Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jak vyjádřit nekonečno? Jednoduše, dáte mu symbol (\infty, ležatá osmička, 77, čárka nad číslem, while true {}, či cokoliv jiného). Samotné slovo NEkonečno je tím symbolem. Pokud se bavíme o nekonečnu, pak chápeme jeho význam. Tedy i informace, která by kompletně vypsaná byla nekonečná, může být zapsaná v konečném prostoru, pokud lze kompletně popsat konečně mnoha vlastnostmi.

Stejně tak \pi má nekonečný desetinný rozvoj. Pokud požadujeme \pi na nějakou přesnost (třebas milion desetinných míst), pak víme, jak si to spočítat. Pokud potřebujeme počítat s absolutně přesným \pi , pak použijeme  symbol. A můžeme počítat e^{i\pi}+1=0 Jako konečná definice této nekonečné informace pak slouží věta: pi je poměr obvodu kruhu a jeho průměru.

K příkladu z blogu nula celá tři periodických je:

\sum_n=1^{\infty} {3*10^{-n}} čili takové číslo, že pro každé epsilon > 0 existuje n0 takové, že 1/3 - \sum_n=1^{n0} {3*10^{-n}} < epsilon

0 0
možnosti
Foto

Máte asi pravdu, matematika (tedy matematika člověkem poznatelná i ta, kterou již nemůže poznat) nejspíš zakládá hmotné i "nehmotné" bytí. S pojmem a kategorií nekonečna, kterým si vysvětluje veškerou existenci, si ale již vlastní racionalitou nemůže poradit.

Nejmenší částečka hmoty? Ale i ta musí být dělitelná, neboť nepovstává ze stavu neexistence hmoty (dle našeho chápání). A vesmír? Totéž: z mikronekonečna do makronekonečna. A přitom projevy hmoty představují svou ukončenost. Ale to jen z pohledu naší ukončenosti či ohraničenosti. Nezbývá nám, nežli užít abstraktního termínu: absolutno.

1 0
možnosti

no nevím, z pohledu standardniho modelu není po kvarcích a leptonech moc co řešit

mikronekonečno a makronekonečno je zajímavý výraz jen mi tak nějak připadá blábolivý

a spojení absolutno  a abstrakce, to taky jako moc nechápu

0 0
možnosti

Informace je sama imateriální a proto potřebuje hmotného nosiče.

Hmotný nosič informace samozřejmě komplikuje potenciální možnosti ideální informace.

Zatímco informace (vědomí) relativně snadno dosáhne nekonečna, nosič (hmota) nikdy nekonečný být nemůže, protože sám vesmír (hmotný časoprostor) je konečný.

0 0
možnosti
Foto

Informace je jen tvar hmoty, hmotného nosiče, nic jiného. A i vědomí na je postaveno na hmotné struktuře, takže stejně jako ta hmota nemůže nekonečna dosáhnouti, jen si to může nalhávat. Vědomí je v obrovském vesmíru maličká funkce malé materiální struktury. Nic, co by se vyčleňovalo ze zákonů "hmoty". :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.