Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J61o70s36e95f 25P85o51t39r

3. 2. 2020 22:27

Pane Fikáček,

nemáte pravdu, když říkáte :"Kvantová mechanika, která je základem prakticky veškeré naší elektroniky ". Základem elektrotechniky jsou oscilace valenčních elektronů, vycházející z jedné ze čtyř fundamentálních sil - z elektromagnetismu, oscilace které vytvářejí elektrické pole, a to v pohybu vytváří magnetické pole. Ty dvě pole pak transmutují a vedou k existenci vln šířící se prostorem. a samozřejmě mají charakter vlny i částice - duální, podle kvantové mechaniky

Kvantový charakter mají všechny předměty i lidské tělo, ale zde platí nepřímá úměra, čím je objekt větší, tím má menší vlnovou délku.

A asi nemáte pravdu také v tom, že kvantová mechanika se neuplatňuje v biologii. John Archibald v knížce Rovnice života píše : ... enzymy dokáží katalyzovat i více než milion reakcí za sekundu ....podle nejnovějších výzkumů, enzymy, tyto vysoce molekulární sloučeniny využívají v buňce kvantové tunelování.

Při házení mincí nemůže existovat kvantová neurčitost, ty mince jsou pro to velké !! To je normální statistická pravděpodobnost.

0 0
možnosti
Foto

No, všiml bych si, že elektromagentické pole dnes už řeší kvantová elektrodynamika. Je to kvantové teorie elektromagmentického pole. :-) Viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvantová_elektrodynamika .

Elektrické obvody, 220 V, nepotřebujeme řešit kvantovkou, ale jakmile je miniaturizuje, tedy chipy a další elektronika, počítá se to kvantovkou. A dnes snad kromě muzea už neexistují přístroje, kde by elektronika nebyla miniaturizována. :-)

Že se elektromagnetické pole na SŠ učí klasicky, je druhá věc. Ale takhle ji používají akorát elektrikáři, ne elektronika.

Všechny fundamentální síly, kromě gravitace, jsou kvantové. Tato pole mají kvanta, fotony, gluony, obecně bosony, a kvantovka popisuje jak tyto částice, tak tato pole. Už od roku 1905 a článku o fotoelektrickém jevu od Einsteina, za který dostal Nobelovu cenu, se fakt ví, že elektromagnetické pole je kvantováno. :-)

Taky jsem nepsal, že se kvantovka neuplatňuje v bilogii. Uplatňuje, ale vlastně jen v biochemii. Zbytek biologie o kvantovce "neví".

1 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS