Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nejlepší je ta verze (viz link na konci článku) kdy k plně obsazenému hotelu přijede nekonečně mnoho autobusů a z každého vystoupí nekonečně mnoho nových hostů. Nejenže se všichni dají ubytovat, ale ještě zbyde spousta volných místností (např. pokoj č. 15), kde se dá uskladnit pivo pro případ, že by mezi novými hosty byl i pan Šiša. :-)

4 0
možnosti

J86o75s57e63f 32P12o90t13r

1. 3. 2015 23:30

Pane Fikáček,

nezlobte se, ale vaše uvažování není ani na úrovni střední školy. Hilbertův hotel je nekonečná množina pokojů, která nemůže být zaplněná, ani když tam přijede nekonečný počet autobusů s turisty. A ani k tomu nemusí přistavovat nová patra, a to dokonce ani tak, aby o tom zaměstnanci nevěděli.

Ještě jednou se omlouvám, ale jestli vy jste učil na UK, tak se ani nedivím , že v mezinárodním hodnocením je ta instituce na        1 853 místě na světě (nebo tak nějak podobně, za rovníkovou Afrikou). Nemám pravdu ?

0 2
možnosti
Foto

Pane Josef, když dělám nějaký článeček pro veřejnost, asi v něm nebudu používat dvojité křivkové integrály, ne? :-)

OK, přistoupíme chvíli na vaše kritérium, že jednoduchost výkladu znamená slabou úroveň. V tom případě ale Einsteinův článek z roku 1905, kterým postuloval speciální teorii relativity, musí být na nízké úrovni, protože použil prostá odvození a středoškolskou matematiku.

A úplně ubohé už jsou, pro svou jednoduchost, myšlenky jako: tíhová a setrvačná hmotnost se rovnají, proto jsou totéž, což je základ obecné teorie relativity, nebo že svět na naporcován na kousky - kvantová mechanika, nebo že pád jablka je vlastně totéž, jako pohyb měsíce.

Einstein, na rozdíl od vás, považoval jednoduchá a správná řešení za krásná a ta pravá, kvalitní. Ostatně Occamova břitva taky tíhne k jednoduchosti.

Ale když tak tíhnete to té složitosti, dám vám jeden link: http://www.fikacek.cz/609194082-technologie-vyroby-casu.html . Je to spousta jednoduchých úvah vlastně. Jejich kombinace je ale dost složitá. Jestli vše pochopíte, co se tam píše, máte u mě 5000 Kč. :-)

1 0
možnosti

Chuck Norris prý do nekonečna napočítal dokonce dvakrát :-)

6 0
možnosti
Foto

Poklona. Vysvětlit  srozumitelně nějaký matematický princip mně, v tomto směru poněkud tupější osobě, to je záslužné. Díky.R^

1 0
možnosti

Inspirativní článek. Hloubal jsem nad tím, jak je Vesmír nekonečný, fčil su klidný. Končí někde tam, kam prostě nevidím. No a tam je taková vysoká zeď s nápisem "konec nekonečna". 

P.S. Nemáte tam nějakou veselou historku o kvantové fyzice?

1 1
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.