Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je čistá energie bez hmoty, která vládne vesmíru

Když dochází k atomovému výbuchu, odkudsi se zjeví obrovské množství energie. Typicky při rozpadu jader těžkých prvků, jako je třeba Uran 235, vzniká energie a vzniklá menší atomová jádra váží dohromady méně než původní jádro.

Tomuto rozdílu váhy (hmotnosti) původního jádra a všech rozpadem vzniklých menších jader se říká hmotnostní schodek. Tento schodek odpovídá uvolněné energii podle vzorce E = mc^2. Z toho se zdá jasné, že se hmotnost resp. hmota přeměnila v energii.

Podívejme se ale lépe na to, co bylo stvořeno, tedy na "vzniklou" energii. Ta je zhruba z 50% ve formě tlakové vlny, kde nelze hovořit o čisté energie bez hmoty, protože jde o pohybovou energii nesenou atomy vzduchu, tedy jde o energii hmoty. V této vlně není žádná čistá energie.

Druhá polovina je většinou elektromagnetická energie, tedy záření neboli fotony. Fotony jsou podle obecné představy jakási "čistá" energie bez hmotnosti. To vychází z představy, že foton je částice, která nemá žádnou klidovou hmotnost. To znamená, že kdyby byl býval foton v klidu, měl by nulovou hmotnost. Chyba lávky je ale v tom kondicionálu kdyby. Žádný foton totiž nikdy v klidu není. Takže představa nulové klidové hmotnosti fotonu je třeba jako představa, že kdyby černá díra neměla hmotnost, nepřitahovala by materiál z okolí. Ovšem ona hmotnost má a bez ní by vůbec neexistovala. Stejně tak je foton neustále v pohybu rychlostí světla, jinak by neexistoval. Takže foton v klidu a bez hmotnosti je jen teoretická, nereálná představa. Je to jen představa, která nemůže být nikdy přímo empiricky ověřena, tedy je to v empirické vědě jako je fyzika, dokonce i nevědecká představa.

Dokonce když vědci v CERNu teoreticky spočítali, jakou hmotnost by měl mít foton v klidu, vyšla jim lehce nenulová hodnota. Tedy ani teoreticky není foton v klidu "nehmotný". To ostatně jasně vyplyne z toho, že každé fyzikální měření, zde měření vlastností fotonu v pohybu, je alespoň trochu nepřesné, a tato nepřesnost se pochopitelně přenese i na výsledek výpočtu. Abychom tedy dostali přesnou nulu klidové hmotnosti, museli bychom měřit vlastnosti fotonu absolutně přesně neboli na nekonečně mnoho desetinných míst, což je evidentně nemožné. Jak se pak ale foton liší od ostatních částic s nenulovou hmotností, třeba od protonů? Foton má nenulovou klidovou hmotnost stejně jako všechny tzv. hmotné částice a obrovská většina jeho hmotnosti také spočívá v jeho rychlosti. Když rozpohybujeme třeba elektron téměř k rychlosti světla, pak je prakticky všechna jeho hmotnost tzv. relativistická hmotnost, tedy hmotnost z jeho rychlosti.

Snadno se o tom můžeme přesvědčit jednoduchým výpočtem. Dosaďme za rychlost v ve výše uvedeném vzorci třeba 99,9% rychlosti světla. A pro jednoduchost výpočtu si položme klidovou hmotnost m0 rovnu jedné. Výpočtem dostaneme postupně, že v^2/c^2 = 0,002 z čehož odmocnina je 0,0447. Pak 1/0,0447 tedy hmotnost třeba elektronu, ale i jakékoliv jiné "hmotné" částice při této rychlosti je 22,4 x vyšší než původní klidoví hmotnost. 96% hmotnosti našeho elektronu je při rychlosti 99,9% c hmotnost z rychlosti. Samozřejmě může být rychlost částice třeba i 99,99999%, kdy pak prakticky všechna hmotnost částice je relativistická, neboli hmotnost z rychlosti, což velmi připomíná foton.

