Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Nekonečno není pavěda. Je to faktum, které v plnosti nedokáže lidský mozek a tím i věda dnes zcela pochopit.

1 2
možnosti
JB

Zcela pochopit to asi nedokáže a právě proto to nemůže být faktum, ani věda.

1 0
možnosti
MB

Když padne pojem nekonečno - tak se usmívám ! Vidím, že až sem se rozum vyvinul a dále to (zatím), nejde. Jsme naprogramováni na konečno. Narodil se ... Jde do práce - vrátí se, vyjel - přijel ... Podobně to pak chápu s existencí Boha. Na straně jedné spatřen nebyl - na straně druhé je zde reálný řád. Co výzkum v Cernu, pokusy o třesk - až se to podaří, bude to Bůh !? ... Srovnal jsem se s tím tak, že nebádám - respektuji. Dobral jsem se dokonce k poznání, že ta nevědomost je i dobrá ! Ona totiž evokuje pojem pokora. Pak mne ovšem zase fascinují vššichni ti, kteří v tom mají absolutní jasno ! .... :-)

6 0
možnosti

U některých nejmenovaných členů našeho parlamentu je blbost nekonečná. Nedá se definovat.;-);-);-)

3 0
možnosti
Foto

Ano, správně jste dokázal, že nekonečno nelze změřit. Ale právě proto, že ho nemůžete změřit, nemůžete nekonečno ani vyvrátit.

3 1
možnosti
Foto

No, to je ale už totální smrt nekonečna. První kritériem pravdivosti je ověření, které nejde, jak jsem si ukázali. Druhým kritériem je možnost tvrzení vyvrátit. To tady taky není, tedy je nekonečno už totální bulshit. :-)

1 0
možnosti
VS

"Přitom je tak snadné zjistit, že nic takového nemůže existovat."

Promiňte, ještě jsem to nepřečetla, ale jste si jistý, že nejuznávanější fyzici světa jsou s Vámi zajedno?

0 0
možnosti
Foto

Promiňte, ale pravdivost tvrzení nezáleží na hlasování, názoru lidí. I když by to byli nositelé Nobelovy ceny. A navíc je smůla, že většina fyziků se mnou souhlasit bude.

0 0
možnosti
VK

Nekonečný prostor a nekonečný čas existuje.

0 0
možnosti
MB

Potvrzuji - je to pravda. Zrovna na toto téma mezi 3 - 4 pivem v sobotu mluvil známý Josef v naší hospůdce ! Jako vždy vedl nekonečné řeči a po návratu domů, byl jeho ženou vyhodnocen jako ztracený v nekonečném prostoru ! ... :-)

2 0
možnosti
MS

Nekonečný prostor (a Vesmír) existovat může, ale z uvedených důvodů to zřejmě nikdy nebudeme moci dokázat. Neexistence a nemožnost důkazu jsou dvě různé věci.

6 1
možnosti
DB

přesně vyjádřeno...i když je možné , že někdy se to prokázat podaří.....nebo se podaří dokázat opak..... každopádně někdy to vědět budeme...ale možná i za několik set let...........tedy my zde a nyní ne..

1 1
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,44
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.