Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To je zajímavé. Věřící se seběhli, že mám něco proti bohu.

A ten blog přitom vůbec není o bohu, ale o člověku a vesmíru. Hypotézu boha jsem v něm nepotřeboval. :-)

3 0
možnosti

Tož, já už minule upozorňoval, že je dobré si nejprve vyjasnit, definovat pojmy, protože jinak dojdeme k chybným závěrům a budeme se tady v diskuzi zbytečně pohlavkovat navzájem.

Tož: co má větší fantazii člověk nebo vesmír ?

Bez sebemenší pochybnosti: "člověk". "Vesmír" žádnou fantazii nemá a mít nemůže, protože to je jen a pouze "systém", "stroj" samovolně se vytvářející na základě přírodních zákonů.

"Fantazie" - imaginace, představivost, obrazotvornost je schopnost pouze vyšších živých organismů. Je produktem jejich mozku. Proto ji nemůže mít vesmír, který je neživý, materiální.

To co vesmír má ve fascinujícím nadbytku není "fantazie" ale "VARIABILITA" - kdy se z jednoduchých stavebních prvků dají vytvářet stále nové a nové objekty a jejich varianty. Vesmír je jedno gigantické LEGO, které z několika jednoduchých základních "kostiček" staví celé Legolandy. Staví a staví a stále ještě nevyčerpal všechny možnosti. A přitom jsou všechny možnosti omezeny jen a pouze na ty základní "kostičky". Vesmír nemůže vytvořit nic, co by nebylo z "kostek systému Lego". Jeho možnosti jsou tedy jasně omezené. Ale VARIABILITA celého systému bere dech. A tam mu člověk (omezený na svou fantazii) nemůže nikdy konkurovat.

1 0
možnosti

Taky bych doporučoval ateistům vyhýbat se slovu "náhoda" jako čert kříži :-)

Protože říkají "náhoda", ale ve skutečnosti myslí: "jednu z mnoha možných daných variant". Jen nedokážeme předem určit, která to bude. Ale všechny varianty jsou již předem determinovány. Nejsou "náhodné".

1 1
možnosti

Pane Fikáčku, vám se už asi móóóc stýskalo po diskuzi o pánubohu, že? ;-)

Abych udělal radost taky Waldovi Winterovi :-) tak musím říct, že i každý zapřísáhlý ateista, když koukne na noční nebe plné hvězd, galaxii a mlhovin tak s vykulenýma očima řekne: "Pane Bože, to je přeci božííííí!!!" Z čehož logicky plyne, že... (a teď vám radost zkazím, protože dnes budu naschvál argumentovat ateisticky :-))

0 0
možnosti
Foto

:-))))) Po božích diskusích se mi vůbec nestýskalo. Ty mám žel na jiných médiích a ne a ne se jich zbavit. Věřící jsou holt jak Svědci Jehovovi. Furt se mě snaží přesvědčit ... a marně. .-)

0 0
možnosti

Je opravdu zajímavé, jak si ve svém nynějším článku pohráváte s pojmem "tvůrce" vesmíru, ačkoli ve svých dřívějších článcích jste uvedl, že představa, že vesmír (respektive antropický princip) naplánovalo nějaké vědomí, je podle Vás "nepodložená a zbytečná". V ještě dřívějších článcích nejenže odmítáte představu Boha, ale zpochybňujete dokonce i samotný antropický princip. Ale nyní zcela překvapivě hovoříte dokonce o "fantazii tvůrce hvězd".

Naprosto chápu, že takovým úvahám se prostě člověk při pohledu na vesmír neubrání. A to platí zvláště v případě, pokud o vesmíru člověk něco málo ví. Ve své nynější úvaze se neobracíte na exaktní matematiku ani fyziku, ale na filozofii, a překvapivě zjišťujete, že se matematika, fyzika a filozofie nemusejí vylučovat – ba dokonce, že se mohou doplňovat.

Ve svém článku hovoříte o "fantazii tvůrce hvězd" či dokonce o "kreativní síle". Takové atributy nelze připsat pouhé neosobní hmotě, ale jedině nějaké osobě. Jen živá osoba může mít fantazii a kreativní sílu. Vesmír může obsahovat potenciál obrazu Mony Lisy, otázka zní, zda takový obraz může vzniknout bez osoby tvůrce, a to nejen samotného obrazu, který dnes visí zarámován v galerii, ale i "potenciálního" obrazu Mony Lisy, který je "ukryt" ve vesmíru. My dnes víme, že obraz Mony Lisy má svého konkrétního tvůrce v podobě Leonarda da Vinciho. Má i vesmírná "předloha" tohoto obrazu také svého tvůrce? Řekl bych, že nad touto otázkou právě přemýšlíte...

1 0
možnosti
Foto

Pohrávám, ale je to jen metafora, proto je většinou "tvůrce" v uvzovkách. To, co tvoří, nemá evidentně žádné lidské vlastnosti, žádné vědomí, žádné emoce.

Ilja Prigogine dostal Nobelovu cenu za chemii za to, že předvedl samoorganizující se chemické reakce. Netřeba plánu a vědomí, aby se něco organizovalo. Takže ano, hmota má kreativní sílu a vytvořila člověka. Vědomí je výsledek, ne začátek tvořivého procesu, bereme-li to z pohledu vesmíru. Člověk jen koncetruje tvořivé síly hmoty, nic víc. :-)

Takže já sem úvahám o tvůrci snadno ubráním, spíš si z toho částečně utahuju a částečně to beru jako metaforu, kterou lidi chápou. :-) Lidské vědomí je jen prášek před tváří vesmíru. :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,32
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.