Uzavřeme: Foton tedy není žádná částice bez hmotnosti, ale při pohybu hmotnost vždy má a nikdy neexistuje v klidu, tedy bez hmotnosti, to by totiž neexistoval vůbec. Stačí se podívat do Wiki, abychom zjistili, že foton hmotnost má, protože má vždy impuls. A impuls má vzorec p = m.v, kde m je hmotnost, tedy je jasné, že když má foton impuls, musí mít vždy i hmotnost. Názorně si to můžeme vyložit třeba na vlně na vodě. Ta je v pohybu a pak má energii. Když se ale přestane pohybovat, neboli vyčerpá svou energii, prostě zmizí. Tak by to dopadlo s fotonem, kdyby neměl hmotnost.

Také se můžeme podívat na tzv. fyzikální rozměr energie, tedy jakousi fyzikálně-logickou strukturu energie. Energie je v Joulech, což je kg.m^2/s^2. Hmotnost tam neodstranitelně figuruje. Kdyby ony kg byly přesně nulové, byla by energie 0 x m2/s2, což je prostě nula. Energie bez hmotnosti prostě neexistuje.

Ostatně kdyby fotony neměly hmotnost, jak by je mohla přitahovat gravitace černé díry? Kdyby tedy fotony neměly hmotnost, černá díra by nebyla černá, protože by se fotony z černé díry dostaly ven. A neplatila by ani obecná teorie relativity, protože by se světlo nezakřivovalo kolem gravitujících objektů, třeba kolem Slunce, což byl rozhodující experimentální důkaz této teorie. Fotony by také neztrácely energii při stoupání v gravitačním poli, tedy by neexistoval tzv. rudý posuv.

Jiná interpretace zakřivování dráhy fotonů v gravitačním poli je, že prostě sledují tzv. geodetiku, tedy dráhu, která je v zakřiveném prostoročase časově nejkratší. Prý nejde o to, že fotony mění dráhu díky působení gravitačního pole na jejich dráhu. To ale můžeme posoudit tak, že srovnáme dráhy fotonů a částic s nenulovou hmotností, které se pohybují rychlostí třeba 99,9999% c. Jejich dráhy jsou prakticky identické. Ovšem prý je výklad tohoto stejného chování zcela odlišný. V případě fotonů jde o ty geodetiky, kdežto u toho elektronu třeba jde o působení gravitačního pole na jeho hmotnost. Není to zjevný nesmysl? On výklad pomocí geodetik a působení gravitačního pole je totiž ekvivalentní, neboli, jsou to různé výklady, ale oba popisují totéž, dávají stejné výsledky. Ten s gravitačním polem je newtonovský, ten s geodetikami je Einsteinův. Oba ale popisují totéž působení gravitace. Einsteinův jen odhalil "mechanismus" tohoto působení, tedy zakřivení prostoročasu, který do vysvětlení "vsunul", ale začátek, tedy působení hmotných těles na sebe gravitací, a konec, tedy výsledek, a to zakřivení drah je stejný. Einsteinovy vzorce vše počítají pochopitelně přesněji, takže se Newton s Einsteinem velmi rozcházejí třeba u silných gravitačních polí. Einsteinův poskytuje více informací, viz zakřivený prostoročas, ale jinak je to totéž.

Sečteno, podtrženo, představa, že existuje energie (v našem vesmíru) bez hmoty, je elementárně chybná, i když ji říká renomovaný fyzik. Ostatně je v tomto tvrzení terminologická chyba, protože čistá energie by měla být bez hmotnosti ne bez hmoty, jak se to chybně formuluje. Hmota je totiž vše, co není abstrakce, tedy třeba i onen prostoročas. A jak se vysvětlí to obrovské množství energie z atomového výbuchu nebo anihilace hmoty a antihmoty? Ta energie tam byla i předtím, jen byla skrytá. Můžeme si to nepřesně a metaforicky znázornit jako energii rotace nebo energii napnutého luku. Ty se také neprojevují žádným pohybem něčeho v nějakém směru, dokud třeba rychle rotující koule nespadne na zem nebo se neuvolní tětiva luku.
-----------
Odkud se bere čistá energie bez hmoty?

Autor: Jan Fikáček | středa 17.8.2022 9:21 | karma článku: 28,60 | přečteno: 1792x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3319x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 809x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 531x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 874x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.