Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J14o52s51e82f 79P43o93t31r

18. 12. 2015 21:59

Pane Fikáček,

jako obvykle, nesmysly, a diskutující vám na to letí!

Ale rychle, než mě smažete, tak bych měl příspěvek k těm kolejnicím, jak Nekonečno prověřovali příslušníci Veřejné bezpečnosti.

Přijdou na kontrolu do železniční stanice. Jeden z nich si všimne, že se koleje v dálce sbíhají. Upozorní na to velitele, ten říká "Sabotáž, ihned prověřit". Tak běží a běží po kolejích, dokud se jeden z nich neohlédne a volá, "Vždyť už jsme to přeběhli, ty koleje se sbíhají za námi". A tak pobíhají po nádraží, až přednosta stanice naštvaně volá "Neběhejte mi tady po trati", načež velitel hlídky se ohradí "Soudruhu náčelníku, my jsme Příslušníci, nejsme žádní potrati."

0 0
možnosti
JR

J65a17r12a 86R69a42n61k

16. 12. 2015 1:42

Karma......konecne nekdoR^

1 0
možnosti
LL

Otázka "Je vesmír nekonečný?", je nesprávně položena, neboť jde vlastně o dvě otázky zároveň. První otázka by měla znít "Je hmota nekonečná?", druhá pak "Je časoprostor nekonečný?". Na první otázku odpovídá článek správně, že nekonečnost hmoty nelze ani potvrdit, ani vyvrátit. Na druhou otázku však odpovídá špatně, neboť představa konečnosti časoprostoru je lidskou myslí neuchopitelná. A stejně jako je lidskou myslí neuchopitelná představa, že jedna a jedna nejsou dvě a tedy z toho zcela vědecky vyvozujeme, že jedna a jedna jsou dvě, tak stejně tak musíme vědecky vyvodit nutnost nekonečnosti časoprostoru z toho, že nejsme schopni si, byť i jen teoreticky, představit konečnost časoprostoru. Jistě, můžete namítnou, že lidská mysl je omezená a to, že si něco nejsme schopni představit, neznamená, že to není možné. Ano, ale u takovéto námitky končí vědecké zkoumání, takovouto námitkou můžete zpochybnit vše i v četně toho, že jedna a jedna jsou dvě.

0 1
možnosti
Foto

Udává se, že současný Vesmír má stáří 15 miliard let.

Co bylo předtím?

Záleží, co si představujeme pod pojmem Vesmír a nekonečno.

Pokud vyjdeme ze stáří Vesmíru 15 miliard let, tak nemůže být nekonečný, ale méně než zrníčko prachu vůči skutečnému Nekonečnu a toto Nekonečno může obsahovat nekonečné množství našich Vesmírů.

A zrovna tak musí být někonečný i čas.

Čas přece musel běžet dávno před vznikem našeho Vesmíru.

0 1
možnosti
MS

Nekonečno je něco, jako dělení nulou. :-)

0 0
možnosti
VK

Poslední 2 odstavce mi připadají jako ironie. Je v nich opravdu rychlé vypořádání s nekonečnem.

Mám na nekonečno jiný názor.

0 0
možnosti
Foto

Je úplně jedno, je-li to rychlé či pomalé. Jediné kritérium je, jestli je to správně. :-)

Udělal jsem rozklad, proč vesmír nemůže být prostorově nekonečný. U ostatních nekonečen je možné udělat podobný rozklad. Jen se to nevešlo do bloku.

Ale když mi někdo napíše nějaké konkrétní nekonečno, klidně ho veřejně popravím. :-)

Jakékoliv nekonečno v realitě je nedokazatelné a nevyvratitelné, takže vůbec do vědy nepatří. Nemůže to být ani vědecká hypotéza, natož aby to bylo správně. :-)

1 0
možnosti
DT

Není ta nekonečnost daná spíše neohraničeností času a rozpínáním vesmíru?

0 0
možnosti
Foto

I ta je, jak je evidentní, nedokazatelná a nevyvratitelná, takže nemůže být ani vědeckou hypotézou a samozřejmě tím pádem už vůbec ne skutečností. Nekonečno je vlastně pavěda.

0 0
možnosti
Foto

Každou noc při jasném nebi má lidstvo příležitost uvědomit si svou omezenost, malost a konečnost. Sám si při pohledu vzhůru uvědomím, že třeba mravencům není dopřáno ani pochopit rozměry Země a existenci člověka a jsem vděčný, že mi bylo dopřáno pochopit toho víc, než oni.

2 0
možnosti
Foto

V odstavci "O autorovi" se pan Fikáček řídí podle rčení pravící "dobré zboží se chválí samo";-)

0 1
možnosti
MS

Tak to jste to rčení hooodně špatně pochopil. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.