Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J98o46s63e54f 69P73o64t63r

6. 3. 2019 19:35

Odvolávám. co jsem o panu Fikáčkovi napsal 5.3. v 22:32 a omlouvám se, a to jen proto, že moje vyjádření nesmazal.

A tak bych si chtěl dovolit další příspěvek, vlastně otázku. Jde o tento problém. Já jsem v reálném socialismu žil po celou dobu, celých 40 let, Paradigma, vyznání víry komunistického hnutí bylo:" Neexistuje nic než hmota. Hmota je věčná, nikdy nevznikla a nikdy nezanikne.Jedním z atributů hmoty je pohyb, zvláštní druh pohybu je vývoj. Vývoj obsažený v hmotě je ve formě samovývoje. hmota tedy ví jak se má vyvíjet. A vyvíjí se ke složitějším a dokonalejším formám. Vrchol všeho je dokonalý člověk - komunista"

Toto paradigma učinkovalo jako blesk, jako požár a zachvátilo polovinu světa. Bojovníci za nový svět umírali s revoluční písní na rtech a celkově historici odhadují, že při instalaci socialismu zahynulo na 100 milionů lidí. Postupně ale revoluční nadšení opadávalo, ale to není ten hlavní problém.

Hlavní problém je to, že věda objevila Velký třesk - vesmír vznikl před přesně spočítaným časem, jednou skončí v tepelné smrti a rozhodující silou v životě vesmíru je 2. zákon termodynamiky, který je v přímém protikladu k jakémukoliv vývoji. Tyto nálezy roztrhaly, rozházely a rozmetaly komunistické paradigma na kusy.

Objev Velkého třesku musel být tvrdým úderem, pro všechny, kdo v to věřili. A těch musely být zástupy, od Duryňského lesa ke Kamčatce, ale i v jiných koutech světa. Je zde někdo takový kdo tento kotrmelec prožil?

0 0
možnosti
Foto

Nemyslím si, že by v této záležitosti hrál velký třesk nějakou příliš významnou roli. Pokud si dobře pamatuju, co do nás cpali ve škole, tak Lenin ve svém Materialismu a empiriokriticismu, který napsal v roce 1908 se už navážel na Einsteinovy relativity jako "idealistické" a kritizuje Macha jako idealistu.

Primitivnímu materialismu daly dávno zabrat obě teorie relativity a pak také hodně kvantová mechanika. Velký třesk je jen důsledkem obecné relativity. Marxistický materialismus je dnes mrtev.

Moderní fyzika, když k věci přistupuje neo-materialisticky, chápe i prostor či nějaké kvantové pole jako druh hmoty a také multivesmír jako "hmotný". Není tu starý klasický materialismus, ale neo-materialismus, který jen říká, že primární je nižší strukturní úroveň. Mimochodem s tímto přístupem třeba souhlasil jeden špičkový věřící. Možná byli někteří věřící nadšeni z velkého třesku jako popření materialismu, ale to je spíše jejich neznalostí věci. Není žádný problém vykládat velký třesk neo-materialisticky.

2. zákon termodynamický by fungoval, kdyby byl vesmír jen, kdyby byl vesmír izolovaný systém. Ale protože je extrémně otevřený, jeho většinu tvoří temná energie, která neustále do vesmíru přidává energii a tím i hmotu, je 2. zákon ze hry.

1 0
možnosti

O výrocích znamenitých osobností se mohou zřejmě někdy vést spory. Také různá období či vliv okolí dává zaznít různě jejich slova. Našel jsem pro Vás pane Fikáček vyznání víry v Boha od pana Einsteina: "Věřím v jednoho osobního Boha s klidným svědomím mohu říci, že jsem nikdy v životě neholdoval žádnému bezbožnému životnímu systému. Již jako mladý student jsem odmítal vědecký postoj 80-tých let, a považuji vývojové teorie Darwinovy, Haeckelovy a Huxleovy za beznadějné a zastaralé. Nesmíme zapomínat na to, že i vývoj pokračuje a to nejen v technice, ale i ve vědě a především v jejich přírodovědeckých odvětvích. O většině představitelů této vědy můžeme říci: Jsou zajedno v tom, že víra a věda nestojí nepřátelsky proti sobě. Jistěže existuje několik vědců, kteří stojí na tomtéž bodě jako jejich předchůdci z let okolo 1880.

Jsem přesvědčen, že bez náboženství by lidstvo ještě dnes bylo na úrovni barbarů. Úroveň společenského života by byla na velmi primitivním stupni. Sotva by existovala bezpečnost života a soukromého majetku a boj všech proti všemu, který je jedním z lidských pudů, by se znetvořil ještě více, než je tomu dnes.

Pravé náboženství pomohlo lidstvu k pokroku ve všech oblastech."

1 1
možnosti
Foto

A to mu bylo kolik? 20? A nebyl by zdroj?

