Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Viděl, přečetl a souhlasím. S potěšením jsem při té příležitosti zhlédl i váš první videoblog. Ten příklad s eskymákem nemá chybu. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Ještě víc se mi líbí ta kaluž, a ta není z mé hlavy. :-(

1 0
možnosti
LV

L50u58b90o23m66í18r 82V75í56t

23. 10. 2017 11:40

ISAIAH 40:22

» 22 † It is he that sitteth upon the circle of the earth, and the inhabitants thereof are as grasshoppers; that stretcheth out the heavens as a curtain, and spreadeth them out as a tent to dwell in: 22. Ten, kterýž sedí nad okršlkem země, jejížto obyvatelé jako kobylky, kterýž rozprostřel jako kortýnu nebesa, a roztáhl je jako stánek k přebývání.

Nekonečno, se dá přrovnat k perfektnímu kruhu. Nemá rohy ani konec. Prochází skrze miliardy roků a eónů času a stále pokračuje. Perfektní nekonečný kruh.

1 2
možnosti
Foto

Každý kruh má konečnou délku. Mluvím vážně. Nemyslím že by emoční metafory byly zde jakýmkoliv argumentem. :-)

1 0
možnosti
DB

pokud je něco konečného, má to hranice..a tak tedy se prosím pusťte do dokazování co je za hranicemi konečného vesmíru........když ne dokazování tak alespoň vědecké spekulace podložené nějakou matematikou..........a tu matematiku prosím vysvětlit lidsky

1 0
možnosti
Foto

Povrch koule je konečný, leč nemá hranice. :-)

Za hranicemi vesmíru je pravděpodobně multivesmír.

0 0
možnosti
VE

Odhadované stáří vesmíru 13 miliard let , stáří Země 5 miliard, se taky nedá změřit na stopkách, přesto takové odhady nejsou nesmyslné ani nevědecké. Naopak, vyplývají z aktuálně pozorovaných dat a ověřených teorií. Podobně s tím nekonečnem

0 0
možnosti
Foto

O stáří vesmíru máme indicie, byť nepřímé. Reliktní záření třeba. O stáří Země máme taky nepřímé důkazy, třeba uhlíkovou metodou.

O nekonečnosti vesmíru nemáme a nikdy míti nebude žádný ani nepřímý a ani nejmenší důkaz, či indicii. Je to je výsledek matematického modelu, zjenodušení, aproximace něčeho obrovského, leč stále konečného, pravpodivným božským termínem nekonečna.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,44
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.