Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Myslím si že hawkinga limitoval způsob, jakým se mohl vyjadřovat. jen přes počítač a jen frázemi sestavenými z předpřipravených slov. to imho mysl člověka hodně determinuje.

1 0
možnosti
Foto

Díky, hodně mě tento článek zaujal. Myslím, že neubírá nic na úctě vůči Hawkingovi jako člověku a vědci (v té správné míře, jakou si zaslouží). Čest jeho památce. Ale je důležité uvádět na pravou míru takové ty typické mediální "mytologizace".

2 0
možnosti
Foto

To jsem rád, že to někdo tak bere. Tak to taky vidím. Hawking byl úžasný a kdo na něj má? Ve fyzice se mu dnes vyrovná jen pár lidí.

Navíc byl i vtipnej a pohotovej. Jednou se ho třeba na veřejné besedě zeptala jedna puberťačka, že je zoufalá, že nějaký zpěvák odešel z nějaké slavné skupiny. A Hawking na to, že ať nesmutní, protože ve fyzice je teorie paralelních vesmírů, ve kterých se dějí všechny možné historie téhož a že proto v mnoha z těchto vesmírů dotyčný zpěvák z té skupiny neodešel. No, nebyla to úžasná reakce?

Přesto někdo jako Einstein se zřejmě pro fyziku rodí jednou za 200 nebo 300 let.

0 0
možnosti
DT

Docela mě tehle blog udivil. Ne to, co píšete, ale že zrovna vy.

Já myslím, že na každého vědce je potřeba se dívat jako na někoho, kdo se nachází na jednom velikém dlouhém schodišti. Všichni jsou na těch samých schodech, ale na různých stupních (vývoje fyziky). Absolutně se nedá srovnávat jeden s druhým. Každý z nich má jiné výchozí předpoklady. Kdoví, jak by dopadl Einstein, nemít v zádech Plancka a jak byste dnes vychvaloval Plancka, kdyby situace byla opačná. Hawking by na místě Einsteina třeba vynikl ještě víc, protože by neměl rozptýlení. Pauli, kdyby nepil jako duha, Heisenberg nebo Lisa Meitner, nebýt Hitlera...

Supermozky jeden každý sám pro sebe jsou pro lidstvo cenné a nelze rozlišovat, kdo byl lepší - jen jim složit poctu za to, co světu dali.

2 0
možnosti
Foto

Hawking i Einstein měli v podstatě podobně otevřené dveře, neměli limity vlastního zkoumání, kromě omezenosti svých schopností. Takže startovací čára stejná. A výsledky obrovsky rozdílné. To prostě nejde okecat nějakým kdyby, bych řek. :-) Hezký den.

0 2
možnosti
Foto

Ač Hawkinga považuji za geniálního, tak souhlasím s tím, že Einstein byl výrazně nad ním. A to nejen podle rozsahu prací, ale zejména dobou a dostupnými prostředky a informacemi měřeno.

R^

3 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavý článek. Souhlasím s Vámi.

4 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.