Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J85a61n 19H84u98r79k54a

25. 4. 2020 6:25

v Krotitelích duchů je scéna kde se Krotitelé potkají s nadpřirozenem, bytostí která se zeptá jsi snad Bůh ? při záporné odpovědi se je bytost pokusí zabít když se krotitelé vzpamatovávají jeden z nich řekne druhému ...jestli se tě ještě někdo někdy zeptá jsili bůh odpověz ANO....myslím že podstata byla vyřčena bůh je všechno kolem nás a tedy i my jsme on...

vaše články mě baví děkuji

viděl jsem kříže kde duch byl spojen s hmotou časem...ty kříže Poutníků nekonečnem do smrti v srdci a mysli musím nést...(J,B Hvězdný Poutník Nekonečnem Hvězd)

1 0
možnosti
Foto

Pokud budeme předpokládat, že Bůh je něco jako inteligibilní černá díra, spíše rezonanční deska (působící na principu jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá) vzniklá jako záměrný produkt civilizací v minulém zaniklém vesmíru, aby zachránila pro budoucí vývoj, co se dá, tak Bůh patří do vědy.

V tomto vesmíru pak urychluje civilizační vývoj v tom smyslu, že snad budeme schopni zabránit jeho případnému zhroucení.

0 1
možnosti
JN

Je Bůh "nad Vesmírem" ...anebo "ve Vesmíru" ? Ví to "věrci anebo věda" ?

1 0
možnosti
JN

Musím pochválit pana Fikáčka. Každý máme vidění světa trochu jiné ( někdy hodně jiné ), protože svět je opravdu nesmírně "hluboký-různobarevný". To, že má pan Fikáček mírně jiné názory než já ( než ty, než je má kdokoliv ) by nemělo znamenat, že je má špatné. Pestrost vidění světa lze jen pochválit. (( což pan Fikáček sám někdy nedělá směrem k oponentům jiných vizí )).

0 0
možnosti

S tím vztahem ke kostelům to máme podobně. Ač nevěřící, rád do nich nahlédnu a nasávám tu jejich zvláštní vůni. Na cestách s ženou prolezeme všechny kostely, které nám stojí v cestě.:-)

2 0
možnosti

Dávám karmu pane Fikáčku za odvahu nad tímto tématem. Jste určitě dobrý vědec, rozumíte fyzice, snažíte se vědeckou cestou pronikat do tajů přírodních zákonitostí poctivě, a jde Vám to. Tohle je ale něco jiného. Doteď, myslím, jsme v prozkoumávání mysli jednotlivce někde na kraji dveří poznání. Ano, máme poměrně dobrou představu o psychice a pochodech vnímání, ale spíš jak je technicky zpracovává a vyhodnocuje mozek. Jak který dojem vyvolává další. Ale každý z nás je takový lidský vesmír. Každý z nás nějakým unikátním způsobem myslí, cítí, funguje. Spousta lidí - ateisté i věřící - v tom cítí řád, logiku, v určitých neopakovatelných chvílích něco, co nelze nikam zařadit. Nazvali jsme o Bohem. Velké zjednodušení pro mnohotvar představ - a SNAD i reality. Věřící nepotřebují odůvodnění, ateisté nad tím stále žasnou a hledají. Ale myslím, že to je podstata tvrzení, že Bůh je v nás všech, všude kolem nás. Je to náš osobitý pohled, unikátní pro každého, jak ho vidíme. Dokonce potvrzujete toto mé přesvědčení Vy osobně. To, jak píšete, že ač ateista (je to jen definice toho, že nejste mezi věřícími), stále jste přitahován vším, co se snahou zachytit něco božsky krásného kolem nás, vytvořili naši současníci i předkové. Ta úchvatná fotografie je velmi, velmi vypovídající o Vás. Ta část, která toto vše popírá, si uvědomila příměr k pohledu z úhlu sebevraha, ta část, která dílo obdivuje, si vybrala tento chrám, z tohoto pocitového pohledu, v tomto barevném ladění. Je to Váš osobní způsob, jak vidíte -nevidíte Boha. Já ale nevidím žádný důkaz o tom, že Bůh není v každém z nás. Možná faktický důkaz, že existuje není zjevný také, ale spousta, spousta náznaků a zákonitostí na to ukazuje. Daleko víc, než argumentů, že ho nelze prokázat. Díky za tento článek. Také nejsem věřící - a jako ateistce je mi to opravdu líto. Hodně věcí mají věřící jednodušší, a trochu jim závidím klid mysli - u těch nejlepších. Thákura nevyjímaje. Zdravím - moc.

