Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Četl jsem oba vaše poslední blogy , tento i ten o bohu, a mám zásadní připomínku. Neustále si berete do úst slovo "absolutní". Bohužel ho používáte jak se vám hodí do krámu. Při vašem vysokém IQ bych doporučil se zamslet nad jednou drobností a to tou, že pokud je v celém systému kdekoliv přítomno něco opravdu absolutního, pak to musí být jakousi typickou vlastností která se "táhne" celým systémem,a to vy zpochybňujete, což si myslím i já. Já ale z toho vyvozuji, na rozdíl od vás, jediné a to, že pak o systému nelze říci vůbec nic absolutního, tedy ani to jestli je předurčený (deterministický) a to v libovolném rozsahu (tedy třeba jen v jednom centimetru čtverečním , nebo jakkoliv dokazovat cokoliv. Argument že NĚCO přece je, je silný a mně vede k závěru, že kategorie jako oddělené části celku, absolutno... jsou silně zjednodušené a pouze modelové. Realita dokazující svou existenci, ať už jakoukoliv, musí být založena (už raději nepoužívám slovo "složena z") na něčem, o čem nevíme ani ŤUK.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 28,48
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.