Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde jsou všichni mimozemšťané? Syndrom velkého opuštěného hnízda.

Probudil jsem se do dokumentárního pořadu o dinosaurech, kde se řešilo, že velcí dinosauři nemohli sedět přímo na vejcích, protože by je rozmačkali. Vejce proto byla ve velkém kruhu a dinosaur seděl na volné zemi uprostřed nich.

A jak to souvisí s mimozemšťany? Hned uvidíte. Uprostřed toho opravdu velkého kruhu bylo opravdu velké místo, kde měl dinosaur tělo a vejce přikrýval jen tlapami a ocasem. A otáčel se. To ale není podstatné, neřešíme tady dinosaury. Podstatné pro inspiraci bylo, že jsem se probudil zrovna ve chvíli, kdy se líhl poslední dinosauřík a myslel jsem přitom ve snu na mimozemšťany. A ten dinosauřík byl v hnízdě stejně sám, jako, zdá se, je sama naše civilizace ve vesmíru.

V tu chvíli mě napadlo, že to může být právě stejné i s civilizacemi ve vesmíru. Nezůstávají "po vylíhnutí" dlouho v "hnízdě", tedy ve vesmíru, ale rychle se z něj odstěhují. On náš vesmír není totiž až tak bezpečné místo, když uvážíte všechny ty katastrofy, které vyhubily vždy většinu života na Zemi. Nejznámější z nich je určitě asteroid, který vyhubil dinosaury. Každou chvíli se ale do Země trefí nějaký větší meteorit, naposledy u Čeljabinsku to bylo v roce 2013. Je jen otázka času, když se do Země trefí tak velký asteroid, který bude schopen vyhubit (skoro?) celé lidstvo. A taky je člověk rád cestuje, stejně jako se dinosauříkům nechce zůstávat celý život v hnízdě.

Přestěhování na tuto planetu, Mars, nám sice trochu pomůže, ale zásadně ne.

Tak jako se člověk stěhoval kdysi do jeskyní, aby se vyhnul nepřízni počasí a schovával se před predátory, tak se dnes uvažuje o stěhování třeba na Mars. To má chránit člověka před zničením Země ekologicky nebo dopadem asteroidu nebo i před sebezničením jadernými zbraněmi. To ale nemá moc logiku, protože je to krátkodobé řešení, i kdyby se nám značné potíže s osídlením Marsu podařilo vyřešit. I do Marsu se může trefit asteroid nebo si tam můžeme přestěhovat jaderné zbraně. Můžeme minimálně kvůli asteroidům považovat náš vesmír za místo s "hodně nepříznivým počasím", před kterým se chceme schovat. Dá se tak předpokládat, soudě podle rychlého rozvoje naší vědy, že se vyspělá civilizace brzy vystěhuje z našeho vesmíru nebo alespoň najde nějakou vesmírnou "jeskyni", nějaké chráněné místo, ve kterém bude schovaná a taky asi nebude moc vidět.

Náš vesmír je současně obrovsky velké "hnízdo", ke kteréžto metafoře mě inspirovala vizuální podoba velkého dinosauřího hnízda v onom pořadu. A také se všechny civilizace nerodí najednou, stejně jako ti dinosauříci. Nemusíme být ani poslední "vylíhnutou" civilizací, jako onen dinosauřík, ale i když jsme se časově "vylíhli" někde uprostřed, mohou být dříve vzniklé civilizace už z hnízda = z vesmíru pryč. A ty, co ještě nevznikly nebo se dost nerozvinuly, nejsou ve vesmíru vidět (na rozdíl od nevylíhnutých vajec). Navíc se díváme do vesmírné historie a ne do současnosti. Např. galaxii vzdálenou miliardu světlených let vidíme v minulosti miliardy let. To pak i kdyby tam dnes nějaké vyspělé civilizace vysílaly signály do okolí, k nám by ty signály ještě nedorazily.

