Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z tohoto pohledu vědomí vlastně slouží k efektivnějšímu naplnění těch základních instinktivních potřeb, nemá tam být k tomu, aby něčemu šéfovalo. Ta představa se mi líbí :-)

0 0
možnosti
Foto

Dávám vám karmu. Za kompletní a logicky vystavěný myšlenkový postup.

Zcela logicky hledáte svobodnou vůli na prozatímním konci evolučního vývoje, v oblasti uvědomělého chování, a současně z toho odvozujete determinismus ve vývoji Vesmíru.

Zcela určitě se nedokáži vyjádřit tak jako vy, máte za sebou mnohé přednášky na několika katedrách. A právě proto někdy použiji nesprávně termín, který s sebou nese veškeré doposud popsané souvislosti, proto se dopředu omlouvám za potíže s přenesením mých myšlenek.

Začal bych tím, co odlišuje živé od mrtvého, samostatným pohybem. Je dán všem živým formám a určitě je ovlivňován vnějším okolím. Pro tyto podněty jsou především nedokonalé organismy vybaveny tak slabě, že dochází k nedostatku podnětů, ale udržet si pohyb je životně důležité. Pro tento případ určitě evoluce vyhodnotila jako pozitivní krok "náhodný proces", nebo vrhnutí kostkou, prostě náhodné svobodně volní rozhodnutí. Je tam velmi hluboko v reflexní soustavě našeho mozečku. Nevím, jaké vazby má s vědomou šedou kůrou mozkovou u člověka, jestli tam tento signál směřuje do některého místa a kam přesně, ale když vidím pohyb živého po světě, není to pohyb determinovaný, ale pohyb náhodně zvolený. Tak se této myšlenky držím a studuji se zájmem vše co se mi dostane pod ruku, jestli to tak má někdo další. Proto ten příspěvek do diskuze.

1 0
možnosti
Foto

Něco na tom je, ale pohyb životních forem není vůbec náhodný. Nebudu se odvolávat na DesCarta, který život, pokud to není člověk, považoval za "stroj". Ale stačí pochopit, že náhoda je jen skrytá kauzalita (viz blog https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=671718 ).

Z toho je jasné, že i živé formy jsou deterministické, mají ale i významnou vnitřní dynamiku, vlastní naakumulovanou energii, takže se navenek nechovají "lineárně", ale jsou relativně autonomní. Tuhle autonomnost a nelineární chování už mají i některé neživé systémy, třeba dokonce anorganicky chemické. Viz Nobelova cena za chemii pro Ilju Prigogina a jeho disipativní struktury.

1 0
možnosti

T70o96m52i 54T57r61n82i47k

26. 12. 2018 10:49

super zhrnuté, super napísane, skutočne pravdivé informácie o mozgu, ale..

..ALE zo ZÁVEROM NEMOŽNO ZATIAĽ SÚHLASIŤ!

protiargumentov mám viacej, ale stačí len jeden, aby sme sa obaja Ty aj Ja mohli posunúť ďalej...

evolúcia väčšinou neplýtva zdrojmi, takže neudržuje pri živote niečo čo nieje treba a z tvojho blogu krásne vyskočila moja predtucha, že vedomie tu nieje len tak pre krásu, ale má svoj primárny účel, a tým je proces rozhodovania,

áno súhlasím, že vedomie je len špička ľadovca a tisíce rozhodnutí vykonáva náš mozog(podvedomie), ale presne ako píšeš, to sú procesy, ktoré nevyžadujú vedomie, lebo ich zvládnu aj zvieratká, takže existencia vedomia, je možno dôkazom, že sú rozhodnutia, ktoré naše podvedomie by neučinilo správne..

a to už si nechám do svojho blogu, zatiaľ ešte nieje dopísaný, má len asi 30 strán:) zatiaľ si prečítajte tento môj posledný blog,

https://trnik.blog.sme.sk/c/490884/preco-pravda-nevitazi.html

ktorý presne uchopuje prečo sa zatiaľ s Jankom Fi. nezhodneme:)

0 0
možnosti
Foto

Ale já si myslím, že se tady spíše shodneme. Můj blog sice vyjadřuje to, že třeba "99,99%" rozhodování probíhá nevědomě, ale zároveň se tam zcela explicitně uvádí, že úlohu vědomí nelze při rozhodování označit za nulovou. I když je to malá část, je opravdu nejkvalitnější (Třešnička na dortu je vždy nejlepší,ne?)

A tímto blogem, upozorněním na to, co všechno je mimo vědomí, se tyto nevědomé faktory vtahují do vědomí a alespoň částečně stávají vědomými. Úloha vědomí neustále roste. Jen si nejsem jistý, že tyto nejexaktněji zpracovávané operace musí být právě na fyziologickém hardwaru.

Počítače jsem schopny stejně přesně, ba mnohem přesněji, zahrnout daleko větší množství faktorů než lidské vědomí. A z příchodem opravdu kvalitní umělé inteligence, která umí už teď, v nedokonalé formě, identifikovat sama sebe, hrozí nebezpečí, že lidské vědomí bude méně efektivní než zpracování umělé inteligence, třebaže nebude mít vědomí v lidském slova smyslu.

1 0
možnosti
Foto

M12i24l29o34š 78Š94m97í29d

26. 12. 2018 10:43

A co svobodná vůle v hypnöze. Je to svobodná vůle média nebo hypnozéra? Je uiž jasné, proč lidé hypnöze podléhají? Nemůže nás, naši svobodnou vůli, ovládat někdo na dálku, telepaticky?

0 0
možnosti

nsepomenuli ste Libetovu "teoriu veta", teda ze vedomie sice nedokaze slobodne konat, ale dokaze slobodne konaniu zabranit, co mozme pokladat za prejav slobodnej vole.

http://www.informationphilosopher.com/freedom/libet_experiments.html

1 0
možnosti
Foto

Dobrá připomínka, ale není třeba ani citovat Libeta. Z logiky věci vyplývá, že i když je úžina vědomí, byť je to malá "škvírka", malá oblast, přesto to nemůže být oblast nulová. Tedy se tam část rozhodovacího procesu, třebaže ne moc velká, uděje.

Herec také přispívá k výsledné podobě filmu, třebaže ho hlavně vytvořil scénárista, režisér, kameraman a celý štáb. Ostatně při pečlivějším čtením blogu si je možné všimnout, že se v něm mluví o malé roli vědomí/svobodné vůle, nikoliv však nulové.

1 0
možnosti
Foto

R^s tím se nedá nesouhlasit-karmaR^

1 0
možnosti
Foto

Skutečně vynikající článek. R^

Tyto věci sice již několik let vím, popsal jste je však bezvadně, tak pěkné shrnutí jsem ještě nečetl.

0 0
možnosti
Foto

Jen jsem sebral, co vykoumali jiní.

0 0
možnosti

L58u58d15ě62k 28T87o43n11d27r

25. 12. 2018 11:04

Na toto téma napsal známý psycholog MUDr. Plzák napsal na konci svého života dvě skvělé populárně naučné knížky: Kostky byly vrženy a Tušení lidské duše.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS