Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já tam teda žádnou chybičku nevidím. Ten citát v perexu vypadá jako básnická licence ze soukromého dopisu. Nějaký odkaz na Einsteinův konkretní odborný článek by nebyl?

A když už je řeč o chybičkách, ten fyzik jehož video jste si vypůjčil se jmenuje Brian Greene.

1 0
možnosti
Foto

Uznávám, že jsem ten nadpis použil ve stylu, který je obvyklý u předních fyziků (Green, Gamow, Hawking...) při popularizaci vědy. :-) Takže ano, nemám žádný vědecký článek, ve kterém by Einstein popsal paradox Andromedy a z něj odvodil tuto větičku. :-)

Nicméně, je to vlastně asi jediný možný výklad této jeho větičky, když tuto větu uvážíte v rámci jeho interpretace speciální relativity.

Ale ani to není podstatné a nemíním se o to přít, protože to není podstata problému. Podstatou problémy je, že paradox Andromedy je vyřešen, když uvážíme, že platí jen pro nadsvětelné rychlosti, tedy je mimo platnost speciální relativity. :-)

0 0
možnosti

Čas nemůže být iluze, viz časová šipka, potvrzená pozorovanou změnou entropie - nevím ovšem, nakolik se o to v době Einsteina fyzici zajímali. 

Hezký blogR^

0 0
možnosti
Foto

Ono by to chtělo delší výklad. :-) Jde o to, že existence času je pouze relativní, ne absolutní, ale přesně takový charakter má existence jakékoliv částice, či dokonce makroobjektu. V podstatě není velký rozdíl mezi existencí stolu a času. Obě existence jsou relativní.

Například kdybychom byli složeni z neutrin, ani bychom si stolu nevšimli, protože bychom jím procházeli volně jako prázdným prostorem. Prakticky by pro nás neexistoval. A žádná existence bez pozorovatele (obecně řečeno, pozorujícího objektu, protože vědomí je zde zcela nepodstatné) není. Není zcela ne-relativní existence, jak se domnívá třeba matematika.

Entropická šipka času je jen důsledkem rozpínání vesmíru, vlastně zřeďování vesmíru, což je samo o sobě zvyšování entropie. :-)

0 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Milý Pepo. :-) Evidentně tohle píšeš ze svého pokoje v Bohnicích, takže se na Tebe nezlobím, protože holt neštěstí nechodí po horách a občas člověk onemocní. Takže Ti přeju brzké uzdravení, v čemž Ti psychiatrická věda snad pomůže nemalou měrou. :-)

0 1
možnosti

A nepotřebujete k tomu ani žádný extra čas ani žádný extra prostor.

Se svým prostorem 3+1 (v ultramalých rozměrech třeba i 10+1, to na věci nic nemění) a se svým časem si zcela vystačíme. Pro vysvětlení našeho vesmíru se k jinému metačasu a metavesmíru uchylují jen ti, kteří se děsí toho, že neumí vysvětlit začátek.

1 1
možnosti
Foto

To 3+1 je už ten extra prostor, podle modelu Minkowského. :-)

0 1
možnosti

Nedávno nějaký fyzik-ne lidový myslitel, přepočítal Einsteinovy rovnice i bez jednotky času a vše se jevilo v pořádku. Jeho závěr mě zaujal, tvrdí,  že čas neexistuje, je jen námi uměle vytvořenou konstantou a celá historie našeho vesmíru se "odehrála" během jednoho okamžiku. Z našeho pohledu si pouze přehráváme záznam toho co už je předem dané a co už vlastně ani neexistuje. Einstein tedy fakticky mohl mít pravdu, byť dotyčným to asi moc platné nebylo.

1 1
možnosti
Foto

Chtělo by to odkaz na článek. Z takto obecně sdělené informace se nedá pochopit, jak výpočet konstruoval a tedy ověřit, jestli postupoval správně nebo ne. :-) Podle Einstenovy speciální teorie relativity se ale Einstein v té větě zmýlil. :-)

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS