Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

M88i28l21o23š 68Š25m45í22d

19. 12. 2018 10:29

Čas jako jednotku měření jsme samozřejmě zavedli my lidé a měření času stále zpřesňujeme, protože to k svému životu potřebujeme. Nejprve nám stačil odhad a pak měření na roční období nebo dny, ale tím, jak se náš život zrychluje, potřebujeme i v praktickém životě dnes měřit na setiny sekundy (sport). Jak se určoval čas v minulosti ve vztahu k historickým událostem se zabývá jedna z pomocných věd historických - chronologie. Fyzikálně s Vámi diskutovat nemůžu, ale kdo ví, jak měří čas jiné civilizace ve vesmíru a zda u nich v jejich galaxiích neplyne čas trochu jinak (v závislosti na gravitačních silách?). Plynutí času je pro každého živočicha a možná i rostlinu jiné - "biologické hodiny". Podobná úvaha, zda potřebujeme čas by se dala napsat i o číslech a matematice a jejich zákonitostech. Byly tady a my jsme je objevili nebo jsme je definovali nebo je přímo vynalezly (to asi ne) a existují všude stejně? Jiné početní soustavy užívali Římané, jiné užíváme my, binární, 16, 32 ... bitové se využívá v IT ...

0 0
možnosti
Foto

M78i97l41o29š 80Š60m29í94d

19. 12. 2018 10:41

Omlouvám se, uvědomuji si, mám tam jednu hrubku ve shodě podmětu s přístudkem, ale nejsem schopen přijít na to, kde se dá text upravit.

0 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, jsem pouhým technickým VŠ laikem, ale nemohu odolat. Vesmír je pro mne uzavřená soustava energie. Podle známého E=m*c2 odvozuji, že se pro jednotlivá kvanta energie může rychlost světla v jednom směru snížit o míru zhmotnění (klidovou hmotnost fotonu např.) a tehdy vznikne hmotný foton, elektron a pod. Tehdy vznikne pro toto energetické kvantum jednorozměrná rychlost, čas a hmotnost. Pokud je i druhém kolmém směru podtečena rychlost světla ( míněno opravdová maximální rychlost ve vesmíru), znovu dochází ke změně času a prostoru o další rozměr, na původní rozměr kolmý, nicméně čas je znovu daný, zpomalený o další kvanta energie přeměněné na hmotu. Z těchto základních hmotných elementů se podle pravidel fyziky zase skládají vyšší celky a pro ty vždy platí jejich celkový zpomalený čas. Tento čas se zastavuje v černé díře a s ním i ostatní rozměry našeho prostoročasu. Proto se mi jeví čas jako funkce gravitace, která je řídící silou pro uzavřenou soustavu vesmíru jako energie.

Tak a teď do mne...

0 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, ale neznám nic jako "sílu zhmotnění". Klidová hmotnost fotonu je nulová, navíc žádná taková není, neboť foton není nikdy v klidu. Asi bych při značné námaze pochopil, co říkáte, neboť sem tam probleskují dobré spojitosti, ale když své úvahy naformulujete v obvyklých termínech, pochopím vše 10x rychleji a zareaguju. Takhle se z nedostatku času omlouvám. :-)

0 0
možnosti

J87o88s86e85f 42P75o65t64r

18. 12. 2018 20:59

Pane Fikáčku,

dovolil bych si tři poznámky k vašemu příspěvku :

"Čas je pouze funkce nějakého konkrétního pohybu". Pokud vím, tak existuje časoprostor a hmota a tyto entity se navzájem ovlivňují. Spíš rychlost pohybu je přímo úměrná energii, kterou těleso dostane a nepřímo úměrná probíhání času.

"Na horizontu událostí černých děr se čas zastaví, stejně jako světlo nebo gravitační vlny, které ji nemohou opustit." Černé díry gravitačně působí na celou galaxii, čas a světlo se zastaví, ale nikoliv gravitace.

Karel Marx:

objevil hodnotu zboží, ale také užitnou hodnotu zboží. Užitná hodnota je třeba nutnost si koupit židli, aby člověk mohl sedět. Čím je touha člověka po potřebě sedět vyšší, tím více peněz je schopen zaplatit. Židle, tedy kromě vlastnosti sedět na ni, má také hodnotu, to je spotřebovaná práce na její výrobu, která by měla výrobci při prodeji pokrýt náklady včetně přiměřeného zisku. Čím je pro kupujícího větší užitná hodnota tím víc zaplatí, když je výrobce nucen prodávat pod hodnotu, zkrachuje.

Toto zjištění a zjištění, že výroba produkuje nadhodnotu jsou geniální nálezy K.Marxe. Jeho filozofické učení o třídním antagonistickém složení společnosti vedlo ke vzniku ateistického komunistického hnutí. To se šířilo v prvních 2/3 20. století jako požár a vyžádalo si na 100 milionů mrtvých. Po 80 letech, došlo k jeho destrukci vlastními obyvateli a zbyla po ně špína, nepořádek, zaostalost, zadrátované hranice, poloprázdné obchody...... a značné množství neomarxistů, kteří ne a ne se poučit z historie.

0 0
možnosti
Foto

Ta první poznámka pro mě není srozumitelná, sorry.

Obávám se, že gravitační vlny se také zastaví na své cestě z černé díry, ale černá díra působí gravitačně na okolí tak, že zakřiví prostoročas a ten teče do černé díry. Proto se vlastně gravitační vlna nemusí dostat ven a přesto černá díra přitahuje. Navíc tento tok prostoročasu vysvětluje, proč se gravitační vlny nedostanou ven. Jsou jako vlny na vodě, ale ta voda je strhávána proudem i s těmi vlnami.

To, že oceňuju jednu Marxovu ekonomickou myšlenku, neznamená ani v nejmenším, že se mi líbí politické hnutí, které nejen z Marxova učení vzniklo. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^moc zajímavá úvahaR^já bych času potřebovala víc alte kdo ne8-o?;-)

0 0
možnosti

Zatím jsem se jen pozastavil u detekce gravitačních vln, takže v rychlosti a ostatní snad příště. Je zřejmé, že jste to chtěl čtenářům usnadnit v rámci popularizace přes vysvětlení, že světlo (laser), kdyby "ctil" i gravitační poruchu, nebylo by možné takovou vlnu detekovat atd, ale proč ji lze detekovat, když ji opravdu ctí?. Fígl je v tom, že z povahy kvadrupólové asymetrie nebo momentu zdroje se šíří vlna stejného charakteru, která se dá obecně detekovat soustavou dvou prvků navzájem k sobě kolmých. V čase se totiž vlna mění - v jedné rovině se jakoby natahuje, v druhé jakoby smršťuje (nelze určit polohu zdroje) a to se v interferometru projeví navzájem skrze jakoby dvě časové poruchy, které si světlo "zaznamená" do své frekvence. Těleso, které má nulový kvadrupólový moment, negeneruje měřitelné poruchy - gravitační vlna, jako porucha se šíří již zakřiveným prostoročasem (rozvlní ho), třeba zakřiveným černou dírou, tudíž nemůže být v ní uvězněna, stejně jako gravitace, projevující se důsledku zakřivení a je tou "hladinou", dovolující po sobě šířit vlny. Jestli se dá STR aplikovat na gravitační vlny, nevím jak to myslíte, ale gravitační vlna má na dynamiku času vliv, protože jde detekovat (porovnávat) právě přes to časové zhoupnutí.

0 0
možnosti
Foto

No, přiznám se, že mi ani tohle vysvětlení, proč LIGO detekovalo gravitační vlny, nijak nepomohlo. Je to ale asi moje vina, neboť jsem tomu zatím nevěnoval žádnou pozornost a námahu. Obecně ale se musí světelné a gravitační vlny v něčem zásadním lišit. Když si představíme, že máme látku (textil) s namalovaným obrazcem, a ta látka se vlní, vlní se s ní i obrazec. Jsem-li tím obrazcem, nejsem schopen pozorovat vlnění látky, neboť se vlním stejně. Ale jak říkám, zatím jsem se pořádně nezamyslel, musím to nastudovat.

Jasně, gravitační pole je tou hladinou, která je i mimo BH, ale já nemluvil o tom, že hladina není venku, ale že se její vlnění, které je v BH, nedostane ven.

0 0
možnosti
Foto

Konečně jste napsal něco, čemu se dá rozumět, tedy že čas probíhá v 3D, nebo jak jsem napsal v mém článku, že čas je pohyb hmoty po určité dráze, určitou rychlostí. Matematicky t=s\v , takže jestli se v=0 potom je čas nekonečný. Pokud je rychlost rovna c , nemůže se čas zastavit, protože jinak by světlo nemohlo doletět ze slunce k nám za 8 minut, ale okamžitě, to je za 0 minut. Jinak výborný článek, dávám karmu.R^

0 0
možnosti
Foto

Ono, jestli je čas 3D pohyb fotonů, nebo 4+D pohyb gravitačních vln je pořád k rozhodnutí a není to zcela jasné. Může to být dokonce projkece 4+D pohybu gravitačních vln do našeho 3D prostoru. Zrovna v tomhle jsem se ještě zcela přesně nezorientoval.

0 0
možnosti
Foto

Milý pane Fikáčku, nevím, jestli ten postesk, že tomu nikdo nerozumí, je lítost nad nulovou schopností konzumace nebo plná radost nad Vaší akceptabilitou. Leč obávám se já, že neplatí ani jedno, protože tento Váš text nemůže být nic jiného než DaDa.... tedy ve Vašem zájmu doufám, že to tak je. Nemůžete určitě myslet vážně tvrzení, že pohyb je čas, abyste o kousek dál čas definoval jako funkci pohybu a obojí se stejnou vážností.

Stejně s Vámi i já pojímám čas jako dítko lidstva ve smyslu Vámi citovaného výroku, neboť ani já jsem nikde neuspěl s požadavkem přídavku na záložku. V neposlední řadě je nutno toto přijmout jako axiom, protože bez toho bychom se nemohli zdárně vyvíjet a dožadovat se úhrady. :-)

Mou domněnku o DaDa přístupu pak plně podporuje první část úplně nejvíc zcela nejposlednější věty tohoto blogu, kterou si buď chcete naklonit kované marxysty nebo nachytat zarputilé leninysty, popř. stalinysti ("y" přijměte, prosím, jako zdůraznění jejich zatvrzelosti).

Vcelku to lze pojmout jako hodnotný příspěvek do veselé předvánoční atmosféry a humornou výzvu ke sjednocení a odstranění animozit. :-)

V dokonalé úctě Váš

P. M.

0 1
možnosti
Foto

Marxisty nemám rád a stalinisty nesnáším, co se týče politické scény. Kvůli těmto politickým emocím ale nebudu tvrdit, že Marx byl trouba, když byl ve skutečnosti geniální. Jeho analýza hodnoty, na kterou tady narážím, je základem prakticky každé v kapitalismu uznávané ekonomie. Se znalostí tohoto faktu přece nebudu tak povrchní, abych každou, byť správnou Marxovu myšlenku označil za nesmysl. Tak tendenční a zaslepený fakt nebudu. Trochu tady chybí znalost současné ekonomie. :-)

Jo, i tady, jako ve většině mých blogů, je místy lehký nátěr ironie, ale to vůbec neznamená, že každou myšlenku tady nemyslím zcela vážně. Myslím. Myslím zcela vážně, že funkci času hraje v dané societě a v dané době vždy konkrétní fyzikální pohyb, který je základní pro měření ostatních pohybů. Čas je funkce nějakého pohybu, a to konkrétně funkce býti měřítkem všech dalších pohybů.

Jestli to někdo nepochopí, stejně jako někteří nepochopí, že peníze jsou měřidlem obsahu lidské práce, je jeho věc. Jen bych na základě nepochopení opravdu nehodnotil to, co jsem nepochopil. Nutnou podmínkou solidního hodnocení je totiž pochopení. Přiznat nepochopení a následně na jeho základě posuzovat, mi přijde jako hodně riskatní podnik. A to i před Vánoci. :-)

1 0
možnosti

Měření rychlosti časem je vlastně obdoba měření kapkami vody, jen tou kapkou je pohyb ručičky hodin o jednu sekundu.:-)

2 0
možnosti

S tématem úzce souvisí filozofické pojmy konkrétní a abstraktní a s tím spojená otázka, do jaké míry a jakým způsobem existují abstrakce všeho druhu. Analogicky k času by šlo myslím postupovat i u dalších fyzikálních veličin.

K marxistickému dodatku: Kolik konců má hůl z hlediska dialektického materialismu? - Tři! Horní, dolní a zánik té hole.

2 0
možnosti
Foto

Dialektický materialismus tedy není můj vyvolený styl, ale občas se ten Marx dopustil geniální úvahy.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS