Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kunderův Žert aneb kdy není "fanatismus" úplně blbý

„Milá Markéto, optimismus je opium lidstva. Zdravý duch páchne blbostí. Ať žije Trockij. Tvůj Ludvík" byl Ludvíkův politický žert, který mu zničil život. Podobné zážitky člověk ale mohl mít i později než v 50. letech.

Uvedený text je z románu Milana Kundery Žert. Tento vzkaz napsal nebohý Ludvík své milé na pohlednici. Ona ho proto také následně odmítla. Podobné zážitky ale nebyly ojedinělé ani na konci sedmdesátých let nebo začátku let osmdesátých, tedy alespoň v dělnické Ostravě, která byla ideologicky tvrdší. Tedy když jste "zlobili".

Na nějaké schůzi, kde děkan prohlásil, že 1.máje se zúčastnilo před 90% studentů fakulty, jsem se přihlásil do diskuse a uvedl jsem, že jsem tam byl osobně a jestli tam nakonec bylo 20% studentů, tak to bylo moc. Uznávám, byl to kaskadérský kousek, fanaticky se snažící říci pravdu bez ohledu na situaci. Byl jsem napaden slovy: "Chcete říci, že soudruh děkan lže?" Dost mě to překvapilo, protože jsem si nemyslel, že když řeknu pravdivou informaci, že mě za to někdo může napadnout. Přece Komunistická strana tvrdila, že jí jde o pravdu.

Milan Kundera: Žert

Ale protože jsem si podobně pustil hubu na špacír už vícekrát, byl nakonec pozván kvůli tomuto 1.Máji na kobereček před nějakou komisi Krajského výboru KSČ v Ostravě. Seděl jsem na chodbě a čekal. Tu se ke mně přihrnul nějaký chlap v montérkách a pronesl: "Synku, tak co?" Měl jsem ho za nějakého opraváře topení podle oblečení a slovníku, tak jsem mu vysvětlil celou kauzu. On pak odešel. Za chvíli mě zavolali na tu komisi a já s úžasem zjistil, že jí předsedá právě onen "dělník". On asi taky původně dělníkem byl, ale teď byl snad tajemníkem strany nebo co. Jestli si to dobře pamatuju, jmenoval se Michný. Překvapivě mě ten rozhovor v předsálí asi zachránil, protože sice do mě šili, ale když nakonec dotyčný předsedající prohlásil, že tam byl taky a účast mladých nebyla nijak valná, byla kauza uzavřena bez následků. Měl jsem prostě štěstí nebo snad v Ostravě někteří brali věc poctivě, co já vím.

Jak už jsem ale uvedl, nebyl to jediný můj "prohřešek". Jednou jsem taky na nějaké schůzi "chytře" vystoupil a vysvětloval jsem, že převedení finančních prostředků ze stavby studentských kolejí Vysoké školy báňské na dostavení památníku Ostravské operace byl nesmysl. Blížilo se totiž výročí osvobození Ostravy v roce 1945, tak byla snaha dokončit památník do oslav za každou cenu. Stal jsem se terčem kritiky a vysvětlování, jak je takový památník důležitý a že napadám režim. Naštěstí se kritika ke konci svezla v tom směru, že není pravda, co říkám. Že jsem si to vymyslel a na ideologickou kritiku mého k režimu zřejmě nepřátelského příspěvku se pozapomnělo. Když už jsem byl v očích všech lhář (nepřipomíná vám to dnešní diskuse na FB?), zvedl se prorektor Lazar a prohlásil: "Soudruh nemá pravdu." Všichni jásali. A pokračoval: "Nebyly to finanční prostředky, ale stavební kapacity." a sedl si. A v tu chvíli byl klid. A v mých kádrových materiálech se pak pouze objevila věta, že "odvážně kritizuju". Prostě zase jsem měl štěstí. Jak se říká na Ostravsku: "Hlupi maju štěsti."

Poslední extempore na VŠ jsem si schoval na státnice. Jedním předmětem byla marxistická politická ekonomie. A zkoušející z Ústavu marxismu-leninismu mě vyzval, abych zkritizoval nějakou marxistickou představu v ekonomii. Tak jsem se do toho racionálně pustil. Smůla byla, že z té kritiky vyplynulo, že ona koncepce je v podstatě ideologický nesmysl. To dotyčného očividně dost rozlítilo a hodnotil můj výkon známkou 4, což znamenalo propadl. Naštěstí vše nakonec hodnotil panel složený ze 3 lidí. Ti zbylí dva byli členové naší katedry systémového inženýrství, a ti to brali rozumně a oba mi oba dali za 1. Tedy průměr byl 2, neboli chvalitebný. Zase jsem měl štěstí, jinak bych musel státnice nejméně opakovat.

Mé státnicové vysvědčení.

A poslední socialistickou "zábavu" jsem si užil na konci režimu. Pozoroval jsem ekonomickou neschopnost režimu a začal jsem psát koncept knihy Krize socialismu. V ní jsem vysvětloval, že režim odstranil většinu ekonomické motivace danou soukromým vlastnictvím, což vedlo k vakuu motivace. Toto vakuum pak začalo nasávat předekonomické formy motivace, tedy formy násilnější, totalitní a byrokratické. Za chvíli jsem skončil na koberečku na Obvodním výboru KSČ Prahy 8. Ale zase klika .... Blížila se sametová revoluce, která tento můj kádrový škraloup nakonec spláchla.

No, určitě jsem nebyl žádný tvrdý antikomunista (to jsem spíše dnes, ale v podstatě nemám rád jakoukoliv ideologii, ať nalevo či napravo). Prostě jsem jen přemýšlel a některé věci mi nedávaly racionálně moc smysl. Takže i když jsem byl ideologií režimu od mládí v komunistické Ostravě odkojen, mozek postupně vyplouval z tohoto vlivu a můj lehký "fanatismus" mi dovolil říkat kritiku otevřeně. A vlastně mě to nakonec nic nestálo.

P.S.: A mimochodem, už jsem taky zažil, že jsme s jednou holkou začínali randit, ale pod vlivem politické informace se mi na chodbě vyhnula obloukem, když jsem šel proti ní. :)

------------------------------------------------------

Další moje storky z minulého režimu:
Jak můj táta svým opilectvím ušetřil Československu těžké desítky miliónůJak jsem v srpnu 1968 zachránil Československo před ruskými okupanty

Autor: Jan Fikáček | úterý 31.10.2023 9:05 | karma článku: 27,75 | přečteno: 1138x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3320x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 531x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 874x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.