tedy budoucnost. Takového nekonečno je dnes už spíše minulostí a to, co otevírá budoucnost, je "nekonečno" potenciální. Aktuální nekonečno nevidí za horizont a naivně si domýšlí, že je tam vše pořád stejné. To je tak trochu, jako bychom předpokládali, že všechny planety budou stejné jako Zem, zatímco některé jsou přitom složené z diamantů, na jiných prší tekuté železo nebo tam není tekutá voda, ale tekutý metan.

V případě matematiky je např. u zmíněných přirozených čísel za horizontem leccos v mnohém jinak. Když označíme řadu 1, 2, 3 ... atd. za standardní přirozená čísla, zahrneme do nich všechna čísla, na které kdy  pomyslel nějaký člověk či byla uskutečněna v počítači apod. Představme si největší z nich a označme ho jako M (Maximum). A teď uvažme číslo větší než M a označme si ho třeba Z (Za maximem). Z bylo vybráno náhodně, proto není znám rozdíl Z-M, tedy jejich vzdálenost. Zatímco M je konkrétní číslo, které je (bylo) někde zapsáno v číselné podobě z cifer, Z nebylo nikdy takto zapsáno, je to tedy neznámá. Kolem čísla Z můžeme sčítáním a odčítáním (např. +1, +2, +3...atd.) vytvořit množinu přirozených čísel, pro které platí algebra, tedy jsou to plnoprávná přirozená čísla. Nebyla ale nikdy uskutečněna v oné číselné podobě. Množina všech přirozených čísel se rozpadla na dvě množiny (můžeme si je označit jako M a Z), jejichž vzdálenost neznáme. Už v tuto chvíli přestala množina všech přirozených čísel existovat, neboť se rozpadla na dva nesouvisející kusy, což odporuje definici množiny. Hlavně ale nebylo realizováno jediné číslo mezi těmito dvěma množinami. Je tam díra. Samozřejmě můžeme stejným postupem vytvořit třetí množinu kolem čísla Y, která bude o neznámou hodnotu větší než Z, atd. Takže původní množina se rozpadla na potenciálně "nekonečně" mnoho množin nestandardních přirozených čísel a jednu množinu standardních, mezi nimiž je potenciálně "nekonečně" mnoho děr.

Tuto složitost matematiky pracující s klasickým nekonečnem nevidí. Ony ty kusy se navíc liší svou podstatou, což je také pro aktuální nekonečno neviditelné. Zatímco standardní přirozená čísla jsou číselné hodnoty zapsané v cifrách, nestandardní přirozená čísla jsou složeny z neznámých, jejich hodnotu neumíme vyčíslit. Jejich hodnota zmizela v neurčitosti za horizontem našich znalostí.

Někdy je slyšet, že odmítání aktuálního nekonečna je jen nedostatek představivosti. Jenže po tomto výkladu to vypadá, že spíše aktuální nekonečno je nedostatek představivosti. Stereotypní opakování téhož je přece spíše konec fantazie, kdežto nalezení nových odlišných struktur za horizontem, nalezení této nové barvitosti, je vítězstvím představivosti. Aktuální nekonečno je, zdá se, jen iluze, zjednodušení skutečnosti (v matematice) a teď už je potřeba jít dál, nacházet nové barvitosti nové matematiky.

Prof. Petr Vopěnka

A teď uveďme výše uvedený citát Prof. Vopěnky v plné znění a bez teček: "V tomto pojednání je zřetelně vysloveno to, co od šedesátých let 20. století mnozí matematikové podvědomě cítili, ale obávali se vynést na světlo. Totiž že obor všech přirozených čísel není aktualizovatelný, následkem čehož množina všech přirozených čísel neexistuje. Tato skutečnost odsunuje celý svět klasické infinitní množinové matematiky, založený právě na existenci množiny všech přirozených čísel, mezi pouhé iluze. V tomto iluzorním světě matematiky 20. století však bylo mnoho krásného a důmyslného vykonáno...".

Jak je však možné, že v matematice s aktuálním nekonečnem bylo mnoho dobrého vykonáno, když takové nekonečno neexistuje? Takového nekonečno je zjednodušením skutečnosti, logicky nekonzistentním zjednodušením, viz všechny ty paradoxy nekonečna. A logicky rozporné objekty v matematice nemohou existovat. Chyba této idealizace nebyla ovšem většinou tak rušivá, aby zbortila matematické úvahy. A velkým kladem bylo samo toto zjednodušení, které umožnilo vystavět zjednodušenou, stále však velmi funkční matematiku.

Pro lepší pochopení si vezměme příklad z fyziky. Newton vystavěl zjednodušenou fyziku tak, že neuvažoval relativistické změny vlastností (času a prostoru, atd.) a kvantování světa. Zavedl zjednodušení absolutního (nekonečného) a nekonečně dělitelného prostoru a absolutního (nekonečného) času. V něm byla možná nekonečná rychlost. Toto zjednodušené řešení umožnilo vystavět fyziku už v té době.  Newton se svými znalosti nemohl zvládnout teorie relativity a kvantovou mechaniku. Nelogičnosti se udržely v nerušivé pozici blízko horizontu. Chvála zjednodušení! Kdyby se Newton pokoušel třeba o kvantovou mechaniku, nepovedlo by se mu to a nevznikla by ani klasická fyzika. Stejně se to má dnes i s matematikou. Ta klasická je jako Newtonova fyzika, ta nestandardní je jako kvantová mechanika a teorie relativity. Klasická je zjednodušená minulost.

Isaac Newton

Ještě jedna námitka zní nejednou ze strany nějakého matematika, a to antropocentrismus potenciálního "nekonečna". Tak jako Giordano Bruno navrhl pohled, který nebyl závislý na lidském pohledu ze Země, vidící naši planetu a podstatně méně její okolí, stejně vidí matematici aktuální nekonečno jako pohled do dáli. A omezení konečnosti lidské mysli a našich přístrojů považují za matematice vnější, neprincipiální. Neuvědomují si ale, že práce uvažují antropocentricky, spíše ale matematiko-centricky. Jejich pohled je uvězněn v matematice, coby speciální disciplíně, a ignorují zbytek světa. Ona konečnost všech přístrojů a naší mysli je skutečně nematematická, nicméně absolutně neodstranitelná. Matematický úhel pohledu tady nestačí.

Ostatně, když si upřesníme oč jde kolem existence nekonečna v matematice, stane se zcela zřejmým, že tato otázka je svou podstatou mimo matematiku. Jde tu totiž o existenci absolutní abstrakce, ale matematika neřeší a tedy neví, co je to existence, co je to absolutní, ani co je to abstrakce. Zůstat proto u matematického pohledu je hrubý matematiko-centrismus, tedy omezený úhel pohledu. Matematika může být královnou všech věd, zejména pro svou exaktnost, i když takové tvrzení by vyvolalo hádku mezi fyziky a matematiky, ale stejně neumí řešit všechny otázky a právě tuto ne. Nekonečno tím, že nevidí onu barvitost nestandardní matematiky, je silně antropocentrický pojem. Místo skutečně existujících složitých struktur vidí v podstatě stále totéž, co každý člověk počítající 1, 2, 3, 4, 5. atd.

Autor: Jan Fikáček | středa 15.9.2021 10:06 | karma článku: 25,56 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,58 | Přečteno: 3298x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 797x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,72 | Přečteno: 525x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,48 | Přečteno: 870x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6429x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.