Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Všechna nekonečna která existují, existují jen na papíře v matematice...,, jen jedno nekonečno je reálně reálné, fyzikálně reálné : časoprostor před Velkým Třeskem, je nekonečný absolutně ( a v něm "plave" náš Vesmír ..konečný ...zatím ).

1 1
možnosti
Foto

Ani na papíře neexistuje jedné nekonečno. A časoprostor před velkým třeskem nebyl, neboť byl stvořen velkým třeskem. A multivesmír opět nekonečný není ani omylem. Je to logicky nesmyslné a empiricky nedokazatelné i neklasifikovatelné, tedy nevědecké. :-)

0 0
možnosti
VD

Keď Vám niečo skolabuje, znamená to že to prestalo fungovať. Ak je gravitácia príťažlivá, potom pri gravitačnom kolapse môže dôjsť iba k zániku gravitačnej sily a následne k rozpadu vesmírneho telesa a nie k zosilneniu gravitačnej sily a tým k nekonečnému nárastu hustoty i hmotnosti telesa.

Je to náhoda, že galaxie sa podobajú na družicové snímky tornáda? Podľa mňa sú galaxie vesmírnymi tornádami, ktoré drží pohromade rozdiel tlaku a nie gravitácia. Ak sa gravitačné vlny šíria rýchlosťou svetla a svetlo nedokáže prekonať horizont udalostí, potom ani gravitačné vlny nemôžu prekonať horizont udalostí a pôsobiť na hviezdy ktoré obiehajú okolo čiernej diery. Vďaka nesprávnemu gravitačnému zákonu je nesprávny celý vedecký model vesmíru.

Lorentzov faktor je bezvýznamná hra z matematickými výrazmi, ktorá nemá žiadne praktické využitie. Bohužiaľ Einstein to nedokázal pochopiť a preto Lorentzov faktor použil ako dôkaz, prečo sa nedá prekročiť rýchlosť svetla.

Keď sa pohybujete v smere vetra a vaša rýchlosť je menšia ako je rýchlosť vetra, vietor vás tlačí dopredu. V okamihu, keď dosiahnete rýchlosť vetra, sila ktorou vás vietor tlačil zanikne.

Ak pri rýchlosti ktorou sa šíri elektrické pole prestane urýchľovaná častica zrýchľovať, je to preto že zanikla sila ktorou pôsobilo elektrické pole na urýchľovanú časticu a nie preto že by došlo k nekonečnému nárastu hmotnosti urýchľovanej častice. ŠTR je podvod, ktorý nemá nič spoločné z realitou!

0 1
možnosti
Foto

Při gravitačním kolapsu nemůže dojít k "zániku gravitační síly". K zesílení gravitace tím dochází, ale ne do nekonečna.

To s těmi tornády a galaxiemi je otázka rotace, ne stejného mechanismus rotace. Je úplný nesmysl, že galaxie drží pohromadě "rozdíl tlaku". Gravitační vlny vznikají nad horizontem událostí.

Očividně speciální relativitě nerozumíš ani trochu, neboť Lorentzova transformace je rotace v časoprostoru, která je podstatou STR. Bez ní by nefungovaly třeba GPSky. Další úplný nesmysl je, že "Einstein použil Lorenzův faktor jako důkaz nepřekročitelnosti rychlosti světla". Ono to bylo obráceně. Nejdřív Einstein formuloval postulát o rychlosti světla a z něj odvodil Lorentzovu transformaci.

Poslední dva odstavce jsou nejen elementární neznalostí STR, ale ukázkou chyb v logice. V CERNu při rychlosti téměř světla síla na částice stále působí, ne že zmizí. Jen nemá už skoro žádný efekt. To je celý.

Shrnuto, předvedl jsi jen základní neznalosti STR, nic jiného. :-)

2 0
možnosti
JP

J24o23s56e89f 75P12o36t30r

11. 3. 2020 13:15

Pane Fikáček tvrdíte :

"Ona totiž třetina světové ekonomiky stojí na popření nekonečně malých veličin, pardon, na kvantové mechanice. Všechny počítače, mobily, GPS, veškerá elektronika a komunikace."

To sice máte pravdu, ale měl byste to zkonkretizovat, že vynálezci a konstruktéři při jejich konstrukci nepopírali nekonečně malé hodnoty, ale využili vlastností jedné jediné částice - elektronu. A to tak, že pro mobily, GPS a komunikaci využili vlastnosti pohybu elektronu - elektřiny, která, když se pohybuje ve vodiči, vytváří elektromagnetické vlny, které zase jiný vodič - anténa, mění na elektrické signály.

A pro počítače a elektroniku využili vnitřních vlastností elektronu - jeho spinu, jenž může nabývat dvou hodnot "0" a "1" na základě jeho ovlivnění magnetickým polem.

V každé učebnici fyziky narazíte na zásadní rozpor mezi kvantovým mikrosvětem - skládá se z jednotlivých částic,a mezi obecnou teorií relativity, která popisuje čas a prostor, u nichž zatím nikdo nikde neprokázal kvanta.Čas a prostor se zdá být nekvantový.

0 0
možnosti
Foto

Souhlas. Ale to je jen upřesnění. Bez kvantování, tedy zrušení nekonečné dělitelnosti mnoho vlastností, by tohle nebylo.

0 0
možnosti

Nedostáváte se pane Fikáčku s pojmem nekonečno mimo fyzikální a matematická pravidla? Pan Macháček tady řekl: "...pokud nevidím zlo, tak zlo neexistuje?". Možná že nekonečno by se mělo hledat někde v duchovních oblastech - pocity, povaha, odvaha, bázeň, euforie - nechci rovnou říkat náboženství, to si lidé pomáhají sami a je to s ním tak nějak jako s časem. Ale možná věřící ví víc, než vím já, Vy atd. Možná existuje v těchto rozměrech, a ani si ho neuvědomujeme, protože nejsme zvyklí na jiný úhel pohledu. Život je přece tak nekonečně rozmanitý... Všechno změřit nelze - aspoň ne dnes a tady. Jinak moc zdravím. Už se v těch Nobelovkách ztrácím, a tak myslím, že kdyby se porotě ve Stockholmu zavázaly oči, a dostala ochutnat štrůdl mé babičky po 40 denním půstu, dostal by ji taky. Možná :-). Hezký blog - a hezký denR^.

0 0
možnosti
Foto

Je mi celkem jedno, jestli se dostávám mimo fyzikální a matematická pravidla, protože ani fyzika ani matematika nemá nekonečno v "popisu práce". Nekonečno je otázka abstrakce, kterou matematika (ani fyzika) nevysvětluje, jen používá. Stejně tu jde o pojem existence, který není předmětem ani matematiky ani fyziky. Abstrakce a existence řeší filosofie a tu používám. Matematika i fyzika řeší nekonečno spíše prakticky než v základu.

Dokud něco empiricky či logicky neprokážeme, nemůžeme to brát vážně. A to je právě u nekonečna. Nejenže není empiricky prokázáno, ale dokonce nejde empiricky prokázat. Proto to není ani vědecký ani pravdivý pojem.

I v duchovní sféře jakékoliv absolutní představa, tedy i nekoenčno, dává neřešitelné rozpory. To je důvod pro domítnutí jeho existence všude. :-)

1 0
možnosti
Foto

Inu, pokud se stále s různou mírou opatrnosti akceptuje teorie velkého třesku, tak se i přijímá nekonečnost teploty a tlaku v singularitě, byť to nemůžeme změřit.

Jenže..... pokud nevidím zlo, tak zlo neexistuje?

0 2
možnosti
Foto

Jenže problém je v tom, že tohle nejde nikdy ověřit. Každé měření délky má nějakou nepřesnost, tedy nulové rozměry se vždy utopí v této nepřesnosti. Když to přeženu, výsledek takového měření by mohl být třeba 0 +- 10 metrů. A i kdyby byla chyba maličká, leč nenulová, a to bude vždy, je nepřesnost nekonečněkrát větší než měřená hodnota, dělíme totiž nulou. Celé měření je tedy nesmyslné.

A pakliže je fyzika empirická věda, a to je, je důkaz něčeho vždy empirický. Zde není empirický důkaz možný, proto je singularita s nulovými rozměry nevědecké tvrzení, tedy nepravdivé tvrzení. Dá se brát vědecky jen tak, že ho vezmeme jako zjednodušení, neboli řekneme: Rozměry jsou hodně malé, takže se nám ve výpočtu OTR jeví jako nulové, i když nulové nejsou.

Dále, černé díry i velký třesk se začínají řešit kvantově, viz Hawkingovo záření. Zapojíme-li do úvah o singularitách i kvantovku, a to prostě musíme, neboť kvantovka platí všude, vyjde nám, že kvůli Heisenbergovým relacím neurčitosti nemůže existovat nic s nulovými rozměry. Minimální délka je Planckova délka.

Když něco nevidím, může to existovat, ale budu moci říci, že to existuje pouze tehdy, když to empiricky prokážu. Do té doby to nemůžu brát vážně. Tady je navíc jasné, že nelze dokázat nulové rozměry nikdy, tedy je to jen pohádka, kterou nelze brát vážně. :-)

1 0
možnosti
JH

J97a19n 87H57u48r49k42a

10. 3. 2020 17:20

řešení záhady poloměru protonu...děkuji početl jsem si bohužel jste mi připoměl nekonečno děr v mých vědomostechR^

0 0
možnosti
JH

J27a57n 86H55u79r39k32a

10. 3. 2020 17:23

šotek prevít...připomněl;-€

0 0
možnosti
MS

Pouze dvě věci jsou nekonečné, vesmír a lidská hloupost. U té první si tím však nejsem tak jist. A. Einstein

Limitovat lidskou hloupost by opravdu na Nobelovku bylo.

.

Což tak nekonečně malá klidová hmotnost fotonu - to je výzva! ;-)

1 0
možnosti
Foto

To zas taková výzva není, protože ta mrška se nikdy nezastaví, tedy v realitě není žádná nulová klidová hmotnost fotonu. On fakt není nidky v klidu. Je to tedy jen fiktivní výpočet, jakou by býval mohl mít hmotnost, kdyby býval mohl být v klidu. :-)

Ale hezké poukázání na to, že klidová hmotnost fotonu je něco dost pofiderního. :-)

1 0
možnosti
AL

Chcete Nobelovu cenu? Najděte nějaké nekonečno a odstraňte ho.

---------------------------------

Zkoumám celý život, kdy budu mít pravdu já, a kdy ji nebude mít má žena. Zkoumal to můj otec, děd i praděd ..... a nic.

To je nekonečný příběh - čisté nekonečno, a "Nobelovka" nikde.

Nekonečno - čas bez počátku a konce

Početl jsem si díky.

:)

2 0
možnosti
Foto

Hmmmm. Nekonečno nalezeno. Bohužel tohle zrovna odstarnit nejde. ;-D;-D;-D :-(

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.