Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Reálný svět je v 3D. V 2D kreslíme na papíře, protože to jaksi jinak nejde. Na kompu umíme kreslit v 3D. A 4D je iluze, proto STR je rovněž iluze a autorům se může říkat iluzionisti, ale nebudu jmenovat, mohli by se toho zase někteří chytit, protože někteří nemůžou bez iluzí existovat.

1 1
možnosti
Foto

A je to podle dokázané teorie relativity právě naopak. Reálný je 4D svět a 3D je jen jeho řez, "iluze". Jinak by nefungovala GPS ani urychlovač v CERNu.

Ten Platón mluvil přesně o lidech, jako jste Vy, kteří nejsou schopni připustit, že jejich vnímání světa je omezené, a mají kapky na očích. :-)

1 0
možnosti

Ještě k těm rozměrům. Občas se objevují podobné úvahy o tom, jak vypadá nějaké těleso v prostoru o jeden rozměr nižší - např. jak působí 3D těleso ve dvourozměrném světě, na základě čehož ze odvodit, jak bychom my v trojrozměrném světě pozorovali čtyřrozměrný předmět apod. Ale je na místě otázka, jak by taková situace mohla vůbec reálně nastat - tedy jak by bylo třeba možné, aby v rámci 3D prostoru existoval nějaký 2D podprostor, jehož prvky by měly zakázaný pohyb do třetího rozměru a ani by tento rozměr nebyli schopni nijak registrovat? To mi osobně přijde nesmyslné, jedinou možnost vidím v tom, když je ten vyšší prostor naprosto miniaturní, např. díky tomu, že je zatočen sám do sebe (jako s tím pracuje např. strunová teorie), takže existující tělesa větších rozměrů ten prostor nijak nevyužijí, ale může být otevřen jen pro velmi malé částice. Přijde mi, že např. toto by mohlo vysvětlovat třeba i kvantové jevy typu tunelování částic, kdy elementární částice projde ven z potenciálové jámy skrz čtvrtý prostor (tedy jednoduše obejde bariéru), zatímco z našeho pohledu se trochu nepochopitelně protuneluje skrz.

1 0
možnosti
Foto

A co takhle bakterie v bublině, myslím v té kapalině. Nebo v jakékoliv jiné membráně, filmu oleje na hladině vodu. Je spousta realizací 2D ve 3D. V papíru, atd.

0 0
možnosti
Foto

Na první pohled zajímavá analogie Platónovy jeskyně a toho, že my vidíme z našeho čtyřrozměrného prostoru v daném okamžiku jen jakousi trojrozměrnou projekci čtyřrozměrného prostoru.

Co se děje v té jeskyni je z hlediska antického člověka (a člověka do Einsteina) jasné. Jeskyň je trojrozměrná, lidí též a na zdi vidí projekci trojrozměrného světa před vchodem do jeskyně.

Nechci moc rejpat, ale obávám se, že ta Vámi zmíněná analogie Platónovy jeskyně s čtyřrozměrným prostorem moc neplatí. Spíš bych se přikláněl k názoru, že my v dané okamžiku nevidíme ani nevnímáme čtyřrozměrný svět, ani žádnou jeho projekci, ale spíš jen jakýsi trojrozměrný řez tím čtyřrozměrným časoprostorem, kdy čas t je zafixován na jednu konkrétní hodnotu. O čtyřrozměrném prostoru můžeme - podpořeni matematickým aparátem - jen více nebo méně úspěšně uvažovat.

Vždy jsem záviděl psům, kteří když jdou po louce a vše očichávají, tak "vidí do minulosti", jelikož cítí, který pes či jiný tvor tam před kratší nebo delší chvíli šel. :-)

Možná však jen tu Vaši analogii dostatečně nechápu. Možná si myslíte, že trojrozměrný řez čtyřrozměrný prostorem je také druh projekce. I tak by se to asi dalo chápat. Budu rád, když mi odpovíte a pokusíte se mi tu Vaši analogii lépe objasnit. Předem děkuji.

1 0
možnosti
Foto

No, samozřejmě, že nejde o řez tělesem. Chce to trochu lépe znát speciální teorii relativity. :-) Stěna jeskyně je 2D řez trojrozměrným prostorem, do něhož/na něž se promítá trojrozměrné těleso a dělá stín.

V teorii relativity je to navlas to samé, jen je tu o dimenzi víc: těleso ze 4D se promítá na 3D řez 4D prostoru. Rozdíl je asi jen v tom, že u Platóna nejsou původní promítaná tělesa 2D, ale když si je takhle představíme, je shoda s relativitou dokonalá. V STR není promítané těleso 4D, je jen 3D, ale je ve 4D, do kterého je vykloněné. :-) Nechtěl jsem to v blogu pro veřejnost moc komplikovat přesným výkladem.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS