Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Naši příbuzní ze Švýcarska, když k nám poprvé přijeli za hlubokého totáče, se divili, kolik vesnic se u nás jmenuje Objížďka. ;-D

0 0
možnosti
IN

Zmínka o vlámštině, prý naše "flámovat" pochází z doby 30 leté války, kdy do Čech přišli z Flander žoldnéři Vlámové ( německy Flaml"ander), v zimě nebojovali, popíjeli, veselili se s ženami dovezenými z Flander, tedy odtud snad pochází i slovo "flundra".

0 0
možnosti
MT

:-)

Mám další lekci - známá si na jednom nadnárodním firemním mecheche ve Francii potřebovala objednat bublinky, ale nevěděla jak na to. Ale je to hlava otevřená a odposlechla, že někdo si objednává "ó mineral". Tak to zkusila a řekla si o "ó šampaň"

...

číšník se prý trochu smál pod fousy, ale svojí "šampaňskou vodu" prý dostala:-)

3 0
možnosti
Foto

To ale bez členu nešlo říci, takže buď musela říci "ló" nebo "dó" ve větě, ne? :-)

0 0
možnosti
Foto

Jako velkou raritu mám uloženou propisku s textem Caran d ́ache. I hledal jsem ve slovníku, co to znamená - ejhle tyčinka z popela. A výslovnost: karandaš. Hle - ruština základ všech světových jazyků.

http://www.penshop.cz/caran-dache/c-692/

2 0
možnosti
Foto

Jáí měl v začátcích mého působení v Alžírsku největší problém, že mi na řadu různých příkazů odpovídali "petetr" a nejčastěji dodávali "demen".

Pak jsem pochopil ... peut etre demain .. možná zítra :-).

1 0
možnosti
LJ

V Nizozemí zase člověk jede z hoven do hoven. Polovina vesnic má toto slovo jako část názvu.

2 0
možnosti
LM

Jo. A hrozně moc vesnic v Německu se jmenuje Ausfahrt ;-D

19 0
možnosti

:-)R^ Pěkný, odlehčovací blog!

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 29,46
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.