1 0
možnosti

Víra ve smyslu následování Božích mravních příkazů je praktikována asi docela málo lidmi, nikomu se v dnešní krizi autority nechce poslouchat, vždyť je tolik důvodů ...

Snad žádný vědecký obor (kromě teologie) nemá ve své náplni sledování Boží činnosti a lidské neměnné přirozenosti. Dokonce i dnešní filozofie opustila poznání Sokrata, Platona či Aristotela, protože bylo příliš obecné a vedlo ke skutečné svobodě člověka, která není žádoucí.

Einsteinův výrok: "Každý hluboký přírodovědec musí mít určitý náboženský cit, neboť si nemůže představit, že on první myslel na neobyčejné spojitosti, které zjistil v přírodě. V nepochopitelném vesmíru se projevuje bezmezný, povědomý rozum. Dost rozšířené mínění, že jsem ateista, se zakládá na velkém omylu. Ten kdo toto vyčetl z mých teorií, ten z nich nepochopil vůbec nic." je myslím s Vaším tvrzením o nutnosti vyloučit Boha v rozporu.

0 0
možnosti
Foto

Tuhle jeden věřící Polák ze svého překvapení, že ateističtí Češi jsou nejméně stejně morální jako věřící Poláci, o tom napsal celou knihu. Tuším se jemnoval Kuras? :-)

Mám jednoho věřícího kamaráda a jeho morálka je téměř dokonalá, bych řek, neboť mám stejnou, i když jsem nebyl vychován ve víře. Nevypadá, že by víra měla něco společného s bohem. A jak řekl jeden modrý stařec, víra je mnohdy morální berlička těch morálně slabých. Ateista takovou nepotřebuje, má morálku v sobě (ne každý).

Teologie není věda. :-) Ad ten Einsteinův citát: to můj blog obsahoval tohle sdělení v podstatě.

1 0
možnosti

J72o56s98e64f 72P82o98t54r

5. 3. 2019 22:32

Srab Fikáček mi smazal 4 příspěvky. Dobře si to zapamatujte, jak se chovají věřící ateistické víry, když se cítí ve své víře ohroženi. Než mě zase popáté smaže.!

0 1
možnosti
Foto

Jestliže argumentační styl poklesne pod určitou úroveň, opravdu mažu. Lidé v bytě uklízí, aby se nebrodili v nepořádku, který jen překáží. :-) Hezký večer.

1 1
možnosti

J83o29s41e91f 98P98o78t80r

5. 3. 2019 22:29

pane Jelene,

umíte zevšeobecňovat ? Asi ne, když tvrdíte :"Pokud by Genesis měla popisovat vznik světa přístupnou formou, tak mohla alespoň základní věci uvést ve správném pořadí: Nejprve světlo, pak hvězdy, pak Slunce, pak Země s Měsícem, pak teprve zemská biosféra."

Tady přece nejde o detaily. Věda do Velkého třesku říkala :" Svět je věčný, hmota nikdy nevznikla a nikdy nebude zničena" Bible naproti tomu tvrdí .Svět vznikl v čase a v čase zase skončí. Co odporuje, co neodporuje současným poznatkům? Věda do poloviny 20, století prostě věřila na tmářské a zpátečnické myšlenky.

Jistě múžete namítnout, že je to vývoj vědy, kdyby ovšem tyto vědecké myšlenky za své nepoužili komunističtí socialistů k vyvraždění 100 milionů lidí

Kromě toho takový detail, jako, že první bylo světlo, když se Vesmír po 300 tisících let rozzářil po vzniku atomů, a my ještě dneska zjišťujeme pozůstatky, v Genesis uvedený je.

0 0
možnosti
Foto

Ad "Věda do velkého třesku říkala ..."

Možná by bylo vhodné, kdybyste popsal, která konkrétní díla zahrnujete do pojmu "věda". Protože různí vědci se k této otázce vyjadřovali různě. Třeba podle Newtona - jehož Principia bych si dovolil označit za jedno ze stěžejních vědeckých děl novověku - stvořil Bůh nekonečný prostor a v něm konečnou hmotu a pervektně seřízenou Sluneční soustavu.

Považujete tuhle Newtonovu úvahu za zpátečnickou myšlenku?

Co se týče komunismu: To je podle mne forma náboženství. Jen si na rozdíl od předchozích náboženství zvolilo pevnou víru v nulový počet Bohů i nadpřirozených sil, zatímco předchozí náboženské systémy propagovaly rtůzné počty bohů či alespoň nadpřirozených sil. Spousta vnějších artributů a rituálů komunismu je ale s náboženstvími podobná. Z pohledu vztahu k vědě zde byly třeba naprosto shodné snahy potlačovat vědu ve směrech, které by mohly vést k narušení dogmat.

Ad první světlo: Před ním by podle Bible měla být houšť, pošť a voda. Jenže na to všechno by asi bylo poněkud horko.

