Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Legrační úvaha...opička přemýšlí o vesmíru... "Bůh", to, co stvořilo vesmír, hlavně není bytost, je nemyslitelná, aby to bylo bytostí. Úvahy o IQ toho jsou proto zbytečné. Lidský mozeček nelze přece srovnávat s něčím, co je nesrovnatelně složitější. Vadí mi, že autor rozum nazývá vědomím, spíše je to tak, že rozum je podmnožina vědomí. zatímco rozum lze nějak měřit a zkoumat, s vědomím je to horší. O vědomí toho moc nevíme. Je pravděpodobné, že vědomí není vázané na mozek a přesahuje existenci těla - viz fenomény OBE a NDE. O vědomí tedy nevíme celkem nic, a proto je zbytečné spekulovat o vědomí, resp. rozumu Boha.

1 1
možnosti
Foto

No, to jsou dost plané kecy. Já použil logiku jako nástroj "boha", podle ní bůh neexistuje. A pokud jde o to opičí přemýšlení, chtěl bych poukázat na průzkumy, které ukazují, že věřící jsou méně inteligentní než ateisti. :-) Takže bych se tu moc nepovyšoval, abych nebyl ponížen. :-))))

0 0
možnosti
Foto

A co když jsme my uvnitř „počítače“ a Bůh je jeho stavitel? Pak on stojí mimo náš procesorový čas a může každou, byť i jen binární operaci zhodnotit, kdykoli se mu zlíbí?

1 0
možnosti
Foto

Bůh je neexistující eklektický nesmysl, proto těžko v něm něco může být. :-) Právě jsem dovodil, že my obsahujeme boha, takže těžko může on obsahovat nás.

0 2
možnosti

Jak z toho, co jste napsal, vyplývá, že má náš vesmír vědomí, tak jak ho chápeme my? IQ bych do toho moc netahal, to je v podstatě numerická hodnota, která ukazuje, jak moc je daný jedinec inteligentnější, než jeho vrstevníci. Těžko to můžete vztáhnout na entitu, která nemá s lidstvím nic společného. Ale pokud náš vesmír = Bůh = entita s vědomím, tak to znamená, že obsahuje nejenom vše, co je, ale že také si uvědomuje sám sebe a je schopen řídit své jednání. Takový kámen bezesporu také obsahuje vše, co jej dělá kamenem (a také je to obrovské množství částic i jejich interakcí), a přesto žádné vědomí nemá.

2 0
možnosti
Foto

Nikoliv. Náš vesmír nemá vědomí, to je jen metafora. Ale má zase všechna naše vědomí a možná další vědomí mimozemšťanů. :-) IQ je tady taky jen metafora, která říká, že vesmír ví a může daleko, daleko víc, než naše vědomí. Náš vesmír také nemá boha, kromě toho v našich hlavách. Náš vesmír je daleko schopnější než lidmi vymyšlený bůh. Třeba jaké energie ovládá, ve srovnání s námi.

0 0
možnosti
JB

Vesmír "vyrobil" vše, galaxie, hvězdy, Slunce, život i nás rozumné. Co vyrobí i skrze nás, s naší pomocí, je sice "ve hvězdách", ale rozhodně nezůstaneme stejní. Když se to nepovede s námi, nevěřím, že jsme jediná existence vesmíru.

0 0
možnosti
Foto

když autor dumá jaké má Bůh IQ, je to stejné, jako když mravenec přemýšlí, jaké má IQ člověk.

5 0
možnosti
Foto

Mravenec nemá vědomí, takže nemůže formulovat např. pojem IQ. :-) A navíc lidské pohádky jsou fajn, ale určitě nemají takové "IQ" jako člověk. :-)

1 1
možnosti
RS

Zkuste si přečíst Skrytá realita od Briana Greene, podle něho, může také náše realita pouze probíhat v nějakém superpočitači..Něco jako v matrixu. ;-D

1 0
možnosti
Foto

Kdysi dávno jsem četl. :-)

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že jste se v závěru dopustil účelové zkratky.

Vesmír, alespoň podle současného stupně poznání, vědomí nemá a mít nemůže, což jste sám v úvodu definoval.

Pokud bych připustil boha, v něhož nevěřím, pak by jeho IQ bylo nekonečné, stejně jako míra jeho znalostí a schopností s nimi pracovat.

1 0
možnosti
Foto

Správně. Přesto má daleko větší "IQ" než my a než bůh. Vesmír nemá vědomí. Taky jsem to nikde netvrdil. :-)

0 0
možnosti
RS

"Vypadá to, že vesmír má to nejvyšší IQ" Dovolim se zeptat ktery vesmir. Ono je jich zrejme mnoho.

1 0
možnosti
Foto

V podstatě kterýkoliv.

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.