Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já přijímám determinismus v "makro světě". Ale možná, že náhoda funguje na nějaké low-level úrovni a je pod naši rozlišovací schopnost ji zachytit. Možná, že nám se zdá, že něco je přímým důsledkem příčin (bez jakékoliv role náhody), ale ve skutečnosti tam došlo k nějaké nepatrné, předem nepředvídatelné změně parametrů.

Podle té teorie ekvivalence, byste před objevem evoluce mohl říct, že všechny druhy vypadají, že rodí děti svého druhu, takže to vypadá stejně jako by druhy byly konstantní, "a jelikož to tak vypadá, tak to tak je".

1 0
možnosti

Jen a pouze k prvnimu odstavci. Samozrejme. Nepatrna zmena dusledkem jine, jeste mensi zmeny ci dokonce chyby {nic neni dokonale, coz vylucuje jiste paradigma}, anomalie atd, cini system nepredvidatelny - neni mozne obsahnout dusledky vsech poli, fluktuaci, vlastnosti, vzajemnych interakci atd. a presto je i onen, uz existujici "hmatatelny"stav, ktery se " vyklubal" z te "nedpredvidatelnosti", prisne deterministicky. Tim chci jen rici, stejne asi jako Vy, ze pokud neni v silach dohledat vsechny priciny, neznamena to automaticky indeterminismus. Do makrosveta se uz promita "vyslednice" toho vseho a protoze zmeny v tomto makro-meritku uz nejsou v rezii malych zmen a pravdepodobnosti, lepe se determinismus tzv prijima - chovani celku lze snaz predikovat, nez jeho elementu.

0 0
možnosti

Extrapolovat procesy s náhodnými čísly na počítači na kvantovou mechaniku je dost odvážné.

0 0
možnosti
Foto

Ani moc není, když to o té náhodě platí pro miliardy případů, tak je to empiricky ověřeno jak hrom. :-) A u kvantovky nevíme, je-li deterministická, proto nemůže být argumnetem proti determinismu. Existuje spousta pravděpodobnostních, ale i spousta deterministických interpretací kvantovky. Kodaň je efektivní, ale pouze povrchní pohled, něco jako statistická termodynamika.

1 0
možnosti

Kvantová náhoda/neurčitost byla již dokázána experimentálně a tím byly současně vyloučeny i možné teorie "skrytých parametrů". Nebudu studovat celý váš text a hledat kde jste udělal chybu; zkuste si jí tam najít sám ;-)

2 2
možnosti
Foto

Náhodnost hodu kostkou byla taky "dokázana" mnoha pokusy, přesto nikdo nepochybuje, že je hod deterministický. Jen nejsme schopni pojmout pohybu všech atomů třeba.

U kvantovky existuje několik deterministických interpretací, takže zatím nevíme, je-li deterministická, proto nemůže být argumentem pro náhodu. :-)

1 1
možnosti

Díky za zajímavý článek, napadají mě další otázky: pokud náhoda neexistuje, lze to považovat za důkaz neměnného osudu člověka, který je pevně předurčen výhradně historickými událostmi? Jaký vliv na život člověka by měl bůh, pokud by byly jeho projevy řízené jen principem kauzality?

1 0
možnosti
Foto

Bohužel ne, protože zjednodušeně řečeno, osud člověka je určen nekonečným množstvím faktorů. Třeba černá díra 5 miliónů let daleko ovlivní nějaký meteorit a jeho malý úlomek za 100 miliónů let zabije nějakého člověka. Tohle nelze nijak postihnout, jako milióny událostí, které člověka ovlivní.

I když je vše deterministické, my nevíme a nebudeme vědět jak. Tady o tom blog: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=557810 .

1 0
možnosti
Foto

Zase odpočinkovej. :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS