Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

Nekonečno neexistuje, protože by se nikam nevešlo.

0 0
možnosti
WW

:-) Co křečkovo kolečko na běhání?

0 0
možnosti
VE

Myslím že většina lidí chápe jak myšlen termín "nekonečno" lépe než autor chápe termín "pavěda". Jak je chápán pojem "nekonečno" ví autor jen z populárních textů pro neodborníky. Pochopil je po svém = špatně, případně schválně špatně, aby mohl filozofovat o tom jak se odborníci pletou.

2 2
možnosti
WW

Ale nekonečno je opravdu problém. Něco triviálního, např. funkce, která nepadá rychle (konverguje v nekonečnu), může mít za následek, že integrál diverguje (nekonečný obsah plochy). V praxi se to musí uřezat k nějakému bodu. Nekonečna jsou otravná a pokud si s nimi něco začneme, už se jich nezbavíme a obraz, který to poskytuje, taky tak vypadá. ;-D

1 0
možnosti
JK

Omlouvám se, při kopírování z Wordu došlo ke sloučení slov z konce řádků, snad to nevadí.

0 0
možnosti
JK

Záhada se skrývá v člověku a jeho poznání. Zásadní jetotiž schopnost člověka k abstraktnímu myšlení, tedy přemýšlení o věcech,které nemůže svými přirozenými smysly vnímat. Bohužel při zkoumání abstraktníchjevů tíhne člověk k vytváření převodníků z abstrakce na vnímatelné jevy avnějším projevem je konkrétní pojmenování takových abstraktních jevů. Jakmiletotiž je jev pojmenován dá se zkoumat, testovat, měřit, či vytvářet složitévzorce pro jeho pochopení. Problém nekonečna je tedy již v tom, že bylo taktooznačeno. Aplikace nekonečna na konkrétní známé materiální prostředímusí nutně vyvolávat kolize.

Chyba je tedy již na začátku zkoumání a taprodukuje chybné výsledky. Sám postup ale kupodivu chybný není, protože výsledekje často průnikem různých i protichůdných teorií, vlastně spíše o jiné možnostiuvažování zatím nevíme. Přelomem může být zmíněná teorie elementárních částic,ale kdo ví, když už je takto pojmenována.:-)

2 0
možnosti
JB

O nekonečnu se dá porozprávět, pěkně pohádat, ale ve výsledku je to stejné, jako debaty o Bohu. Proto také nepovažuji nekonečno za vědu, ale nedá se ani vyloučit, že vědou nikdy nebude. Na nějakou "víru" , že je to tak nebo naopak, nedám a raději řeknu, nevím. I když z hlediska logiky, se nedá (z mé strany) článku nic vytknout, sám autor tvrdí, že logické dedukce nejsou samotnou fyzikou a tedy musíme být v budoucnu "něčím" pěkně překvapeni.

1 0
možnosti
Foto

Náš bloger vyřešil problém nekonečna na pár řádcích, zatímco co tisíce nejkvalifikovanějších vědců si s ním nevědí rady. Kdyby byl vesmír konečný, co by pak bylo za jeho koncem? A velký třesk? To je jedna hypotéza a snad platí jen pro náš vesmír, ten, který můžeme pozorovat. Podobných vesmírů může být opět nekonečně mnoho.

Než myslící lidstvo nevyhnutelně vyhyne, musí se smířit s tím, že bude poznávání vesmíru - objektivní reality - stále pokračovat, ale že nikdy nemůže být úplně poznan.

3 1
možnosti
Foto

Ale omyl. Právě na tom, že v realitě nekonečno neexistuje, se obrovská většina všech fyziků shodne. Když existuje v černé díře nekonečná hustota hmoty, fyzici to berou tak, že je to blbost a proto hledají unitární teorii, která právě v tomto bodě opraví obecnou relativitu kvantováním.

I celá kvantovka začala v roce 1900 tím, že absolutně černé těleso mělo vyzařovat nekonečnou energii, což je evidentně pitomost.

Jsou stovky takových případů. Fyzici to berou tak, že když je někde nekonečno,je to sdělení "nevím",

Všechno konkrétní je konečné, jen "za" naším vesmírem je multivesmír. Co je na tom divného? Ničeho konkrétního nemůže být nekonečně mnoho. To je sdělení, které je pavěda, protože ho nikdy nelze ověřit. To je jen naivní mechanické opakování. Realita je barvitá a proměnlivá, nemá tak ubohou fantazii jako lidé, aby musela něco opakovat furt dokola.

Správně jsi řekl, že poznání půjde furt dál, jenže nekonečno, nekonečné opakování téhož, je konec poznávání, neboť vše má být stejné, jako to, co známe. :-)

1 0
možnosti
PV

P14a66v42e81l 70V39é35b63r

9. 4. 2017 21:38

Ach bože, jako by nestačil Stratil či Gabriel, teď k tomu Fikáček ... co jsme komu udělali?

1 2
možnosti
Foto

Co jsi udělal? Nepřemýšlel jsi. :-))))

1 1
možnosti
Foto

Pokud si nekonečno dokážu představit jako limitu, není problém ji reálně dokázat. Chová se stejně jako ostatní limity.

Jako pokračování vašich stesků na neproveditelné měření doplňuji, nedošel tam zatím nikdo, nevrátil se z nekonečna taky nikdo (ikdyž náboženská duše je prý toho schopna), jeden fyzik zase dokázal že nic není menší než jeho nekonečně malý kus světa(nějaký Planck), ale totálně nekonečně malý stejně není, právě proto, že ho lze nějak změřit.

Navíc velká většina lidí je nekonečně vzdálena tomu, aby obsáhla nekonečně malé poznání reality, která nás obklopuje.

A propó, je tedy jisté, jak jste v jiném blogu vy sám tvrdil: že lidské poznání reality je nekonečně malé? Jedná se o měřitelné nekonečno znalostí?R^

0 0
možnosti
JB

Je nekonečně malé, ale jen z hlediska nekonečna. Z našeho je dost velké.

0 0
možnosti
MP

Hm, matematika s nekonečnem problém nemá.:-)

0 0
možnosti
JB

Matematika má tolik nekonečen až se z toho motá hlava.

1 0
možnosti
Foto

Přirozený stav mého tělesa není setrvačný pohyb, ale klid v křesle, nebo na gauči.:-)

1 0
možnosti
JB

A v klidu "točit" zeměkoulí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 26,56
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.