Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Úvahy o povaze gravitace jsou zajímavé. Podle OTR je to jednak zakřívení časoprostoru, ale mají existovat i elementární částice gravitrony. Ryhlost šíření gravitace je podle teorie rychlost světla, změřeno nepříliš přesně.

Pro gravitrony jako zprostředkující částice gravitačního pole horizont událostí nefunguje stejně jako pro ostatní částice, když gravitace působí dál? Jaký je vztah gravitronů a zakřivení časoprostoru, atd.

.

Pokud to chápu, kvantovou provázanost lze ověřit paralelním měřením obou provázaných částc. I kdybychom dokázali dopravit měřící aparaturu dovnitř černé díry a sledovat jí konkrétní částici, což ještě nějaký pátek potrvá, nezávislou informaci k měření druhé částice nad horizontem nemáme jak dostat.

0 0
možnosti
MS

Pozorování splynutí neutronových hvězd gravitačními vlnami a zábleskem gamma zmenšilo odchylku rychlosti světla a gravitace na méně než 3E-15.

0 0
možnosti
JB

R^Mně se ta idea líbí. Určitě je zvláštní, že ČD neodolá nic, ale na gravitaci je krátká. Možná, naivně, jestli to není tím, že je pro nás zamrzlá v čase. Do důsledku vzatá OTR přece na horizontu zastaví čas a my vidíme ten objekt "nedodělaný". V čase ČD už z ní může být něco zcela jiného.

1 0
možnosti
WW

R^+1 Proč ne. "Nedodělaná" v čase může být i v té fázi, v jaké je, tj že ve svém zmrzlém či značně dilatovaném čase by nemohla zvětšit svůj povrch při polykání hvězd (jejichž hmotu z velké části stejně promění v jety), protože by se to plně "dozvěděla a přizpůsobila" jako celek až v daleké předaleké budoucnosti. :-) Jiní toho využili a mají zato, že černá díra je koule z namačkané temné hmoty, která s hmotou neinteraguje a jen se gravitačně projevuje, takže může jen gravitačně "drtit" hmotu v reálném čase v pekle pod horizontem a důsledky se mohou projevovat celým průměrem černé díry ihned bez ohledu na šíření interakce v závislosti času... a ti zase vycházeli z toho, že jiní na jakémsi modelu vyloučili přírodní kolaps hmoty do objektu černé díry z kvantových a jiných příčin a dávají přednost jakýmsi černým trpaslíkům či kvarkovým hvězdám (ta skutečně nemusí umožnit fotonu opustit její povrch). Aby to nebylo málo, jsou hlasy, že in-natura nebyly černé díry, jako poslední stadium hvězdy, prokázány - pouze že se uvažuje o kandidátech na černé díry podezřelých objektů (hmotnějších, než neutronové hvězdy), které se ve svém okolí projevují jako skutečné černé díry a všechny takové objekty jsou prý automaticky prohlašovány za černé díry... Vidíte, že je možné o černých děrách napsat cokoliv a bez následků ;-D

2 0
možnosti
WW

R^ Vynikající.

Z černých děr nic "gravitačního" unikat nemusí, protože prostor se jakoby deformuje pod "váhou" jejich hmotností a gravitace je důsledkem toho zakřivení. Černá díra s hmotnostním ekvivalentem několika sluncí má tentýž gravitační vliv, jako oněch několik sluncí blízko sebe, takže ani menší objem černé díry nevykazuje jiný gravitační potenciální gradient než z hmotnostního ekvivalentu oněch sluncí (vynechávám ten skokový v bezprostřední blízkosti). Ve hře je tedy asi hmotnost a podstata prostoročasu, "generující" onu gravitaci poruchou, která tímto nechce do kvazi interakčního spolku.

Povídá se, źe pokud by se technickým řešením podařilo ohnout světlo, vynoří se gravitace - proč ne, ale nejspíš by to pokustonovi utrhlo hlavu, za předpokladu, že se prostor zkroutí tímto reversním způsobem vynálezců strojů času. ;-D

0 0
možnosti
Foto

No, nějak ta černá díra ale musí působit na okolní prostor, když ho zakřiví a když předpokládáme, že to není jen horizont černé díry, co působí, pak působí vnitřek černé díry, dokonce třeba singularita. Ta vysílá ven asi gravitační vlny, které to způsobují.

0 0
možnosti
DB

určitě někdy někdo na něco přijde........tak jako kdysi někdo přišel na dalekohled.........to je evoluce

0 0
možnosti
DS

Musím napsat, že kvantová provázanost skutečně nedokáže sloužit k přenosu informací. Celý princip je totiž založen na tom, že stav dvou provázaných částic je stejný, dokážeme jej tedy detekovat na dvou místech. Jenže pokud se pokusíme stav jedné z nich změnit, jejich kvantová provázanost se zruší. Ona se vlastně zruší i při zjišťování stavu oněch částic, ale to je trošku něco jiného.

To něco jiného je využití jejich provázanosti k přenosu informací v šifrované podobě. Je to to samé, jako když si vezmete dva šifrovací stroje na enigmu a nastavíte jim stejné výchozí stavy. Oba pak převezete každý na jiné místo, v jednom zakódujete zprávu a v druhém dekódujete. Kvantová provázanost je pak jejich shodné nastavení. Nikdy ale nedokážete poslat zprávu tím, že nastavíte jeden z oněch strojů jinak.

Původně jsem ale myslel, že chcete mluvit o nahých singularitách. Ty jsou teoreticky možné. V principu jde o to, že pokud má černá díra výrazný náboj, například pokud by byla tvořena především elektrony, pak horizont událostí pro elektrony může být níže, než horizont událostí pro světlo, právě díky jiné únikové rychlosti v dané výšce. Pak teoreticky je možné pozorovat, co se děje pod světelným horizontem.

Jenže to má pár fyzikálně nepříjemných důsledků, jako třeba že elektron může vyletět dříve, než jej tam pošleme. Tedy alespoň podle současných teorií. No, snad jsem vám nenasadil moc brouků do hlavy...

0 0
možnosti
Foto

No, ale tím jste zrušil kvantovou teleportaci, Bellovu nerovnost a nelokalitu. :-) Ale takhle, tedy jako dva páry bot, z nichž každou zabalíme zvlášť (aniž víme kterou do které kranice) a pak je rozešleme do různých koutů světa, kvantová provázanost nefunguje. :-)

To jste jen zopakovat Einsteinův názor z roku 1935. Ale podle Bellovy nerovnosti a následnáýh experimentů je jasné, že část provázanosti takhle funguje, ale druhá část nikoliv a ta informace se opravdu přenáší. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.