Představa obrovského "hnízda" jak v prostoru tak v čase, s představou že vyspělé civilizace v našem vesmíru pobudou jen velmi krátce, třeba jen několik tisíc let, je další možnost řešení tzv. Fermiho paradoxu. Tento paradox popisuje rozpor mezi vysokou pravděpodobností existence mnoha mimozemských civilizací a tím, že žádnou nevidíme. Představte si to s těmi dinosaury. Kilometr velké hnízdo může znamenat, že se sourozenci nikdy nepotkají. Dinosauříci se líhnou na jednom místě proto, že mají společnou matku, což ovšem u civilizací neplatí.  A navíc jsou jiné civilizace pro rychlost světla, kterou pozorujeme, moc daleko a k tomu existují ve vesmíru jen chvilku. To dále snižuje možnost jejich objevení jinými civilizacemi.

Vyspělé civilizace se mohou rychle stěhovat do multivesmíru nebo do jiného paralelního vesmíru v multivesmíru.

Vyspělé civilizace se mohou stěhovat do multivesmíru ("důkaz", že existuje multivesmír s mnoha vesmíry můžete najít v textu Co bylo před velkým třeskem. Nic?). Nebo se také mohou navíc stěhovat do mikrosvěta, pokud už civilizace přešla do podoby umělé inteligence. Že naše civilizace zůstává svou podstatou v makrosvětě, je dáno tím, že člověka nejde miniaturizovat, protože je biologický. Umělou inteligenci ale miniaturizovat lze. A to nejen do strukturní hloubky řekněme dnešních mikročipů, ale do stále větší a větší strukturní hloubky.

Když si všimneme našeho pochopení stále hlubších a hlubších struktur hmoty (krystaly, molekuly, atomy, jejich jádra, částice...) a jejich historicky rychlého ovládání, viz chemie, elektřina, počítače a dnes už i kvantové počítače, ukazuje se tato možnost zcela jasně. Takové stěhování už navíc v podstatě probíhá, což dokazuje i čtení tohoto blogu. Nečtete ho v knize či časopise, ale v kyberprostoru. Stěhujeme se do "virtuální reality", která je zatím jen výjimečně 3D, do Internetu. A už jsme tam přestěhovali obrovské množství  věcí: obchody, banky, poštu atd. A když uvážíme, že to vypadá, že časem budeme moci komunikovat něčím podstatně rychlejším než je elektřina nebo elektromagnetické vlnění, a to kvantovou provázaností, která je nejméně desettisíckrát rychlejší než světlo, otevírají se nám úžasné možnosti. Úžasně možnosti stěhování do ještě větší strukturní hloubky, zejména pokud štafetu převezme naše umělá inteligence, která spíše než my bude tou vyspělou civilizací.

Umělá inteligence se může miniaturizovat a stát se tak neviditelnou v našem elektromagnetickém makrosvětě.

Takže k otázce viditelnosti takové vyspělé civilizace, pokud jí bude umělá inteligence může platit následující úvaha: Elektřina sama není z vesmíru vidět, a ještě méně je vidět zmíněná kvantová provázanost. Tu zatím nevidíme ani my v laboratoři. U toho elektromagnetického vlnění není zvenku jeho použití naší civilizací vidět, pokud ho zrovna nepoužijeme ke svícení v noci nebo ke komunikaci. Naše města září po nocích do vesmíru jako žárovky, stejně tak se šíří naše TV či rozhlasové vysílání. Ovšem, přestěhujeme-li se v podobě umělé inteligence do kvantově-provázanostní virtuální reality, a vyvineme provázanostní "smyslové orgány", budeme elektromagneticky neviditelní.

 Dříve se tedy můžeme přestěhovat do strukturní hloubky nebo do multivesmíru než se významně začneme měnit náš vesmír, řekněme na úrovni našich současných vizuálních představ. Ostatně nižší strukturní úroveň a multivesmír může být svým způsobem totéž. Problémy s poznáním kvantové provázanosti mohou být způsobeny tím, že je vícerozměrná, podobně jako se vícerozměrností gravitace vysvětluje její slabost v našem prostoru. Je tak možné dokonce, že signály vyspělých civilizací běhají kolem nás, my je ale neumíme přijímat. Podobně jako člověk neuměl zachytit signály dnešních mobilních telefonů. Blíže se o tom, že bychom možná mohli brzy komunikovat s mimozemšťany, můžete dozvědět v blogu Jak ihned navázat kontakt s mimozemšťany - praktický návod.

Autor: Jan Fikáček | středa 8.11.2023 9:07 | karma článku: 26,86 | přečteno: 1124x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3320x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,83 | Přečteno: 813x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 532x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 875x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.