Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak Bolzano ukázal, že nekonečno neexistuje

Bernard Bolzano bývá označován za toho myslitele, který jako první hovořil o nekonečných množinách v matematice. Ty rozpracoval a do matematiky zavedl i na základě Bolzanových úvah Georges Cantor ve své naivní teorii množin.

Bude asi překvapení, že v Bolzanově knize Paradoxy nekonečna lze najít také pasáže, které existenci nekonečných množin vyvracejí. Nejdřív ale vysvětleme, co se míní v matematice nekonečnem. Myslí se tzv. aktuální tedy uskutečněné, dalo by se říci ukončené nekonečno. V protikladu k němu stojí potenciální "nekonečno", které se chápe jako dynamická, vždy konečná hodnota, která ale může být kdykoliv zvětšena. V případě potenciálního "nekonečna" jsme slovo nekonečno uvedli v závorce, protože se liší od intuitivně chápaného nekonečna, kterým je to aktuální. Vlastně to "pravé" nekonečno není, když je vždy konečné, že.

Potenciální "nekonečno" si můžeme vyložit na příkladu prvočísel. Vždy známe jedno konkrétní prvočíslo, které je v danou chvíli poslední, největší, ale vždy budeme moci později najít větší. Nikdy nenalezneme všechna, dokonce budeme provždy mít přesně 0% ze všech možných prvočísel. A aktuálně nekonečně mnoho bychom jich měli, kdybychom už teď měli všechna, nejen oněch 0%. Tak matematici budou alespoň tvrdit, že všechna už v současnosti existují, což je ovšem jen iluze. Stačí se zeptat kde existují, aby byla jasná iluzornost této existence. Odpovědí totiž je typicky, že ve vědomí Boha.

Bolzanova kniha Paradoxy nekonečna

Zásadní proti argument proti nekonečnu je už titul Bolzanovy knihy, který zni Paradoxy nekonečna. Bolzano nezakrývá, že aktuální nekonečno je sporný pojem. Což ovšem znamená, že v matematice nemůže existovat, protože podmínkou existence v matematice je bezespornost. Na protikladnost aktuálního nekonečna je v jeho knize několikrát upozorněno. To by samo o sobě mohlo stačit. Jak je nekonečno sporné je průhledné: Pro všechna konečná čísla a množiny platí, že jejich část je menší než celek. Máme-li 5 jablek, jsou 3 z nich méně než 5. Vlastně je tvrzení, že část je vždy menší než celek i jeden z Euklidových axiomů.

U nekonečných množin a čísel to neplatí. Máme-li třeba úsečku o délce 12 cm, obsahuje stejně nekonečně mnoho bodů jako úsečka o délce 5 cm. Když k této pěticentimetrové úsečce přidáme sedmicentimetrovou, opět s nekonečnem bodů, dostaneme právě úsečku o 12 cm. Je jasné, že tady aritmetika funguje, protože 5 + 7 = 12. Aritmetika ale nefunguje u počtu bodů, když děláme tu chybu, že si naivně myslíme, že jich je skutečně nekonečně mnoho. Pak totiž v našem případě dostaneme vztah:

? bodů (5cm úsečky) + ? bodů (7cm úsečky) = ? bodů (12cm úsečky),, tedy 

? + ? = ?

Z toho je patrné, že takové nekonečno má jaksi proměnlivou a tím neurčitou velikost (matematici říkají mohutnost či kardinalitu). Současně má libovolné množství různých velikostí, což je nesmysl. Aritmetika se zhroutila. Kdybychom totiž výše uvedenou rovnici napsali pomocí neznámých, dostali bychom:

x + x = x               tedy 2x = x,

což je splněno jen pro nulu, ale ne pro jakoukoliv nenulovou hodnotu. Je-li x nenulové, můžeme jím totiž rovnici dělit a dostaneme nesmysl 2 = 1. Je opravdu s podivem, jak takový naivní omyl, tedy aktuální nekonečno může být v matematice tolerováno. Ale jeden z důvodů tu je, a to že se naprosto vždy kolem motá Bůh, který byl i důvodem pro zavedení aktuálního nekonečna. Vypadá to, že aktuální nekonečno je tak v podstatě vítězství iracionální víry nad rozumnou úvahou. Nekonečno je taková matematická esoterika.

A je pěkné, že když chce Bolzano ve své knize racionálně obránit existenci aktuálního nekonečna, sklouzne k tomu, že argumentuje pro existenci jeho opaku, potenciálního "nekonečna". Argumentuje, že dvě nekonečna nemusí být stejně velká takto: Nutnost stejné velikosti množiny A "odpadá, jakmile je množina věcí v A nekonečná; neboť nyní nejenže nikdy nedospějeme my počítající k poslední věci v A, nýbrž podle výkladu nekonečné množiny neexistuje ani o sobě a pro sebe žádná taková poslední věc v A."

Jistě správný argument, smůla je ale v tom, že se opírá "nekonečno" potenciální ne aktuální. A u něj je pochopitelně rozmanitost jeho velikostí nerozporná: Dnes máme nějaké největší prvočíslo a všechna před ním. Za deset let k nim přibude několik dalších. Tedy potenciální "nekonečno" prvočísel z dneška + pár dalších = potenciální "nekonečno" prvočísel, což už je jiná hodnota.

Takže stačí pozorně čísl Bolzana, aby bylo jasné, že logika vylučuje existenci aktuálního nekonečna. Proč je ale teorie množin s aktuálním nekonečnem tak úspěšná? Je úspěšná proto, že sice říká, že pracuje s aktuálním nekonečnem, ale vlastně s ním nepracuje a používá de facto jen "nekonečno" potenciální. A iluze, že je používáno aktuální nekonečno je přitažlivá jako každá nesrozumitelnost. Ty v nás vzbuzují pocit tajemna a "náboženského" uvytržení, kterého se nechceme zbavit. Správné řešení je příliš nezajímavé, viz třeba řešení Hilbertova nekonečného hotelu, který v Hilbertově pojetí velmi připomíná počítání, kolik andělů se vejde na špičku jehly. 

A za slávou nekonečna také stojí úspěch teorie množin. Metaforou tu může být třeba sláva syna nějaké slavné osoby. Onen syn nemusí stát za nic, ale je slavný kvůli otci. Matematici trvají na existenci nekonečna, ale netuší, jaké bohatství se za jeho překonáním skrývá. To zde mluvíme nestandardní analýze. Z nekonečna, které tak trochu omylem v minulém století otevřelo matematikům oči, se dnes už staly klapky na očích.

Autor: Jan Fikáček | úterý 4.1.2022 9:07 | karma článku: 29,47 | přečteno: 1818x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3323x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,83 | Přečteno: 814x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 533x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 875x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.