Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J76o32s77e37f 19P55o45t73r

1. 5. 2015 1:01

"Zmíněné zdání....... plodí naivní a plytký názor, že matematické struktury jsou podstatou hmoty"

Přiznám se, že jsem v životě neslyšel názor, že matematika je podstatou hmoty, až v tomto článku. Současná fyzika tvrdí, že podstatou  hmoty je energie, která se v milisekundách po Velkém třesku změnila na kvark-gluonové plasma a dále vedla  k normální hmotě.

Jiná situace je v tom, že všechny děje ve vesmíru lze matematikou vyjádřit, takže se tvrdí, že vesmír se matematikou řídí.

Problém je v tom, že nikdo neví co je to matematika. Část myslitelů tvrdí, že matematika existuje nezávisle na hmotě a lidském myšlení, třeba   že matematické struktury jsou uloženy v Platonově světě ideí. Zbývají část tvrdí, že matematika je lidský výmysl, který jen popisuje svět. Otázka je nevyřešena.

0 0
možnosti
Foto

Nejsem si jist, že současná fyzika tvrdí, že "podstatou  hmoty je energie". Ta energie měla taky hmnotnost, byla složena z fotonů s určitou frekvencí atd. Energii lze těžko chápat jako podstatu hmoty, ale jako podstatu hmotnosti by chápat šla. Ale hmota a hmotnost jsou dvě zcela odlišné věci.

A názor, že matematika je podstatou světa se ve špičkové fyzice objevuje, ale do popularizační roviny ještě asi moc nepronikl. :-)

0 0
možnosti
JH

Já, jako malý, nemaje žádného vzdělání, jsem si vždy myslil, že makro musí souviset s mikrem. Byl jsem jen pozorovatel. Co když hvězdné systémy jsou obdobou atomů, jen v jiném rozměru. Vždyť i vzdálenost atomů v jakékoliv hmotě mezi sebou je v jejich měřítku ohromná. Jakési síly to drží pohromadě. Galaxie mohou být pouhé sloučeniny. Kupy galaxií buňkami a celý Vesmír třeba velkým mravencem. Tolik úvaha.

0 0
možnosti
JH

A ještě, ten mravenec může žít v dalším ohromnějším Vesmíru.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 29,15
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.