Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

Onen Solvay institut stále existuje a stále tyto konference pořádá, stejně jako přednášky. Abyste hned věděli, o jakých konferencích to mluvím, podívejte se na fotografii z roku 1927 níže:

Fotografie konference z roku 1927, kde vidíte Einsteina, Schrödingera,  Plancka, Heisenberga, Bohra a mnohé další.

Tyto konference diskutují nevyřešené otázky fyziky. Solvay institut ale pořádá i menší akce, tak jsem si na jednu z nich zašel. Bylo to "kolokvium" s názvem Vznik časoprostoru z chaosu (Building spacetime from chaos) prof. Juliana Sonnera z Ženevské university. (Trochu nechápu, proč přednášku nazývají kolokviem. Asi proto, že to líp zní. Dobře, kolokvium je přednáška pro odborníky.)

Solvay byl bohatý belgický průmyslník, který vše financoval. Proto sídlí tento "jeho" institut v Bruselu. Mimochodem, víte, že české slovo brusle pochází ze slova Brusel. Wiki o tom píše: "Odvozeninou od názvu města Brusel je v češtině pojmenování sportovní pomůcky brusle. S bruslením se poprvé setkali členové mírového poselstva českého krále Jiřího z Poděbrad vedeného panem Lvem z Rožmitálu během návštěvy Nizozemí, v rámci níž v roce 1465 zavítali i do Bruselu, podle kterého brusle nazvali a přivezli do Čech."

Přednáška se konala 26.března 2024 v Solvay posluchárně na ULB (Université libre de Bruxelles). Chodba katedry fyziky mi velmi připomněla chodbu Ústavu teoretické fyziky MFF UK v Praze-Tróji. Taková omšelá vědecké chodba, ale ve mně vzbuzující celkem pozitivní reakce. Viz obrázek níže:

Chodba přes Solvay sálem na ULB v Bruselu.

Ale přejděme teď od popisu historie a místa k vlastní přednášce. (Jinak mi přednáška složením posluchačů připomínala přednášky cyklu Filosofie fyziky na MFF UK v Praze. Většina studentů či velmi mladých lidí a pár "zasloužilejších".) Níže je plakát přednášky. A pod ním je překlad anotace přednášky z plakátu.

Plakát přednášky

Tedy překlad: "Popíšu nedávný vývoj ve formulaci teorií kvantové gravitace jako teorie vycházející z výpovědních korelací kvantového chaosu. To poskytuje zajímavou aplikaci statistické fyziky na oblast gravitace; své kolokvium začnu obecnou motivací gravitačních otázek, které mě zajímají, a uvedu nezbytné zázemí statistické fyziky, abych popsal naši novější práci na jejich řešení. Náš přístup představuje most mezi statistickou mechanikou chaotických systémů a teorií gravitace a poskytuje nový pohled na mechanismus vzniku prostoročasu. Konkrétněji řečeno, generujeme náhodné triangulace prostoročasu ze zobecněných souborů kvantových chaotických korelací Wignerova typu, čímž zobecňujeme staré myšlenky o teorii náhodných matic. V konkrétních příkladech lze příslušné maticové/tenzorové modely odvodit formalizací pojmu "statistika rovnice křížení", nebo jinými slovy "statistický konformní bootstrap". Budu se zabývat vztahem těchto náhodných maticových/tenzorových modelů k fyzice chaotických konformních teorií pole (CFT), které jsou jejich základem."

Úvodní slajd přednášky s autorem vpravo.

Tak půlce jsem nerozuměl, tedy zejména pokud se šlo do matematiky, protože se zrovna tomuto tématu nevěnuju. Takže vám zprostředkuju jen některé mé poněkud povrchní dojmy. Přednáška nebyla nahrávána, a proto vznikl tento blog.

Co mě zaujalo bylo třeba, že dotyčný vykládat, že podobně jako je chaotický povrch Slunce, je chaotický i "povrch" černých děr, tedy jen z něj netryskají turbulence významně nad "povrch". Černá díra ale pochopitelně nemá žádný povrch, který by byl jasným přechodem mezi oblastí s množstvím částic a prostorem skoro bez nich. Má jen horizont, zpod kterého se nedostane ven ani světlo. I tyto tzv. Kolmogorovovy turbulence na jejím horizontu černé díry nejsou prostým okem vidět, protože jsou velmi tmavé a pro naše pozorovací rolišení také velmi malé.

Simulovaný chaos na povrchu černé díry.

Velmi jasná byla myšlenka, že chaos je vlastně "znáhodňovač", který vytváří jednoduchost systému, jak je ostatně názorně ilustrováno na obrázku níže. Nakonec pak po působení chaosu k popisu systému potřebujeme jen několik jednoduchých parametrů, jako je například teplota, tlak apod. Viz obrázek níže. (Pan profesor mi dal výslovný souhlas se zveřejněním jeho slajdů, ale upozornil mě, že v některých byly na přednášce překlepy, tak dále raději používám originály, které mi  následně se souhlasem zaslal.)

Chaos je randomizér, který unifikuje systém.

Jako vhodný "prostor" pro modelování chaosu se ukázal anti-de Sitterův prostoročas, což je v daném oboru už klasická a poměrně jednoduchá varianta. Ano, holografický vesmír je tady jako hypotéza:

Prostředím, ve kterém se modeluje chaos je anti-de Sitterův prostoročas.

Na věc se jde tak, že ve 2D modelu gravitace se oblast pokryje trojúhelníky. Je to asi proto, že z nich jde poskládat libovolný 2D tvar. Dost to tedy připomíná smyčkovou kvantovou gravitaci. I z této přednášky jsem získal dojem, že nejméně mezi holografickým principem a smyčkovou gravitací, či kolem nich je spousta mírně odlišných variant, které se o kvantovou gravitaci snaží. A koukněte, jak se na to jde v dotyčné přednášce:

Oblast se extrapoluje pomocí trojúhelníků.

Kdybyste nevěděli, co tam znamená ergodicita, tak je to představa, že se bod časem náhodně dostane do každého bodu zkoumaného systému, zkoumané oblasti, viz Wiki. No, a dále, protože gravitace není 2D, ba ani 3D, ale určitě 4D (prostoročas), ale nejspíš n-D (viz překvapivá slabost gravitace, která se vysvětluje tím, že my v našem 4D prostoročase vnímáme jen její úzký řez), je to ve 3D čtyřstěn a obdobné vícerozměrné objekty ve vyšších dimenzí:

Ve 3D musí být trojúhelníky pochopitelně nahrazeny čtyřstěny a ve vyšších dimenzích odpovídajícími objekty.

To je asi tak vše, co mě na přednášce zaujalo. Pan profesor zavtipkoval už v úvodu na téma Atomium, viz obrázek níže:

Pan profesor zavtipkoval, že jak přilétal do Bruselu a viděl z letadla Atomium, že si uvědomil, že jsou v něm vlastně jeho čtyřstěny.

Jo, a další přednáška bude už 2.dubna a to na téma Axionová temná hmota. (Obrázek je klikatelný a dostanete se tak k organizačním podrobnostem.):

Následující přednáška bude o temné hmotě

Máte-li trochu problém s pochopením některých záležitostí kolem černých děr, zkuste některý z následujících blogů:
Pochopte čtyřrozměrný prostor za pár minutProč neexistuje prostoročasProč čas není čtvrtá dimenze

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | úterý 2.4.2024 9:07 | karma článku: 20,73 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Jan Fikáček, Ph.D.

Fake news o historii vztahu Izrael-Palestina

To hlavní z historie oblasti najdete v minulém blogu, který překvapivě zařadila do „Zaujalo nás“ redakce blogů iDnes. Dnes uvedeme na pravou míru některé pomýlené pověsti o této oblasti a nahradíme je historickými fakty.

7.5.2024 v 9:07 | Karma: 17,25 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček, Ph.D.

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,86 | Přečteno: 3520x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček, Ph.D.

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,83 | Přečteno: 879x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček, Ph.D.

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,64 | Přečteno: 906x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček, Ph.D.

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 311
  • Celková karma 28,42
  • Průměrná čtenost 3139x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.