Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VF

Janíček Novák viděl Boha. Díval se klíčovou dírkou do ložnice, k maminčině posteli přicházela velká postava a maminka pravila: pane Bože, co zas chceš?

3 0
možnosti
SH

A teď by se hodilo to napsat ještě jednou tak, abych to pochopil i já ...

Zatím to vypadá, jakoby se Vám chtěli někteří vyrovnat ve výši IQ, ale dělá to na mne dojem, že jste moc vysoko a daleko ...

0 1
možnosti
MS

Musíte to číst pomalu ... :-)

1 0
možnosti
MS

Souhlas, zejména s tím posledním odstavcem. Taky jsem ochoten přistoupit maximálně na to, že jestli tady někdo všechno řídí, je to nějaká vyspělejší civilizace. R^

1 2
možnosti
JB

J52a70n 14B14a87b19i43č77k97a

12. 10. 2016 6:52

A kdo řídí tu vyspělejší civilisaci ?

0 0
možnosti
Foto

Jasně, takových jako jste Vy bylo, je a nejspíše bude hodně.

A pak jsou ti, kteří věří v Boha v jeho různých variantách, modifikacích apod.

Zkuste si pustit rozhovor pana Czendlika v DVTV - cca 1-2 dny zpět. Zkuste si jej bez předsudků vyslechnout.

1 1
možnosti
Foto

J48i70ř22í 80K19i64n49d47l

11. 10. 2016 12:07

Bible dokonce říká, že potřebujeme vírou přijmout fakt, že Bůh existuje: „Bez víry však není možné zalíbit se Bohu. Kdo k němu přistupuje, musí věřit, že Bůh je, a že se odměňuje těm, kdo ho hledají” (Židům 11:6). Kdyby Bůh chtěl, jednoduše by se ukázal a celému světu by dokázal, že existuje. Kdyby to ale udělal, nebyla by zapotřebí víra. „Ježíš mu řekl: Že jsi mě viděl, věříš. Blahoslaveni, kteří neviděli, a uvěřili.” (Jan 20:29)

4 3
možnosti
Foto

Dost velké logické nesmysly, že? :-)

5 4
možnosti
Foto

J71i92ř64í 74K98i37n87d47l

11. 10. 2016 12:03

Jak říká vědec Grygar. Vesmír řízen úžasným systémem, musí existovat i původce tohoto systému. Například, kdyby naše Země byla jenom několik kilometrů blíž nebo dál od Slunce, život na ní by nebyl možný. Kdyby poměr prvků v naší atmosféře byl i jenom o několik procent odlišný, všechny živé bytosti by zahynuly. Pravděpodobnost náhodného vzniku jediné bílkovinné molekuly je jedna ku 10 na 243 (to je číslo 10 se 243 nulami). A jediná buňka pozůstává z milionů bílkovinných molekul

2 2
možnosti
LV

L89i40b80o87r 68V29a25n64ě96k

11. 10. 2016 12:33

Tyto nesmyslné kombinatorické výpočty jsme tu již probírali.

Původní formy života byly pravděpodobně replikující se organické sloučeniny - v poslední době se za prvotní formu považují RNA sloučeniny, které se umí zkopírovat a vznikají samovolně i v mezihvězdném prostoru.

A je také třeba si uvědomit, že příroda měla k dispozici miliardy let a miliardy km3 vody v oceánech

Hypotéza existence boha je nadbytečná.

5 5
možnosti
Foto

J80i57ř32í 93K33i69n95d96l

11. 10. 2016 11:41

Existence Boha nemůže být dokázána ani vyvrácena. Každý důsledek musí mít svou příčinu. Celý vesmír a všechno v něm je důsledkem. Musí být něco, co způsobilo, že všechno vzniklo. V konečném důsledku musí být jakási prvotní příčina, která způsobila, že všechno ostatní vzniklo. Tato prvotní příčina je Bůh. Čtvrtý důvod je známý jako morální důvod. Všechny kultury v dějinách měly určité zákony. Každý má smysl pro rozeznávání dobra a zla. Vražda, lež nebo nevěra jsou téměř univerzálně odsuzovány. Odkud pochází náš smysl pro rozsuzování, jestliže ne od samotného Boha?

4 2
možnosti
Foto

To je jen memorování vět, nějakého dogmatu. Argumenty by nebyly? :-)

Co je třeba příčinou prvotní přičiny? :-)

Bůh je ale největší masový vrah. Je-li vševědoucí a všemohoucí, tak je zodpovědný i za každou vraždu.

Navíc je třeba v amerických věznicích podstatně méně procent ateistů než v populaci. Skoro to vypadá, že věřící jsou méně morální než ateisté. :-)

1 1
možnosti
VO

Znamená to tedy, podle Vás, že cokoliv je absolutní, nemůže existovat? Nebo to platí jen pro boha?

Zajímavé, protože Vy sám v jednom ze svých článků uvádíte, že věříte v "Absolutní princip". Tedy, podle analogické úvahy, ani tento váš Absolutní princip nemůže existovat.

4 1
možnosti
Foto

Znamená to, že nic absolutního neexistuje v našem slova smyslu. V podstatě je onen absolutní princip jen metaforou jak říci, že vše je jen relativní. Kdybych se mohl zříci použití termínu "absolutním princip", udělám to. Ale nelze se nedopustit tohoto minimálního hříchu to pojmenovat, protože by mi lidé nerozuměli. :-)

Rozhodně je toto pojetí asi miliónkrát lepší než pojetí náboženství, které si z toho absolutna udělalo živobytí. :-) Já vím, že tu minimální chybu dělám, náboženství si z těch chyb udělalo svou podstatu.

Ano, máte pravdu, ani moje absolutno neexistuje, jen to tak zjednodušuju pro pochopitelnost. :-) Absolutní princip je úběžník. V každém případě mu nelze připisovat nic z toho, co mu náboženství připisuje.

Děkuji za kvalitní připomínku.

2 0
možnosti
Foto

Může člověk vůbec něco pochopit, kde se tu vzal, odkud se to tady všechno vzalo a proč? Co je ten přírodní řád?

O bohu přemýšlí, co je člověkem, tj. o tom, co vidí a nemůže chápat, neboť na to nemá rozum. Je součástí něčeho stále vyššího a to všechno poznané, nepoznané a nepoznatelné si nazval bohem stvořitelem. Nebo, že za tím vším je bůh stvořitel. Něco jiného je pak to, jak boha interpretují náboženské teorie, které jej antropomorfizují.

3 2
možnosti
DT

Hezké. R^

Je tu ještě jedna varianta. A to ta, že bůh jsme úplně všichni dohromady. Nepoznatelný - ano, protože jako celek jsme jen roztříštěným hologramem, každý kousek (nás) vidí všechno jen ze svého úhlu pohledu. Čím menší kousek, tím menší úhel. Všechny ty malé kousky dohromady dají celek, všepoznávající a dokonalý.

Z toho vyplývá jedno - bůh je... je ovšem momentálně rozbitý.

1 1
možnosti
KC

Paní Dano, Bůh nemůže být rozbitý, protože by byl nedokonalý a nedokonalý Bůh není Bohem. Osobně se držím Spinozova pojetí Boha, který říká, že Bůh je vlastně příroda, její zákony, projevy a pravidla, tudíž je v přírodě "rozpuštěn". V takového Boha věřil i Einstein.

5 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,41
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.