Jak můj táta svým opilectvím ušetřil Československu těžké desítky miliónů

16. 05. 2023 9:07:07
Tak ano, prorazil v Rusku, tam se přece opilectví přímo nosí, je tam typické. Ale musím poznamenat, s úctou k mýmu tátovi, že opilec nebyl, jen neuvěřitelně hodně vydržel. Třeba jednou ke konci párty, když už všichni byli opilí...

... uzavřel sázku, že vypije láhev vodky na ex. Tu flašku vyžahnul, ač byl už notně v podroušeném stavu, a sázku tedy vyhrál. V tomto stavu ještě došel pěšky domů asi dva kilometry, a když zazvonil na zvonek u svého bytu, stačil se ještě zeptat: "Jsem tady správně doma?" Na kladnou odpověď reagoval okamžitě. Bezvládně se svalil do předsíně. To si jako dítě pamatuju. Ale ne že by se nějak sesunul. Prostě padl rovně jako strom, přímo na ústa. A už jsme ho táhli do ložnice, uložili ho tam a máma mu dala k posteli kýbl.

Dělal nějakého podnáměstka či co severomoravské Mototechny. Z toho, že byl ročník 1921 (dej mu pánbů věčnou slávu) pochopíte, že mluvíme o hlubokém socialismu. Proto tenkrát ještě nebyl Moravskoslezský kraj ale kraj Severomoravský. Jednou jelo vedení české Mototechny z Prahy nakupovat Žigulíky do Tojliatti. Někteří z těch, co tam obvykle vyjednávali nákup aut, bylo nemocní, tak se hledali náhradníci. Nikdo tam moc nechtěl jet, tak to nakonec hodili na tátu. Další průběh už je legendární:

VAZ-Lada 2107, vyráběný od roku 1982
VAZ-Lada 2107, vyráběný od roku 1982 (wiki free photo)

Toljatii je v Rusku a v Rusku se každá smlouva musela zapít vodkou. Tak se pilo. Postupně padali slabší jednotlivci pod stůl, nejdříve Češi, ale pak i Rusové. Za chvíli byli pod stolem všichni, kromě jednoho. Hádejte, kdo to byl? No jasně, můj táta. Rusové k němu začali obdivně shlížet se slovy: "Ty geroj!!!" (Pro ty, co rysky nevládnou, překlad: "Jsi hrdina!!!"

Když se dojednávala za rok další dodávka Žigulíků do Československa a domlouvaly se složení delegací, Rusy nezajímalo, že přijede generální ředitel Mototechny, ale ptali se: " Tavaryšč Fikaček budět?" Když dostali kladnou odpověď, bylo spokojení a jednání pak probíhala hladce a Rusové byli ochotni i dost slevit. Ale pokaždé se zapíjela smlouva a Rusové si chtěli znovu ověřit, jestli fakt táta tolik vydrží. Pochopitelně pečlivě pro jistotu odměřovali dávky, všem stejně, aby se ukázalo, jak to doopravdy je. A přesto, že byl táta menší, nějakých 172 cm, stejně vždy vydržel nejvíc. Tak se tam stal legendou. A myslím si, že kdyby mu Mototechna dala jen procento ze slev, které dojednal, nevěděli bychom, co s prachama. A to tenkrát koruna byla zhruba v hodnotě dnešního eura.

A koho by zajímaly další blbinky z mého života, tak zkuste třeba:
Jak sbalit mladou krásku, když je vám trochu víc let?
Jak vyrobit mrak duhových motýlů
Jak sex zvyšuje schopnost řešit matematické úlohy

Autor: Jan Fikáček | úterý 16.5.2023 9:07 | karma článku: 40.75 | přečteno: 6111x

Další články blogera

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 21.70 | Přečteno: 617 | Diskuse

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma článku: 45.70 | Přečteno: 6277 | Diskuse

Jan Fikáček

Jak nás intuice vede na scestí v otázce, co je to realita

V hollywoodských filmech často nějaký hrdina, astronaut nebo detektiv, vyřeší problém intuicí. Když selže rozum a důkazy, intuice zaskočí. Jenže intuice není vždy spásné řešení, někdy tomu řešení naopak brání..

27.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 30.38 | Přečteno: 2108 | Diskuse

Jan Fikáček

Dá se v padesáti naučit anglicky?

Mnohokrát jsem slyšel názor, že pokud se člověk nenaučí nějaký cizí jazyk do třiceti, už se ho nenaučí nikdy. A proto když jsme se přestěhovali s rodinou před tímto mým věkem do Belgie, ani jsem se nový jazyk naučit nesnažil.

13.2.2024 v 9:07 | Karma článku: 39.56 | Přečteno: 7006 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.34 | Přečteno: 240 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 1489 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 472 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 307 Celková karma 31.96 Průměrná čtenost 3139

Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...