Podle teorie Velkého třesku měly první fotony vznikat na už konci první sekundy. 300 000 let je doba, ze kdy už lze fotony dodnes pozorovat, protože starší fotony předtím zanikaly.

1 0
možnosti

Je to mimo merit clanku, jenom poznamka k Baruch Spinoza. To byl snad prvni clovek, ktery verejne zpochybnil stvoreni sveta, jak je popisovano ve Starem Zakone a dokonce mel tu "drzost", ze zpochybnil, ze knihy Mojzisovy napsal Mojzis. Ze mu to moc popularity mezi zidovskou komunitou neprineslo je namiste, musel se snad dokonce kvuli nevoli komunity dokonce prestehovat. Byl to opravdu velky myslitel.

2 0
možnosti

J13o75s88e35f 98P24o21t73r

5. 3. 2019 19:43

"Byl to první člověk, který ....... stvoření světa jak je popisováno ve Starém zákoně"

Pane Pospíšil, teď se nám pokuste přiblížit, co by Spinoza říkal kdyby žil nyní a poznal by teorii Velkého třesku. V jeho době a po celých řekněme 350 let existence vědy byl jasný názor na svět : svět, hmota je věčná, nikdy nevznikla a nikdy nezanikne. Vedle tohoto názoru se krčil názor Starého zákona, že svět vznikl v čase a stejně jako vznikl, že zanikne. Věda podporována svými nespornými úspěchy v popisování světa hleděla na názor Bible s despektem a v západní civilizaci si vypracovala falešnou dominantní pozici.

Jenže přišla teorie Velkého třesku, která v polovině 20, století dokázala, že vznik světa odpovídá tomu, co je napsáno v Bibli.

Spinoza se tudíž podstatně mýlil a já nechápu, proč s ním operujete.

Mimochodem, ještě v jedné věci popis v Bibli odpovídá vědeckým poznatkům a tím je popis vzniku lidského rodu. Jak jistě víte, všichni lidé jsou potomky pouze dvou prarodičů,nikoliv jak se snažila věda dokázat, že vznikli z několika různých zvířecích předků.

0 2
možnosti

Nedávno se mě ptal osmiletý vnuk, jaké znám největší číslo. Odpověděl jsem mu, že žádné největší číslo není, protože i k sebevětšímu číslu lze přičíst jedna, dvě... Moc to nechápal, a tak jsem mu řekl, že čísel je nekonečná řada. S tím se jakž takž spokojil, i když ne moc, ale já jsem si uvědomil past, kterou jsem sám na sebe nastražil. Čísel možná je nekonečná řada, což nějak dokážu akceptovat, budu-li ale počítat jedna, dvě, tři atd., v určité chvíli tomu přestanu rozumět a nebude mi to dávat smysl, jelikož by můj život nestačil na vypočítání "všech" čísel. Navíc totéž na mě čeká, budu-li počítat od nuly do minusu. Podle mého se do podobných problémů dostanou i všechny úvahy o absolutním počátku, o nekonečnosti, o věčnosti, o bohu, o všemohoucnosti..., jelikož jsou plné podobných paradoxů jako byl ten starověký Zénóna z Eleje, který dokazoval nemožnost pohybu na příkladu Achilla, který nemůže nikdy dohnat želvu.

Konečně v perexu píšete, že Einstein je symbolem geniality, čemuž drtivá většina lidí rozumí dobře, ale pokud by měl kdokoli definovat, co je symbol a co je genialita, nedokáže to.

1 0
možnosti
Foto

Existují jediný krok, který vyřeší všechny paradoxy nekonečna a absolutna (nekonečno je jedna forma absolutna). Pochopit, že absolutno je totálně mimo náš svět a nemůžeme se ho myšlením nebo cítěním ani dotknout netobože ho pochopit. V našem světě, v naší logice žádná absolutno či nekonečno není a býti nemůže.

Ad Zenón: Řešením je kvantování prostoru (ano, neexistence nekonečně malého dílku) nebo matematické sečtení "nekonečné" řady. Viz. https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=680654 .

2 0
možnosti

Takže podle Vás existuje "absolutní princip", ale určitě to není bůh. :-)

Absolutní princip může být absolutní, ale bůh nemůže.

Já v tom tedy vidím značnou předpojatost. :-)

0 0
možnosti
Foto

Absolutní princip je spíše negace našeho světa, všeho, co kdy poznáme. Nemá s námi vlastně nic společného. Je vymezen negativně.

Kdo se nějak vztahuje k bohu, ať už emočně či racionálně, cokoliv říká o jeho vlastnostech či jeho "činech", píše o něm cokoliv konkrétního, jasně dokazuje, že bůh není absolutní princip. :-)

Filosof nebude psát tlusté knihy o absolutnu, žádnou Bibli, protože víc, že by to byla jen snůška nesmyslů. :-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS