Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy úžas nad tajemstvím ve vědě brzdí její pokrok

Nadšení z tajemství a jeho odhalování ve vědě je úchvatný motor, který neustále posouvá celou naši civilizaci. Kdo by třeba nechtěl vědět, co se skrývá v dálce vesmíru, jestli tam žijí jiné civilizace?

Kdo by nechtěl vědět, co se skrývá uvnitř černé díry nebo je-li vesmír nekonečný? Kdo by nechtěl najít Atlantidu? Při odhalení nějakého tajemství přibude jiné okouzlení. To už nepramení z neznalosti a nepochopení, ale plyne naopak z nového pochopení. Ovšem jakmile toto nadšení z právě nabytého pochopení pomine, stává se znalost postupně všední. Kdo je dnes u vytržení nad existencí atomů nebo DNA? Kdo je dnes uchvácen faktem, že se kontinenty hýbou? Pocit tajemství v takových případech pochází pouze z toho, že neznáme další podrobnosti, ale ne např. z prostého faktu existence DNA. Tedy úžas z tajemství se dlouhodobě udrží jen tehdy, když existuje okolo dané věci něco, co pořád neznáme. Jedině neznámé je zdrojem tohoto pocitu.

Ovšem čeho je znak pocit tajemství, když jde o věc, kterou už dobře známe. Nekonečno k matematice je prostá věc, přesto je i pro špičkové vědce uchvacující. Nebo třeba taková kvantová mechanika. Mnoho vědců je uchváceno jejím pravděpodobnostním charakterem, její neurčitostí. V populární podobě je to třeba Schrödingerova kočka, u níž je nepochopitelně záhadné, že může být současně živá a mrtvá. A to je známa už od roku 1935. Proč tato kočka není banální po 88 letech, proč nás toto vysvětlení stále udivuje?

Řešení je prosté. Schrödingerova není žádné vysvětlení, je tajemná, protože je to nesmysl, stejně jako celá kvantová superpozice, jehož je tato kočka názorným a do makrosvěta převedeným příkladem. Superpozice totiž není vysvětlení, a není to dokonce ani vědecká hypotéza (v rámci pravděpodobnostního výkladu kvantové mechaniky). Nejde totiž experimentálně ověřit ani vyvrátit. "Neviditelnost" superpozice je způsobena tzv. kolapsem vlnové funkce. Když krabici s kočkou otevřete, nemůžete ji vidět v superpozici, ale tato údajně zkolabuje do jednoho stavu. Buď bude kočka živá nebo mrtvá, nikdy ne obojí. Mimochodem, sám Schrödinger tuto svou kočku formuloval jako důkaz neexistence superpozice. Superpozice není žádné vysvětlení, je to nesmyslný příklad, a takové vždy poutají pozornost. Třeba jako Russellův kulatý čtverec. (Více k této kočce v textu Nobelova cena za kvantovou esoteriku?)
Jen tak pro legraci, kdyby superpozice kočky skutečně existovala, otevřela by šanci, abyste své kočce prodloužili život třeba na 200 let. Stačí, když do krabice dáte jen pár atomů radioaktivního Uranu, aby pravděpodobnost rozpadu nějakého jeho atomu byla třeba 1% za 10 tisíc let, a pak tu krabici 200 let neotevřete. Kočka s obrovskou pravděpodobností neumře. :)

Stejně se to má s nekonečnem. Je tajemné proto, že není žádným vysvětlením, žádným korektním pojmem, ale jen logických sporem typu trojúhelník se čtyřmi vrcholy. Nekonečno totiž obsahuje samo sebe a to dokonce kolikrát chceme, tedy je to jen klasický paradox sebevztažnosti, ze kterého pak v teorii množin plyne spousta paradoxů, které se matematici snaží jeden po druhém "flikovat", přičemž je čisté řešení už v základě odmítnout jakýkoliv axiom obsahující cokoliv nekonečného. Nekonečno má současně určitou i zcela neurčitou velikost, když může samo sebe či čísla libovolné velikosti obsahovat libovolněkrát. Platí totiž třeba: ? + ? + 8 + 25698 + 3,14159 = ?. Nekonečno se prosadilo v matematice kolem roku 1900. Další čtení k nekonečnu, konkrétně výklad Hilbertova hotelu bez nekonečna je v textu Tajemné nekonečno jednoduše (3).

Dá se uzavřít, že jestliže máme 100 let nějaké vysvětlení, ze kterého pramení tajemno, není to žádná vysvětlení nebo je to maximálně mix částečného vysvětlení a neznalosti. A ten pocit našeho úžasu pramení z neznalosti a nepochopení. A v tom případě tento úžas vypíná kritičnost, a konzervuje ve vědě nevědeckou představu, kterými jsou ve vědě jak aktuální nekonečno tak Schrödingerova kočka.

Autor: Jan Fikáček | úterý 21.2.2023 9:07 | karma článku: 25,23 | přečteno: 1040x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3322x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,83 | Přečteno: 813x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 532x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 875x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.