Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co říká letošní Nobelova cena o kvantové mechanice

Poslední Nobelova cena za fyziku byla udělena především za studium kvantové provázanosti a kvantové teleportace. Celkem hezky dílo tří nobelistů popisuje článek s názory Prof. Kulhánka, které se ale pokusíme poněkud korigovat.

Tento popularizátor fyziky, jak ho tituluje článek, vše vysvětluje v článku Teleportace jde a svět nedává smysl. To je hlavní odkaz nobelistů za fyziku. Už titulek článku Lukáše Marka je novinářsky zavádějící. Ona kvantová mechanika smysl dává, my jsme ji ale zatím většinou nepochopili. Asi lze těžko přistoupit na tvrzení na konci článku, že "je klidně možné, že vnímat mikrosvět nedokážeme nikdy, protože na to není uzpůsoben náš mozek." To je spíše nevědecká představa, protože dává předpověď na prakticky nekonečnou dobu dopředu (jestli se nevyhubíme), což je "odvážné", když třeba u počasí se netrefíme do předpovědi ani na týden. Ono také dělat předpověď na nekonečnou dobu dopředu je 100%ně jistě chybné. Navíc si stačí uvědomit, že máme informační kanály, které komunikují s kvantových světem. Kdybychom tyto neměli, vůbec bychom netušili, že existuje nějaká kvantová mechanika. Máme tedy "telefonní linku" přes kterou nám kvantová mechanika odpovídá. Ostatně, když kvantovou mechaniku používáme v praxi a stojí na ní asi třetina světové ekonomiky (např. počítače a mobily), nelze zřejmě říci, že jí nerozumíme.

Taky musíme poněkud poopravit rozšířené klišé v článku, že Einstein "nerozuměl" kvantové mechanice a že jeho hypotéza skrytých parametrů byla vyvrácena, třeba právě pracemi zmíněných nobelistů. Ono je to totiž spíše naopak. Oni Einsteinovy závěry potvrdili. Je ale pravda, že původní Einsteinova představa diskutovaná třeba s Bohrem ve dvacátých letech minulého století byla představa lokálních skrytých parametrů. Lokální zde znamená, že tyto parametry působí maximálně rychlostí světla, tedy ve vesmírném měřítku nedosáhnou svou pomalostí příliš daleko. Einsteinovo myšlení bylo zpočátku uvězněno jeho teoriemi relativity, kde je rychlost světla nepřekonatelná. Ovšem v roce 1935 Einstein upozornil na to, že tyto skryté parametry jsou zřejmě nelokální, tedy se nám jeví jako nekonečně rychlé. Podobně jako se nám zdá, že světlo se rozletí po místnosti nekonečně rychle, když zapneme lampu. Tyto nelokální skryté proměnné se projevují právě jako kvantová provázanost, za kterou byla letos ona Nobelova cena udělena. A Einstein byl první, kdo na kvantovou provázanost upozornil.

Einsteinovy teorie relativity nám o čase říkají mnoho.

Einstein v onom článku z roku 1935 totiž uzavírá, že jsou jen dvě možnosti. Buď je kvantová mechanika neúplná a pak kvantová provázanost neexistuje nebo je kvantová mechanika úplná, rozuměj je deterministická, jen my to ještě nevíme, a pak musí existovat kvantová provázanost. A protože byl vždy zastáncem determinismu, zbyla mu jen možnost, že existuje kvantová provázanost. Všimněme si tedy, že by měl být spíše Einstein považován za otce zakladatele kvantové mechaniky než jiní. Už v roce 1905 totiž poprvé "prakticky" použil kvantovou mechaniku při výkladu fotoelektrického jevu a formuloval představu kvant fotonů, za což následně dostal Nobelovu cenu. To byla teprve druhá Nobelova cena za kvantovou mechaniku. Tu první dostal Max Planck. Einstein pracoval na obecné relativitě, ale dlouho nabádal ostatní fyziky, ať rozpracují kvantovou mechaniku. Ti jsi konzistentně zformulovali až o dvacet let později. A když k tomu přidáme závěr oxfordské studie, že Einstein publikoval asi 4x více významných článků o kvantové mechanice než kdokoliv z těch, co jsou dnes označování za její otce (Bohr, Heisenberg, de Broglie...), je jasné, že Einstein byl "kvantový", ne "protikvantový". :)

Prof. Kulhánek taky není přesný v interpretaci prací Antona Zeilingera, když tvrdí, že z nich plyne, že neexistuje hranice velikosti kvantových systémů, ale že záleží jen na tom, jak jsou tyto systémy ovlivňovány okolím. Pravda je někde mezi a je složitější, což asi zde plně nevysvětlíme. Jen si všimneme toho, že makroobjekty jsou tak trochu okolím pro sebe samé. Tak jako "například do hrníčku na kávu mi tady buší molekuly atmosféry, takže se chová klasicky", stejně ovlivňují atomy hrníčku ostatní jeho atomy a tím potlačují kvantové, to jest především vlnové vlastnosti částic. Tedy ta hranice velikosti existuje, ale jde o plynulý přechod. Například velké makromolekuly mohou kvantově interferovat na dvojštěrbině.

Těch vlivů je ale více, jedním z nich je teplota, jejíž zvýšení také zvyšuje narušování kvantových vlastností, protože pak je vliv (nárazy) atomů silnější. To též vyplynulo ze Zeilingerových pokusů. Nebo můžeme vzít opačný konec a uvědomit si, že teploty blížící se absolutní nule, tedy minimalizující pohyb atomů či molekul, zvýrazňují kvantové chování, čehož příkladem jsou supratekutost a supravodivost. To jsou též stavy s jednou vlnovou funkcí jako provázané částice. Vrátíme-li se k tomu hrníčku, i když ho umístíme do vesmírného prostoru bez vlivu atmosféry, nedostane se do superpozice poloh, stejně jako se nedostaly ani skafandry astronautů na Měsíci, třeba.

Nevěřte ani existenci superpozice malých části, která se tam zmiňuje. Lze totiž uvážit, že to není ani vědecká představa, jakkoliv je rozšířená. Klasický výklad kvantové mechaniky totiž tvrdí, že je superpozice nepozorovatelná. Například superpozice Schrödingerovy kočky zmizí v tu chvíli, kdy na ni pohlédneme. To je ale v empirické vědě jako je fyzika velký problém, protože tam je finálním kritériem potvrzení nějakého faktu právě empirické ověření, tedy pozorování nebo experiment. Takže tvrdit, že existuje něco, co nemůžeme nikdy "vidět", moc vědecky nezní. Ono to tedy vypadá spíše tak, že milý Einstein měl zase pravdu, že "pod" kvantovou mechanikou existuje (relativně) deterministický svět, který jsme ale zatím plně neodhalili, a užíváme si naše nepochopení tohoto světa jako emocionální drogy. Je to tak trochu náboženství Schrödingerovy kočky (viz třeba blog Nevědecké pohádky moderní vědy III - "náboženství" Schrödingerovy kočky.)

Jestli vás kvantová mechanika opravdu zajímá, můžete o ní uvažovat i dále. Podstatu kvantové provázanosti můžete nahlédnout třeba v blozích:
Jak ihned navázat kontakt s mimozemšťany - praktický návodMohou být černé díry průsvitné?Nebo dále ke kvantovce:
Cestující metra jako kvantové vakuumCo není kvantová mechanika - Kvantová mechanika po lopatě

Autor: Jan Fikáček | středa 5.10.2022 9:16 | karma článku: 27,72 | přečteno: 1495x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3316x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 806x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 531x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 874x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.