Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P91a29v56e46l 35D36u70d14r

26. 10. 2018 18:03

Obecná teorie relativity počítá se 3 rozměry délkovými a jedním časovým. To, co zde tvrdíte, je nesmysl. Existuje o tom několik pojednání.

0 0
možnosti
Foto

Jo, takových "pojednání" jsem četl stovky. Ono taky byly tisíce "pojednání" o tom, že čas a prostor jsou absolutní, jak to definoval Newton. A ani milióny "pojednání" o tom nestačí, prostě to není pravda. :-)

Kdyby lidi dali jen na to, jaká byla v minulosti napsána "pojednání" a nepřemýšleli a ta stará "pojednání" neporušovali, nebyla by vůbec věda. Nebyla by ani Newtonovská fyzika a tím ani naše civilizace. Ta existuje jen díky takový "nesmyslům" odporujícím předchozím pojednáním. :-)

0 0
možnosti
Foto

Mám dobrou představivost, ale nějak mi tam unikl čas, jako ten čtvrtý rozměr. Myslím si, že nám úplně postačí tři rozměry, protože čas je důsledek pohybu hmoty po dráze určitou rychlostí a slouží nám k výpočtům a také, abychom stihli vlak. Jinak pěkná videa, na nichž je vidět průchod koule neprůhlednou rovinou, jednou jako půdorys a podruhé jako nakloněný bokorys. Ale snaha byla, dávám karmu;-D.

0 0
možnosti
Foto

Čas není čtvrtý rozměr, to se fyzici hodně pletou. Ve 3 rozměrech by nemohla fungovat relativita, takže 3 rozměry fakt nestačí. :-)

0 0
možnosti

I když tomu - zatím - moc nerozumím, tak článek chválímR^. Jinak je to tady samá "politologie":-)

1 0
možnosti
Foto

Viděl jsem pořád jen 3D kouli procházet 3D prostorem:-)

0 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, ale to její zmenšování a zvětšování je vlastně pohyb neměnící se 4D nadkoule ve 4D. Obávám se, že názornější ukázka 4D neexistuje. Naše intuice na 4D není zvyklá. :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.