Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jestliže smažete něčí příspěvek, nenechávejte pod ním svou odpověď – odpovídáte tak na slova, která jste umlčel; chováte se jako bolševický cenzor. Vedete nás k tomu, abychom odsuzovali Chartu, jejíž text jste nám nedovolil číst.

2 0
možnosti
Foto

Jo, jsem si toho vědom, ale ty moje reakci mi prostě nešly smazat. :-(

A ty hysterický kydy o bolševických cenzorech bych si příště nechal od cesty. Právě takové extrémisty mažu, které vlastní téma nezajímá, ale tahaj do všeho politiku. Gender je sociologie a politologie, s filosofií, která se tady probírá, nemá nic společného.

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Jiří Grygar na jedné přednášce zhruba řekl, že dřív bývala filosofie pro fyziku inspirací, ale v současnosti to tak není, což je škoda. Jeho pohled je bližší Vám než Hawkingovi.

0 0
možnosti
Foto

No, ony se obě disciplíny od sebe vzdálily, což je jejich vývojem a specializací, ale myslím, že na to doplácejí obě. :-(

0 0
možnosti

R^ Hawking zřejmě stiskl omylem tlačítko dead na svém hlasovém syntetizéru, místo alive. V jistém kontextu má možná pravdu, ale asi nepůjde filosofii jako takovou, ale o tom, co ji předchází a nedostává se...

1 0
možnosti
Foto

On asi myslel, že průměrná úroveň filosofie je určitě horší, než průměrná úroveň fyziky. Ale to je dána také tím, že filosofii se snaží dělat filosofičtí amatéři třeba právě jako Hawking :-), který na to fakt nemá buňky. Jeho "mechanické" uvažování je geniální, ale neměl by si věřit, že v jiných obor zvládne vše bez hlubokého studia, celoživotní snahy a patřičného stylu uvažování. :-)

1 0
možnosti

Axiom neexistence nekonečna si v jistém smyslu protiřečí - pokud je náš vesmír konečný, a konečné jsou i všechny případné vesmíry, které tomu našemu vesmíru předcházely, a i počet těch předešlých vesmírů je konečný, logicky musí existovat nějaký první vesmír, který nevzniknul z žádného předešlého.

Z čeho tedy ten první vesmír vzniknul? Nemohl vzniknout z ničeho konečného, protože potom by tento kauzální řetězec šel "do nekonečna".

1 0
možnosti
Foto

Správně. On to je totiž axiom neexistence nekonečna jen v našem světě, tedy v oblasti, kterou někdy poznáme. A protože všechno nepoznáme nikdy, vždy zůstaneme u nějakého n-tého vesmíru, nikoliv u toho nekonečného. Pořád tedy bude hranice, za níž řekneme "nevím".

1 0
možnosti

D90a91v23i85d 45C16e42c86h

15. 11. 2017 11:06

"Fyzika v krize" je filozoficky termin, nie fyzikalny.

Za predpokladu, ak by existoval nejaky zakon, ktory by opisoval nieco ako "pocet podstatnych fyzikalnych objavov za jednotku casu" a fyzici by si za dobu od Einsteina tento pocet podstatnych objavov nesplnili, potom by bolo mozne tvrdit ako o "krize fyziky".

Bolo by mozne tvrdit, ze je Messner po 13. osemtisicovke v krize, lebo uz neda ako za mladych cias dve nove osemtisicovky rocne ?

0 0
možnosti
Foto

Doporučuju přečíst si toho Smolina a ten můj článek.

A taky bych upozornil, že sebehodnocení většiny fyziků, tedy převládající názor, nelze brát vážně, protože každé sebehodnocení je degenerované. I Kájínek si třeba myslí, že je super člověk. :-)))

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Co je to za nesmysl, prosím? :-( Ve filosofii není téma, které by mohla politická korektnost "napadnout". To je jako říkat, že politická korektnost omezuje teorii relativity.

0 0
možnosti

velmi dobrý článek na obranu filozofie. Filozofie je umění myslet, je to umění logiky a to ve všech oborech lidského života a vnímání...........všechny jednotlivé vědy jen dávají filozofie materiál k dalšímu upřesnění filozofických výroků a k tvorbě nových systémů myšlení či směrů myšlení..........

Myšlení je základem , a tak filozofie byla základem všech věd a vědeckých metod. Celkové holistické pochopení dění kolem nás lze lépe chápat právě za pomocí nástrojů filozofie a všech ostatních vědeckých oborů, které do filozofického poznání přispívají.

Jako kdysi memetika například.

1 0
možnosti

Na to aby jeden uměl myslet nepotřebuje žádného filozofa. Vědy dávají filozofii materiál, ale filozofové si ho nepřevezmou protože ho nepochopí. Filozofie byla základem věd, to ano. Byla.

0 0
možnosti
Foto

R^Vzpomínám si, že když jsem slyšel v Meteoru poprvé o Hawkingovi a slyšel citovat jeho teorie, myšlenky ...., hodně mne to zaujalo, ale brzo mne to i dost rozkopalo. Ne na dlouho.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 29,23
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.