Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

P98e11t57r 78D62r35a18p97a50l

11. 10. 2016 10:40

myslím, že už titulek článku je logický nesmyl. Důkaz můžete předkládat pouze o existenci něčeho.

1 0
možnosti
Foto

V matematice se běžně používá důkaz sporem, který vyloučí "existenci" něčeho. Takže běžte vysvětlit matematikům, že kus jejich matematiky mají blbě. Třeba je ukecáte. :-)))))

1 0
možnosti
VO

"To nejpodstatnější a zásadní na bohu je, že je absolutní. Vševědoucí, všemohoucí, všudypřítomný, apod."

Bůh je takový, jaký je, bez ohledu na to, jak ho lidé definují. Tato "vaše" definice je nepřesná, nelze tedy pomocí ní logicky boha dokazovat, ani vyvracet.

"Je-li bůh tedy skutečně absolutní, musí být absolutní ve všem, v každé vlastnosti, která nás napadne."

Bůh je absolutní jen v rámci principů, které vytvořil. Nás mohou napadnout všelijaké pojmy, které mohou být i ve vzájemném protikladu.

"Jenže v tuto chvíli je jasné, že když nás napadne jako vlastnost nepoznatelnost, zcela nutně musí platit pro boha absolutně"

1. Proč by měl být bůh absolutně nepopsatelný? Nevidím důvod, je mnoho způsobů, jak boha popsat. Nepopsatelný je jen v té míře, ve které ho neznáme. Zrovna tak věda popisuje materiální svět pouze částečně.

2. Pokud je nepopsatelný, nesmíte o něm ani říct, že je nepopsatelný, protože to tedy nemůže být pravda.

2 1
možnosti
Foto

Ale to není moje "definice". To je definice, kterou jsem vypozroval od věřících.

Navíc, jestli bůh není absolutní, není to bůh a tím je to hotovo, jak říkám v závěru. Má smysl třeba věřit v to, že existuje můj pes? :-) V tom není třeba věřit, to vidím. Víra je jistota v něco, co nemůžu ověřit.

Je-li bůh absolutní "jen v rácmi principů, které vytvořil", není bůh,a le mimozemšťan. Víra v něj je tedy nesmysl. :-)

Stačí si přečíst blog ještě jednou a respektovat logiku a pak netřeba psát nesmyslné komentáře. Je to jen hezký důkaz jak víra likviduje to nejlepší, co z člověka dělá člověka - rozum. :-)

Pokud je nepopsatelný, můžu právě o něm říci jen to, ale nic víc. :-)

2 0
možnosti
Foto

J63i20ř57í 22T84u15r38n93e30r

11. 10. 2016 10:15

:-)R^

Jeden středověký důkaz boha (myslím sv. Anselm) říká: "bůh existuje, protože na něho mohu myslet jako na bytost, která je obdařena všemi dokonalostmi včetně existence. Za tisíc let se na tom nic nezměnilo, zaměňuje se existence myšlená s existencí skutečnou.

2 1
možnosti
Foto

To není žádný důkaz, ale pouhé tvrzení. A právě jsem ve svém blogu převedl, že je to se 100%ní jistotou mylné tvrzení. :-)

1 0
možnosti
Foto

Logika je v tom sice noetřesitelná, jenže kampak na víru s logikou. :-)

5 0
možnosti
Foto

:-))))))))))))))))))))) ..... :-(

0 0
možnosti
KC

Jenže, pane Jene, nepochybně víte sám, že s absolutní jistotou nevíme vůbec nic. Jestliže se Einstein vysmál Newtonovi, za pár let přijdou kvantové počítače a jeden neznámý učenec se pro změnu vysměje Einsteinovi. Jak za těchto nejistých podmínek chcete dokázat to či ono ? Věda se dnes přiklání k názoru, že svět se více než čemukoliv jinému podobá jediné veliké mysli. Sub specie těchto skutečností bych si na konečné soudy ještě hodně dlouho počkal.

1 1
možnosti
Foto

S takovým přístupem by žádná věda neexistovala a bylo by úplně zbytečné bádat. ;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.