Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Hmm, až na to, že pohyb kinesinu (25nm) po mikrotubulech (tlouštka v řádu 50nm) se dá pozorovat v procházejícím světle. To se ví od 70. let minulého století. Záleží na počtu difraktovaných fotonů v poměru ke kvantovému šumu ( Detectivity limit of very small objects by video-enhanced microscopy. Mizushima Y., Appl Opt. 1988 Jun 15;27(12):2587-94.)

1 0
možnosti
Foto

A to zřejmě Raleighovým rozptylem. I o tom se v blogu píše. Stačí si ho dočíst. :-)

0 1
možnosti

Zase jsem se něco dozvěděla z fyzikálních zákonů. Tedy o záření. Když vidím ty barevné kreace roušek, které se šijí u našich maminek, tak je to vlastně taková barevná bariéra, vyvolaná virem, který není barevně vidět vůbec. Život bývá paradoxní - a proto tak zajímavý. Zdravím pane Fikáčku. R^

0 0
možnosti
JH

J32a24n 60H63u49r36k60a

23. 3. 2020 0:37

genderově vyváženou...bez vyjímek ohledně barev takže nijakouR^

0 0
možnosti
MS

Analogicky by se dalo říct, že jeden atom či molekula jakékoli látky je neviditelná či jen černobílá, protože je menší než vlnová délka světla. Barva se ale projevuje u většího množství materiálu, tedy řekněme i u "koronavirového slizu".

Chápu ale, že jste měl na mysli krásné barevné obrázky jednoho viru s až neuvěřitelnými podrobnostmi.

Falešné barvy jsou běžná metoda, například vesmírné objekty mohou mít komplexní zobrazení od radiových vln až po gama paprsky ve falešných barvách, a vypadá to neméně úžasně, než onen virus.

1 0
možnosti
Foto

P44e76t20r 86O88m86e72l66k13a

22. 3. 2020 19:32

Zase jeden z fascinujících článků.:-) Nic zlého vám nepřeji, ale byl bych zvědavý, jestli by vás zajímala nějaká barva, až ho chytnete.

0 3
možnosti
Foto

Když člověk na něco nemá, smrt nebo těžkou nemoc nemůže moc ovlivnit, tak si z toho může akorát tak dělat legraci nebo se na účet toho bavit. Brečet a klepat se strachy v koutě nepomůže. :-)

Když mě COVID-19 zabije, bude to s vědomím, že jsem měl fajn život. :-)

4 2
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,17
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.