Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To, co píšete, je samozřejmě pravda. Materialismus člověka je naprosto neprůstřelný (vím z vlastní zkušenosti), dokud mu ho něco nenabourá. Například materie, jako v případě Clemense Kubyho, člověka bez míchy. Lidé prostě žijí v různých realitách. To, co v jedné realitě možné není, v jiné realitě možné je.

0 0
možnosti
Foto

opravuji - člověka bez části míchy

0 0
možnosti

He he, jakože jedna velikost pro všechny?

No tak ne. Jádro úzkosti dotyčného může být v nějaké formě citové deprivace, či nezpracovatelného zážitku a řešení problému pak bude ležet ve světě idejí a citů.

2 1
možnosti
Foto

Nevymýšlel bych si, co v článku není. :-) Uvádím jednu z mnoha možností, tedy dvě.

Jádro problémů nicméně leží v zásadě v chemii mozku, což to tvrdě materiální záležitost. Když je tato chemie odolná, problémy obvykle nenastanou. Když přijde třeba válka, tedy opět silné působení okolí, nikoliv jen myšlenky, nastane psychický problém. Ostatně i ta citová deprivace je vliv materiálního okolí, lidí kolem. Takže díky za podporu hlavní myšlenky článku.

0 0
možnosti
MB

No, tohle platí, pokud úzkostná porucha není moc rozvinutá. A pak také záleží na zdravotním stavu. Vážněji nemocný člověk (jako nechtěným bonusem) většinou trpí i úzkostí - a tady materialismus vesměs nezabírá; dokládají to materialistické psychologické studie:-)

1 0
možnosti
Foto

Materialismus zabírá vždycky, třeba v podobě léků. Ale je jasné, že dlouhodobě výsledky má hlavně psychoterapie.

0 0
možnosti
Foto

Správně, vítězství hmoty nad duchem! ;-D

0 0
možnosti
Foto

Ale pouze relativní, ne absolutní. "Hmota" je vždy silnější než myšlenka, nicméně myšlenka má na hmotu rozhodně patrný sekundární vliv. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^sport a pohyb vůbec dokáží divyR^

ale síla myšlenky je občas také překvapující:-)

k tomu, abyste se dal do pohybu předchází co? Myšlenka že se chci hýbat:-)

1 0
možnosti
Foto

Určitě neříkám, že myšlenka sílu nemá, ale jen, že svět je silnejší. :-)

A co předchází pohybu žížaly? Taky myšlenka? :-)

0 0
možnosti
Foto

Abyste se příliš nenadýmal pýchou nad svými léčebnými schopnostmi;-), tak nic nového.

Už dávno platí, že když si maminka při drhnutí podlahy vrazí třísku pod nehet, tak jí má vzorné dítko píchnout špendlíkem do zadku k odvedení pozornosti - proto si také maminky stále stěžují na to, že mají dítě pořád za zadkem.

A na toho dotyčného se zřejmě stále ještě vztahuje socialisticko-komunistické pravidlo, že každý je povyšován až do úrovně své neschopnosti..... a dotyčný jí zřejmě dosáhl.

0 0
možnosti
Foto

No, vůbec si nemyslím, že je to něco nového, a moje role mě v tom nezajímá. Jsem tam jen kvůli osobní zkušenosti, která je poučná, zdá se.

Jediné, proč jsem tenhle blog psal bylo to, že jsem si uvědomil, že v základě tohoto typu "léčby" je právě ten materialismus, třeba i v podobě léků. Ostatní je pro mě jen nezajímavá cover story, obal, který snad bude zajímat čtenáře. Hlavní je ale ta filosofická myšlenka.

Na toho dotyčného se vztahuje pouze duševní onemocnění. Co se týká Tvé úvahy o povyšování, je totálně mimo. Bejt Tebou, zkrotil bych svou "pýchu", která Ti našeptává, že ze sdělení, že má někdo duševní potíže, vyplývá cokoliv o jeho práci. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.