Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ve svém článku "Proč neexistuje paradox dvojčat" jste uvedl například tuto větu: "Základem zpomalení (dilatace) času ve speciální relativitě je rovnoměrná přímočará rychlost mezi tělesem a pozorovatelem." Takovéto zmatené věty, ve kterých se vyskytuje "rychlost mezi tělesem a pozorovatelem" zastírají podstatu relativistických jevů všem zájemcům z řad široké veřejnosti, kteří o toto téma projeví zájem.

Pokud někdo vytváří z teorie relativity nepochopitelnou záležitost, tak jsou to lidé, kteří ji vysvětlují podobným způsobem jako Vy.

Existuje například kniha "Albert Einstein – teorie relativity pro každého", kterou napsal Stratos Karamanolis (vyšla i v češtině). Jeho výklad je tak názorný, že Vaše věty, ve kterých zaměňujete větné členy a pletete si pády a skloňování, se tomu ani vzdáleně nepřibližují. Jestliže chcete skutečně názorně vysvětlovat problematiku speciální i obecné teorie relativity, musíte nejprve velice dobře zvládnout stylistiku. Až se zbavíte takových jazykových paskvilů, typu "prostoročas je to ve vesmíru nejmateriálnější", tak se pro začátek můžete pustit do vysvětlování malé násobilky.

Žádný "zakladatel smyčkové kvantové gravitace" neexistuje. Carlo Rovelli prostě není zakladatelem jakékoli gravitace, protože gravitace prostě nemá zakladatele (snad kromě Boha). Toto směšné vyjádření pravděpodobně vzniklo absencí korektury u nějakého textu přeloženého překladatelským automatem. Jestliže jste tak chytrý, jak sám sebe prezentujete, očekával bych, že právě tyto problémy vychytáte, a to platí zvláště, pokud zároveň deklarujete svůj bohulibý úmysl přiblížit tato témata široké veřejnosti.

0 1
možnosti
Foto

Vidím, že se pobavím. :-) Ono opravdu základem dilatace je inerciální rychlost. To je i v tom Karamanolisovi. Ono je otázka, kde to zmatení vzniká. :-) Jestli v té větě nebo až po jejím přečtení. :-)

Jinak mým hlavním cílem vůbec není "názorně vysvětlovat problematiku speciální i obecné teorie relativity". To bude nějaký omyl. To je jen vedlejší produkt.

Wiki vyřídím, že maj blbě, že Rovelli "zakladatel smyčkové kvantové gravitace". Ostatně to se vlastně v blogu a na té ani takhle nepíše. Chce to neměnit význam čteného a bude líp. Upozornil bych, že smyčková kvantová gravitace je teorie a ne gravitace sama. Nabývám dojmu, že zmatení není tak úplně v tom blogu či ve Wiki. Zkusil bych nejdřív číst, co se skutečně píše. Pak to bude srozumitelnější. :-)

1 0
možnosti

:-) Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Převládající proudění vzduchu je způsobeno rotací Země a rozdílnou teplotou na osvětlené a neosvětlené části.

1 0
možnosti
Foto

Jo, jasně, nechtěl jsem zacházet do detailů, když je to blog pro veřejnost. :-) Už takhle má video 16 minut. Ale bezva připomínka. Díky. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 28,99
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.