Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^vzhledem k svému postižení dokázal mysl odpoutat od těla a soustředit se na jiné věci než většina-kdyby byl zdraví, kdoví, jak by se odvíjel jeho život-zajímavý článek

0 0
možnosti

Já myslel, že se dočtu něco o tom, že mysl je vždy vězení v duchu advaity a buddhismu a zas jen úvahy o panu fyzikovi, jenž je mrtvý a byl slavný hlavně proto, že byl ochrnutý. Tak nevím, pro mě nezajímavé. Matematici jsou geniální, ale že by vesmír vznikl z ničeho, je zjevná pitomost. Na Einsteinovi mě zaujalo, ýe v rámci svého humanismu vynalezl nejstrašnější bombu všech dob, a že ignoroval svoji první ženu i své dítě. Prostě autista.

1 2
možnosti
Foto

No, Hawking poprvé v jednom jevu spojil kvantovou mechaniku a obecnou relativitu a jako fyzik by špička. Oproti tomu je budhismus a duch advaity jen takovým bezobsažným plácáním. :-)

Hawking sice neuměl mco obecně myslet, ale pořád bylo jeho uvažování o několik tříd kvalitnější než naivní budhismus. :-)

1 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Při vší úctě - proslavil se hlavně žvaněním a A.Einsteinem a hlavně I.Newtonem se nedá srovnávat Rv

0 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Zkušeností, intuicí i (svým značně nedorostlým) rozumem vnímám věc podobně.

Nic to nemění na mé úctě k panu Hawkingovi, v intencích Vašeho textu.

2 0
možnosti
Foto

Bloger vypočítává svá přírodovědná studia, ale zdá se, že mu chybí studium filosofie. Vadí mu Hawkingův a Einsteinův materialismus - zřejmě věří bludům kreacionismu a věří ve stvoření všehomíru Bohem.

Dnešní kosmologie dospěla k teorii velkého třesku, která, zdá se, vyhovuje pro fungování NAŠEHO vesmíru. Z hegelovské a marxovské dialektiky vyplývá, že dosažený stupeň poznání NENÍ NIKDY KONEČNÝ a proces poznávání pokračuje!

Zdá se, že MATERIÁLNÍ OBJEKTIVNÍ REALITA je nekonečná ve všech směrech a že náš, námi pozorovaný, vesmír je jedním z nekonečné množiny dalších vesmírů.

0 3
možnosti
Foto

No, to je ale nesmysl. Hawkingovi i Einsteinovi vyčítám, že byli trochu příliš idealističtí, hlavně Hawking. Bůh je blbost. :-)

To, že daný stupeň poznání není nikdy konečný, je věc, se kterou plně souhlasím a je to v tom blogu (Popper).

Objektivní realitu baštím, ale materiální objektivní je už spíše stará veteš. Nic nenní nekjonečné, ani počet vesmírů. To je logický nesmysl. :-)

2 1
možnosti
Foto

J21a84n 81Š97i24k

10. 9. 2018 10:20

Souhlasím R^ Podle mého obecně: vědci žijí příliš v zajetí rozumu

1 0
možnosti
Foto

A to já si zase myslím, že ne. Jen v případě obecných problémů dávám přednost musí být uvažování více fuzzy a zohledňovat mnoho faktorů, které nejdou explicitně zatím vyjádřit. A problémy jako je čas či prostor nejde ve fyzice zatím zcela exkatně uchopit.

Takže můj přístup je "co nejvíce rozumu" a když intuice, tak velmi podložená zkoumáním a fakty.

2 0
možnosti
Foto

Jasně. Každý jsme ve vězení svého stylu uvažování. Někteří maj jeho stěny širší, ale někdy zase za cenu menší přesnosti myšlení.

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.