Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Pane Fikáčku, ten vámi zmíněný EPR paradox je experimentální test platnosti PRINCIPIÁLNÍ kvantové neurčitosti pomocí tzv. propletených stavů. Jde o test (za Einsteina ještě myšlenkový), zda Heisenbergova neurčitost je opravdu položena v základech světa, a zda se částice až v okamžiku měření "rozhoduje" pro konkrétní hodnotu měřené veličiny, nebo zda přesnou hodnotu měla veličina už předtím, jen jsme ji neznali.

EPR paradox měl kvantovou neurčitost vyvrátit, určité uspořádání experimentu totiž mělo vést - pokud by kvantová neurčitost byla opravdu principiální - k dost paradoxnímu výsledku (proto se to jmenuje paradox, že?).

Přesné statistické vyhodnocení výsledků experimentu navrhl v roce 1964 matematik John Bell.

Experiment byl následně prováděn v roce 1975 a přesná a přesvědčivá měření provedla v letech 1976–1983 skupina francouzských fyziků pod vedením Alaina Aspecta.

Výsledek? Paradoxní. To, co Einstein označil jako paradoxní výsledek, ke kterému by vedla principiální kvantová neurčitost bylo skutečně naměřeno!

http://casopis.vesmir.cz/clanek/kvantove-hlavolamy-v

Takže tady: http://fikacek.blog.idnes.cz/c/440478/existuje-kvantova-nahoda.html nemáte pravdu, že "o kvantové náhodě se prostě prohlásí, že je principiální, a to jen proto, že se nám ji zatím nepodařilo analyzovat."

O kvantová nahodilost je principiální mimo jiné proto, že byla verifikována experimentem, který navrhli její odpůrci, a který přinesl překvapivý, odpůrci nečekaný a "paradoxní" výsledek. Čili experimentální test přesně podle Popperovy metody potenciální falzifikace!

A takém proto, že už má technické aplikace.

Ne Bohr a Heisenberg, ale Vy spekulujete a o realitě podle toho, co je pro Vás ještě mentálně přijatelné a co už ne!

0 0
možnosti
JJ

Čili kvantová neurčitost není žádnou filozofickou konstrukcí či spekulací, nýbrž vědeckou teorií, testovanou Popperovou metodou potenciální falzifikace experimentem!

0 0
možnosti
JB

To že nedostal Nobelovu cenu alespoň za obecnou teorii relativity jen ukazuje, že ti co ji udělují, bohužel, nejsou žádní géniové.

0 0
možnosti
PK

P25a92v77e98l 69K22u56r50a94l

16. 2. 2015 22:33

no je třeba podotknout že málokdy se stává že by někdo dostal Nobelovky dvě...

0 0
možnosti
JC

Vy asi pane nevíte, za co se uděluje Nobelova cena.

0 0
možnosti
RC

a co jako? Muzete to vice rozvest? Dovolil bych si tvrdit, ze pan Fikacek velmi dobře vi, za co se udeluje.

2 0
možnosti
RC

Nezapomnel jste ještě na Nobelovku za mir?

0 0
možnosti
KM

K66a63r87e53l 45M76a67s71e16k

16. 2. 2015 10:36

Synchronicita jak hrom. Zrovna poslouchám tento pořad o fotonech a černých tělesech a Planckovi a Einsteinovi a narazím na tento článek. :-)

http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/iot

0 0
možnosti
DN

D22e68n97i62s 22N41o79v54a34k

16. 2. 2015 20:50

"Synchronicita" je Junguv ezo blabol

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.