Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hmotnost fotonů je započtena do svítící hmoty? Možná tady je ta chyba, protože fotony nejsou světlo. Je to jako by jste řekl, že molekuly vody jsou vlny na moři.

Samozřejmě Albert to viděl jinak, protože v hodině fyziky nedával pozor a vynechal nauku o vlnění. Že je slavný? To je J. K. Rowlingová také, přesto málokdo věří, že Harry Potter čaruje doopravdy.

Fúze vyrábí fotony? A z čeho? Teplo je rovněž vlnění ve fotonovém éteru a ne tok fotonů. Nedovedu si představit, že by voda mohla téci všemi směry najednou, vlny to ale dělají. Pokud se neoprostíme od geniálních bludů pana Einsteina , tak budeme žít ve světě pohádek sci-fi.

0 1
možnosti
Foto

Ne, ne. Fotony jsou světlo. Fotony jsou jako ty vlny na moři, i když to není tak jednoduché a o něco lepší je chápat je jako vlnové víry. O struktuře těch vln nic nevíme, tedy z jakých "částic" se skládají.

Teplo je kmitání atomů či molekul, takže to s fotony nemá vůbec nic. Omlouvám se, ale v tom komentáři je spousta elementárních omylů, opravování všech by bylo opravdu časově náročně. Einsteinovy teorie byly miliónkrát experimentálně potvrzeny. Jsou jisté asi tak, jako že zítra vyjde slunce. :-)

0 1
možnosti
Foto

Další Albertův bubák E=MC2. Každý tuto rovnici zná, ale nejsem si jist, zdali někdo ví co doopravdy vyjadřuje. Pokud je hmota M polní, tedy fotony, pak je vše v pořádku, protože pouze fotony se pohybují rychlostí světla C. Jestli se ,však jedná o hmotu látkovou, třeba olovo, potom je třeba energie E k rozbití látky M na fotony. Teorie, že ve hmotě je potenciální energie skrytá, je podle mne blud. Téměř 96 procent kinetické energie se nachází v prázdném prostoru, tedy ve fotonovém éteru. Pole moji teorie, je temná hmota fotonový éter a zrychlený pohyb fotonů je temná energie. Vypadá to neuvěřitelně jednoduše, ale vesmír se skládá z jednoduchých věcí

0 1
možnosti
Foto

Ono stačí znát speciální teorie relativity, ze které vyplývá, že klidová hmotnost je aktuální pohybová energie tělesa rychlostí c ve 4. dimenzi pfrostoročasu a hned je jasné, že to žádný bubák není, a že E=m.c2 je zcela správně.

Vykládat ji jako "energii E k rozbití látky M na fotony", není dobře, protože třeba jaderná fúze hélia a vodíku ve hvězdách není žádné "rozbíjení", ale slučování jader a fotony "vyrábí".

Metaforicky řečeno z hlediska 3D prostoru je hmotnost tělesa v klidu projevem jeho vnitřního jakoby "kmitání" na místě. :-)

Temná energie není ani omylem "zrychlený pohyb fotonů", neboť hmotnost fotonů je započtena do svítící hmoty.

0 1
možnosti
Foto

:-)Nejsem takový genius jako vy, ale ctím zákony fyziky. Problém je, že sčítáte hrušky s jablky. Do hmoty látkové se řadí elektrony, protony, neutrony a celá atomová jádra, jež tvoři celý viditelný svět. Dále máme hmotu polní, která se skládá z nekonečného počtu fotonů. fononů gravitonů, podle mne je to jedno a totéž. Prázdny prostor ve vesmíru neexistuje. Vesmírný prostor tvoří fotonový éter. Že byl vyvracen? No ano, proto se nemůžeme hnout z místa a jedna teorie vyvrací tu druhou. Energie. Ze školy víme, že energie je zrychlený pohyb hmoty, a je jedno jestli se jedná o hmotu látkovou, nebo polní, vždy se jedná o energii kinetickou. Energie potenciální neexistuje, je to jen taková pomůcka k výpočtu. Doufám, že osvěžení fyziky ze středí, stačí k tomu, abychom nesčítali energii s hmotou. Na závěr si dovoluji konstatovat, že temnou hmotu ve vesmíru tvoří 96 procent fotony a zbytek je hmota látková. Pokud by někomu nebylo něco jasné, může si to přečíst v mém prvním článku tady na webu. :-)

0 0
možnosti
Foto

Fyzika je hlavně o znalostech. Až pak trochu zaváží inteligence. :-)

V podstatě souhlas. A nadšení ve mně vzbudilo Vaše tvrzení: "Energie potenciální neexistuje, je to jen taková pomůcka k výpočtu." To tvrdím dávno, mám rozepsaný na to blog, že negativní energie neexistuje. Ale rozhodně to je proti fyzikálnímu mainstreamu.

Každou energii provází hmotnost, podle E=mc2, takže jestli nezůstaneme u newtonovské představy, že je hmotné těleso a k němu "přilepená" dodatečně energie (třeba pohybová), a přijmeme speciální relativitu, je každá (klidová) hmotnost jen projevem pohybu rychlostí světla ve 4. dimenzi.

Pak je jasné, že každou energii lze přepočítat podle E=m.c2 na hmotnost a každou hmotnost lze převést na energii a pak různé hmotnosti (či různé energie) sčítat. Jinak by vůbec nebylo možné tvrdit, kolik % činí ve vesmíru normální hmota, kolik temná hmota a kolik temná energie. A tyto údaje se běžně uvádějí.

Hmotnost a energie nejsou nic jiného než dvě strany téže mince, minimálně pokud jde o náš vesmír. Nejde mít jen jednu stranu mince. :-)

0 1
možnosti

Neměla by se v tom případě evidovat změna geometrie vesmíru?

0 0
možnosti
Foto

Ale ta samozřejmě existuje. Dokonce se používá k mapování rozložení temné hmoty. Temná hmota zakřivuje prostoročas a ten pak zakřivuje dráhu světla, které pozorujeme. Říká se tomu gravitační čočkování. Nebýt tohoto čočkování, neměli bychom vůbec mapy temné hmoty.

0 0
možnosti

R^ Pekny odpocinkovy blog. Mate tam po sobe 27 proc.temne energie a 68 proc. temne energie. Zrejme zkouska na ctenare nebo automaticke doplnovani ))

2 0
možnosti
Foto

Ani jedno, prostě to byla moje chyba. Opravil jsem, díky za upozornění. :-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS