Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Moc dobře tomu nerozumím: "Byla tato informace pokryta hlavními médii i když v jiném duchu?"

Tedy pokud je něco v rozporu s kampaní v hlavních médiích, jedná se o fake news ?

0 0
možnosti
Foto

Jestli se nějaká událost objeví ve všech médiích, je jisté, že se stala. Když se objeví jen v jednom médiu, je to divné. Věštinou, když se něco závažného stane, seběhnou se tam "všichni" žurnalisté a ne jen jeden. Je to statistické hodnocení.

Byly tam taky uváděny příklady, kdy se čísla z článku kontrolovaly vůči údajům z Wiki (počet obyvatel, HDP) nebo vůči údajům statistických úřadů, takže jde hodně o ověřování vůči faktům. Jestliže většina médií třeba tvrdí, že je v dané zemi určitou nemocí postiženo 5% nějakou nemocí a jediný článek tvrdí, že těch procent je 55%, zvyšuje to pravděpodobnost, že ten článek kecá.

Takže tomu moc dobře nerozumíš. :-)

0 0
možnosti
DB

dokázal byste nějak lidsky a v relativní krátkosti vysvětlit jak to dělá v praxi? jak spočítá procento pravděpodobnosti, že se jedná o fake news?...rád bych si to přečetl..

na čem to má založené, pár hlavních principů....díky......

1 0
možnosti
Foto

No podobně, jako to ověřuje člověk:

1) Zkoumá se výrazivo - čím je hysteričtější, tím je třeba být opatrnější.

2) Zkoumá se, jestli podepsaný autor článku vůbec existuje.

3) Zkoumají se zdroje, na které článek odkazuje a odkazuje-li vůbec. Taky se zkoumá kvalita zdrojů, na které se odkazuje, vytváří se databáze kvality zdrojů jako základ pro takové hodnocení.

4) Parciální postupy - například rozpor mezi titulkem a obsahem článku, mix starých a nových údajů, není to jen ironie?, byla tato informace, i když v jiném vyznění, pokryta i hklavními médii?, atd.

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.