Diskuse

Je vesmír jen počítačovou simulací ?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pokud připustíme myšlenku, že vědomí lze simulovat, pak nikdy principiálně nemůžeme zjistit zda žijeme v simulaci.

Argumenty uvedené v článku lze jeden po druhém vyvrátit, ale to by bylo na samostatný blog.

0 0
možnosti
Foto

Proč by měl být simulovaný vesmír větší? Na tuhle polemiku nemohu aplikovat aktuální technologie, jen nápady a funkce v nich obsažené. Už jen když si vezmu winrar nebo winzip, popřípadě jiný program na kompresi souborů, tak ty vytváří vlastní knihovny, které pročítají podle vlastních parametrů, a soubor je pro uživatele bez nich prakticky nečitelný a především nepoužitelný. Jakmile bychom objevili nějaký způsob jak simulovat vesmír (ve vší jeho komplexosti, dosavadní simulace mi přijdou jen jako prozatimní koncept, v kterém se ovšem dají zkoumat základní interakce hmoty - Váš příklad kolize Mléčné dráhy s Andromedou), tak si myslím, že bychom kvantům dali nějakou imaginární, marginální hodnotu, která by posunula žebříček ostatních veličin. Ale asi si to myslím špatně že? :-D

0 0
možnosti
Foto

Počítač je přece vždy zásadně "větší" než program, který v něm běží. Ten totiž běží jen v jeho části, určitě ne ve větráku třeba a běží jen omezený čas, třeba současně s ním tam běží operační systém. Takže počítač je vždy podstatně větší než program,

0 0
možnosti

Před pár měsíci jsem četl na blogu Scotta Adamse toto:

http://blog.dilbert.com/post/143217546751/science-proves-science-is-an-illusion

pokud rozumíte anglicky doporučuju, v článku je odkaz na článek Donalda Hoffmana, který je ještě lepší a pokud dáte na youtube Donald Hoffman, najde vám to i pěkně ve video podobě

https://www.youtube.com/watch?v=oYp5XuGYqqY

jasně že to není bez vad, ale je to zajímavé a "věci" jako "ikony na desktopu vašeho mozku" jsou docela dobrá aproximace reality....

1 0
možnosti

Jo ještě abych to shrnul do "jedné" věty. Je to o tom, že svět vnímáme tak jak to nejlépe vyhovuje pro "přežití", nikoliv takový jaký je. Protože ale "přežití" budemem mít možná brzo vyřešeno - stroje nás budou živit a šatit - bylo by možná dobře pozměnit to jak vnímáme svět. Ono se to nejspíš děje již od počátku života (evoluce), ale nyní by to chtělo nějak urychlit. Jinak nás stroje nahradí v plné parádě.

2 0
možnosti

Hledám, hledám, ale nic proti logice nenalézám. Snad jen ta kvantová neurčitost, ale dá se brát i tak, že všechno je složeno z kvantových "věcí" a přesto věci trvají a zároveň mění, takže "náhody" musí působit i v mikrosvětě, ale ne tak fatálně, jak se mnozí domnívají.

0 0
možnosti

Představa, že celý vesmír je simulace, je absurdní. Nicméně když se zamyslíme nad životem na Zemi a rozměry vesmíru, je patrné, že je to jaksi nesouměřitelné. Jakoby život na Zemi a vědomí jako fenomén bylo něco diametrálně jiného než fyzický svět neživotný. Zřejmě z tohoto vědomí vzniká představa, že jde o simulaci. vědomí nazírá samo sebe a je možné, že se nějakou kvantovou technikou opravuje a určuje samo sebe. V poslední době vědečtí komentátoři často používají slovní spojení, že živočich si vytvořil křídla apod. V tom případě, kdyby živočišné vědomí konstruovalo samo sebe, žádný vnější inženýr simulace není zapotřebí. Finální a počáteční záhadou ovšem zůstává, co je to vědomí?

0 0
možnosti

"Vědečtí" komentátoři používají toto slovní spojení obrazně a jak je vidět, je to spojení silně zavádějící.

0 0
možnosti
Foto

„Kdo shlédl film Matrix,“ díval se na něj shora, z výšky. Většina z nás ten film zhlédla. ;-)

0 0
možnosti

Pokud není nikdo nikdy schopen dokázat, že nás smysly neklamou, tak je hlavní problém mezi smysly a vědomím. Jestli jsou nebo nejsou vnější podněty realitou je jedno.

0 2
možnosti

V tom případě ale říkáte, že máte problém mezi smysly a hlavou, takže nemůžete nic myslet vážně. Smysly ani tak neklamou, jen pro Vás dělají co umí.

0 0
možnosti

Pokud je náš vesmír jen simulací, musel by paralelně s ním existovat "skutečný" vesmír, trilionkrát skutečnější, než je ten náš.

1 0
možnosti

Jasně že ta simulace neběží na čipu on nVidie... ale tady jde o to že je to jen "uzávorkování" problémů, ne jejich řešení. Simulace je jen něco jako mikroskop, umožňuje zesílení některého našeho smyslu - zde představivosti. Simulace umožňuje "magii" (cheaty) , prostě je možno napsat na klávesnici (říci) kouzelné slovo a procházet "zdí".... ale jinak nic ... to CO je realita nám to ani nenaznačí.

0 0
možnosti

Vy jste ale morous.

0 0
možnosti