Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J76o77s78e45f 70M40i74k94i68n

27. 1. 2020 12:36

Ono jde o to, kdo a jak tu filosofii používá a kdy ji studuje. Humanitní obory jsou dobré jako určité rozšíření či doplnění již stávajícího vzdělání. Na tom lze stavět.

0 0
možnosti

Děkuji autorovi za zajímavé zamyšlení, které jsem si s chutí přečetl.

1 0
možnosti

Vynikající článek! Karma R^R^R^

2 0
možnosti
Foto

Díky za karmu. :-) Článek ale má i diskutabilní a ne tak podložená tvrzení, na blog to snad seriózností doufám stačí.

0 0
možnosti

Pokud sto neschopných filosofů bude obsahovat jediného, který posune svým způsobem myšlení o podstatě věcí, pak se celková investice do všech určitě vyplatí. Jen možná za hodně dlouhou dobu. :-/

2 0
možnosti

Ale co s těmi neschopnými? Buď jim zajistíme pohodlný život na fakultě, a potom se budou množit geometrickou řadou nebo půjdou do Lidlu ke kase.

0 0
možnosti

Nutíte mě pane Fikáčku přemýšlet a porovnávat. Z mého laického pohledu - filosofie ve vědě a výzkumu je schopnost vidět svět ze stále objektivnějšího pohledu. Zcela objektivní asi nebude nikdy, ale sám říkáte, že i křivý obraz je lepší, než žádný. Ti nejlepší vědci, kteří přicházeli v minulosti s převratnými objevy toho, jak vše funguje, se tomu objektivnímu obrazu přiblížili nejvíc. Měli schopnost a představivost tohoto vidění. Dotýkali se tak toho velkého, které činí vesmír vesmírem. Naproti tomu člověk je velikostí určitě zanedbatelná část vesmíru, ale je to jako s motorem. I jediné drobné zrnko v pravou chvíli a na pravém místě ho může zničit. Z tohoto hlediska může člověk působit destruktivně, a snad možná i opačně konstruktivně (stejným způsobem může také leccos zachránit). Dostávám se k nejdůležitější části toho, co jsem si přebrala z Vašeho článku. K etice. Zmiňujete ji vedle psychologie jako přímou vědu řešící člověka. Myslím, že je pro nás nejdůležitější. Ve vztahu k člověku - a prostřednictvím něho, má možnost a sílu "zadřít motor". Proto si myslím, že vedle filosofie je etika stejně důležitá a velká. Ne-li důležitější. Díky za Vaše články, vedou čtenáře k závěrům nejen z oboru vědy a výzkumu, ale mnohem dál. A mimochodem historii a principy fyzikálních teorií vysvětlujete moc pěkně - zdravím a karmuji. R^

1 0
možnosti

J97o51s19e85f 98P34o22t24r

26. 1. 2020 22:10

Poznání světa se děje, jak jste uvedl, experimentem, pozorováním, ale také matematickým výpočtem.

Jinak si myslím, že ten Hawking měl pravdu. Sice ve fyzice (ale i jinde ve vědě ) platí zásady pozitivismu, ale to je vše co filozofie k objevování fyziky může říci. Nezapomeňte, že vědci jsou pouze zručnějšími a kvalifikovanějšími řemeslníky, kteří objevují materiální svět. Vědci objevují jak svět funguje, ale nejsou schopni říci proč funguje.

Filozofie se týká lidského světa, odpovědi na otázky odkud jsme, proč jsme, kam jdeme, co je existence, proč je vesmír, proč je svět .... Celá ta nekonečná řada filozofů odpovídá na tyto otázky a žádný z nich zatím neodpověděl tak, aby s ním všichni souhlasili. Vytvoří se filozofický systém, následující generace filozofů dokáže že není pravdivý a vytvoří si svůj vlastní systém a tak to jde dál a dál.

A vůbec jste se nezmínil o tom, že existuje základní filozofická otázka, zda je svět materiální podstaty, nebo vychází z duchovní podstaty.

Jak znám váš názor, duchovní podstatu pokládáte za nesmysl, ale měl byste se o tom aspoň zmínit, všichni ostatní myslitelé se tím zaobírají.

5 2
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Po dlouhé době trochu nějaký argument. Blbý je, že tu kvalitu hodnotí člověk sám. Sebehodnocení, to je sebestřednost.

Navíc bych vůbec nesouhlasil s tím, že filosofie hodnotí především kvalitu. To je lidský sebestředný výmysl. Filosofie se zabývá nejobecnějšími zákonitostmi, tak může třeba uvažovat o kvalitě jako takové, ale proč by si vybrala nějakou konkrétní kvalitu, navíc ne moc vysokou, pro to není žádné důvod. Filosofie se konkrétnostmi nezabývá. Na to jsou speciální vědy.

0 0
možnosti
Foto

Máme přehoušle filosofů, politologů, sociologů, psychologů, studentů cizích jazyků, mediálních studentů, politologů. Všichni vystudovali humanitní obory a není pro ně není uplatnění, ale obory technické nám chybí.

2 0
možnosti
Foto

A byla by nějaká konkrétní analýza, založená na nějakém průzkumu, nebo je to jen takový dojem z médií? :-)

A aby bylo jasno, nemám nijak vyhraněný názor, jestli je jich moc nebo ne, jen nikde nevidím žádný solidní základ, ze které by se dal udělat alespoň trochu spolehlivý úsudek. :-)

1 0
možnosti

Mezi lidem například kolují seznamy studijních oborů na různých pofidérních vysokých školách a z některých jde skutečně hlava kolem. Jsou to obory evidentně vymyšlené k zajištění obživy nějakého "specilisty" a není jich málo (nepředložím příklad, takové zprávy mažu a jen mi z nich zůstává základní vjem). Jsem přesvědčená, že deformace v humanitních oborech ve vysokém školství se obráží i na vnímání občanů o jejich užitečnosti

2 0
možnosti
Foto

A není to spíš o úrovni některých škol. Když jsem koukal co a kdo učí na FF UK, tak to vzbudilo docela můj respekt a to jsem dost kritický. Znám i empirické a praktické obory, které na některých školách nemají úroveň.

0 0
možnosti

A proto by bylo dobré, aby měli filosofové na VŠ povinně zkoušku z matematiky.;-D

3 0
možnosti
Foto

Spíš bych doporučoval z fyziky. :-) Ale třeba na Oxfordu se čistá filosofie prakticky neučí, jsou především kombinace filosofie - konkrétní věda.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS