Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je divné, že má černá díra gravitaci

Černá díra je objekt záhadný. Mnoho jeho záhad se snaží vysvětlit současná fyzika. Třeba je divné, že z rovnic obecné teorie plyne, že by "uprostřed" černé díry měla být tzv. singularita.

Tato gravitační singularita má být bod, do kterého je soustředěna skoro všechna hmotnost černé díry. Ovšem jestli z rovnic obecné teorie relativity vycházejí rozměry singularity nekonečně malé, pak hustota (hmoty) v ní by musela být nekonečná. Jakákoliv nekonečná hodnota v empirické vědě jako je fyzika ale není vědecká představa. Nejde totiž empiricky testovat. Nelze ověřit, že má singularita nulové tedy nekonečně malé rozměry už proto, že žádné měření délky nemůže být absolutně přesné. A pokud nezměříme přesně nulovou velikost, nelze spočíst, že je hustota nekonečná.

Kvůli tomuto nesmyslnému nekonečnu vznikla představa, že singularita sice existuje, ale je to spíše oblast extrémně koncentrované hmoty, nicméně její rozměry jsou větší než nulové. Jinak by pro ni nemohla platit ani druhá zásadní teorie moderní fyziky, kvantová mechanika. Její Heisenbergovy relace neurčitosti totiž znemožňují existenci nulové délky. K její existenci či k jejímu změření bychom potřebovali částici o nekonečném impulsu, tedy i o nekonečné energii, což je nemožné. Proto vznikly snahy vytvořit novou teorii, tzv. teorii "všeho", a to "kombinací" teorie gravitace, tedy obecné teorie relativity, a kvantové mechaniky. Je to snaha kvantovat gravitaci v podobě smyčkové kvantové gravitace nebo M-teorie, tedy dříve tzv. teorie superstrun. Obě nějakým způsobem eliminují nulové vzdálenosti a nulové rozměry.

Každá černá díra skrývá singularitu, kde přestává platit obecná teorie relativity a je nutno ji řešit kvantovou gravitací.

Co ale jiná otázka? Je totiž divné, že má černá díra vůbec gravitaci. Není to úplný nesmysl? Vezměme to postupně. Prvním empirickým testem obecné teorie relativity bylo zakřivování světelných paprsků kolem Slunce. Gravitace působí na světlo tak, že zakřivuje jejich dráhu. Nebo jeho dráhu může ovlivnit i tak, že světlo dokonce zastaví. To je ostatně podstata horizontu událostí černé díry, že z ní nepustí ani světlo, které se pochopitelně pohybuje rychlostí světla.

Jenže je tu ještě něco, co se v mnohém chová přesně jako světlo. Jsou to gravitační vlny nebo obecně jakákoliv gravitační akce, změny tohoto pole (perturbace). Ty se také pohybují rychlostí světla a také se jejich dráha, třeba dráha gravitačních vln, zakřivuje kolem gravitujících objektů. Tyto vlny jsou totiž vlny prostoročasu, a ten je kolem gravitujících těles zakřiven. Toto zakřivení si můžeme představit v metafoře, jako zakřivení hladiny vody ve splavu a zrychlení jejího toku. Když do hladkého proudu splavu hodíme kámen, budou vzniklé vlnky na hladině taky zakřivené a navíc unášené proudem, podobně jako jsou gravitací objekty unášeny směrem k černé díře. Fotony a gravitační vlny, když jsou unášeny gravitačním polem, tedy v něm stoupají nebo klesají v gravitačním poli, ztrácejí či získávají energii. Když stoupají, ztrácí ji, když klesají, pak získávají.

Přitom nejde jen o gravitační vlny, ale jakýkoliv gravitační vliv, jakákoliv gravitační akce, jak jsme už uvedli. Klasicky se to ukazuje na představě, že když by náhle zmizelo Slunce, Země by kolem něj přestala obíhat a letěla by rovně až za nějakých 7 minut, protože je od Slunce vzdálena nějakých 7 světelných minut. 

Máme tedy dvě věci, na jejichž pohyb působí zakřivený prostoročas, neboli gravitace, stejně. Obě se pohybují rychlostí světla, obě stejně zakřivují svou dráhu kolem gravitujících těles. Dá se tedy předpokládat jejich stejné chování také kolem horizontu černé díry. A když tento horizont zpod sebe nepustí ven světlo, neměl by pustit ani gravitační vlny a obecně jakýkoliv gravitační vliv. Černá díra by pak neměla mít gravitaci, neměla by vůbec existovat.

Kdyby Slunce náhle zmizelo, přestala by naše Země kolem něj obíhat se zpožděním přes 7 minut.

Fyzika tu tvrdí, že ven z černé díry se nedostane jen změna gravitačního pole, třeba gravitační vlny, ale pole samotné tam je. (Stejně jako ven zasahuje pole elektromagnetické, ale jeho změny, tedy fotony, nikoliv.) Vypadá to jako dobré vysvětlení, když si představíme onu analogii hladkého proudu splavu a to, a že do něj hodíme kámen. Když mají vlnky jdoucí proti proudu menší rychlost než proud, nedostanou se proti proudu (na rozdíl od rychlejších lososů opouštějících proud). U této metafory pak ale vznikne otázka, jestli je opravdu zdrojem proudu splavu to místo, kam ten proud dopadne? Ale černá díra by měla být zdrojem gravitace, ne? Zdroj je druh počátku kauzálního působení.

Samozřejmě, že takové metaforické uvažování může být zavádějící a rovnice popisují situaci lépe. Například říkají, že jakýkoliv posun hmoty uvnitř černé díry se nijak neprojeví na jejím horizontu událostí, prostě, že se žádná gravitační akce nedostane zevnitř ven. Ale jak pak může onen vnitřek zakřivovat prostoročas nad horizontem? Spíše jako by to vypadalo podle oné "splavové" analogie, že zdroj je někde jinde. U toho splavu to není vodní tok či nějaký vodní objekt, který způsobuje proud vody. Je to vnější působení, gravitační síla. Pak by mohla být oním motorem, který pohání gravitaci třeba temná energie nebo něco jiného možná mimo náš 4D vesmír..

Černá díra je v podezření, že by možná neměla mít gravitaci. Přesto ji ale má a tak trochu není jasné proč. Že by gravitace nemusela být jen v našem vesmíru, že by mohla být vícerozměrná, navrhuje i zmíněná M-teorie, která se tím snaží vysvětlit také slabost gravitace v našem vesmíru. Tuto slabost např. ve srovnání s elektromagnetickou interakcí, která je základem pevnosti těles kolem nás, si lze ukázat názorně. Když hodíte vajíčko z 10.patra, nabírá kinetickou energii pod vlivem gravitace v průběhu asi 30 metrů. Ovšem elektromagnetickou silou, tedy pevností chodníku, je tento pohyb zastaven "okamžitě". Tedy elektromagnetická síla eliminuje na milimetru působení gravitace po dráze 30 metrů.

---------------------

Chcete-li pouvažovat nad dalšími tajemnostmi kolem černých děr, můžete zkusit:
Je horizont černé díry jen iluze?Mohou být černé díry průsvitné?Zvuková černá díra

Autor: Jan Fikáček | úterý 7.3.2023 9:07 | karma článku: 24,78 | přečteno: 1279x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,66 | Přečteno: 3308x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 799x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,72 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 871x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6429x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,44
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.