1 0
možnosti
Foto

Ale vždyť to nemá vůbec nic společného s lidskou psychikou. Bůh není sluha lidí. Je to o tom, z čeho vznikl vesmír. Takže jen říkám, netahejte nesmysly (boha) do výkladu psychiky nebo světa. Bůh je nesmyslná slepenina absolutního a lidských vlastností, takový nesmyslný hybrid. Důkaz, že je víra hloupost je zde: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=558704 . Ono stačí jediný správný argument, aby zničil milióny protikladných. Tohle není fotbal na branky. :-)

0 0
možnosti
Foto

I84g31o66r 49M19o61t40í81l

22. 4. 2020 8:13

Velice dobry text.R^ Ale ja si prostě nemohu pomoci a když to čtu v každé větě vidim skrytého Vašeho " Boha" , někde va Vašem (pod)vědomí určitě je. Otazkou tedy nadale zůstaví v podstatě jen tohle : CO (KDO) TO JE ?

0 0
možnosti
Foto

To se zdání těch, co boha mají. Tak ho vidí všude. Já nevěřím v našeho sluhu, ve slepeniny našich vlastností, zájmu o nás a absolutních vlastností. To je dětská představa. :-)

2 0
možnosti
PL

P61e92t98r 52L53o14r96e54n13c

21. 4. 2020 21:00

Děkuji za zajímavé zamyšleni.

Nicméně např. za obnovu Dresdner Frauenkirche jsem vděčný.

Nádhera oproti jakémusi neprávem vyčítavému zbořenisku, ať už vůči Anglánům nebo vůči Honeckerovi, který stále sliboval “Wiederaufbau" a skutek utek...

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím. V některých kostelích jsou tak nádherné věci, že je daleko lepší, když jsou v pořádku. Možná opravím své vyjádření. Velké kostely bych opravoval, ty malé se mi zdají hezčí zanedbané. :-)

0 0
možnosti
JP

J27o94s96e69f 62P38o69t48r

21. 4. 2020 18:44

Náš svět vznikl ve Velkém třesku. V tom okamžiku Vesmír dostal energii, hmotu, prostor, čas, fundamentální síly a zákony, kterými se bezezbytku až dodnes a do jeho tepelné smrti bude řídit. V bodě T=0 byl Vesmír v nejuspořádanějším stavu a od té doby se podle 2. zákona termodynamiky přibližuje svému konci. Vesmír se tedy nevyvíjí, není zde žádná evoluce, ale involuce.

Vědci upoceně s úsilím odkrývají tajemství a zákony světa. Popisuj, měří a konstruují hypotézy a teorie, ale zatím neobjasnili ani jednu fundamentální otázku.

Věda a víra nejsou v žádném případě v rozporu (pokud v tom nehraje roli osobní omezenost) a to až do bodu T=0. Zde ten rozpor nastává. A máme tady pouze a jen dvě odpovědi, a to NÁHODA nebo Projektant

Pokud se jedná o Projektanta ten není falzifikovatelný, takže tento jev jde mimo vědu - tím ovšem není řečeno, že je vyloučený, jen pozemská věda ho nemůže dokázat.Pokud jde o NÁHODU musíme vzít v úvahu všechny alternativy, hodnoty prostě mohou nabývat vlastností od mínus k plus nekonečnu. Strunoví fyzici zjistili, že ta zahrada možných řešení obnáší 10 na 500 ( na pětistou) vesmírů. Pro srovnání ve viditelném Vesmíru vědci odhadují počet atomů 10 na 80. I když je to téměř nekonečná nepravděpodobnost, že právě my zde máme to štěstí, tak k tomu přistupuje další nekonečná nepravděpodobnost a to je vznik a vývoj života až k lidskému vědomí

Takže lidé se dělí na ty co věří v Projektanta a na ty co věří v NÁHODU

0 2
možnosti
Foto

Takže 1 bod je něco více organizovaného než barvitý vesmír se všemi divy? Tady má někdo velkou chybu v uvažování. :-) Jo, sice vše říká, že se vesmír vyvíjí, ale proč si bez důvodu nevycucat z prstu, že se nevyvíjí, že? :-)

Obávám se, že věda v podstatě náhodu nezná, zná jen zákonité souvislosti, které se jen při neznalosti mohou jevit jako náhoda. Spíš by náhodou bylo boží dílo. Vždyť přece svobodná vůle nemá příčinu, ne? Jinak by nebyla svobodná. Tedy další základní chyba v uvažování.

Je-li něco nefalzifikovatelné, je to zcela jistě neexistující či nesprávné. Ano, je to mimo vědu, neboť je to budˇkrásná literatura, když si to nečiní nárok na pravdivost, a jestli si činí, je to nesmysl. :-)

Konkrétní podoba člověka má taky neuvěřitelně malou pravděpodobnost, když to počítáme na základě neznalosti, jak to děláš ty. I to by byla náhoda. Stačí ale kouknout na genetiku a nejednou je jasné, že je mnoho věcí určeno genetickými zákonitostmi. Tedy opět stejná chyba povrchnosti, když zavřeš oči před hlubšími zákonitosti. :-)

1 0
možnosti
JS

Tohle je velice zajímavá úvaha. Přesto si dovoluji s některými Vašimi závěry polemizovat. Například píšete, že Bůh je ve vědě "často překážkou, která deformuje správné vidění světa". Obávám se, že vědci, kteří nad sebou nevidí žádného Boha, jsou ochotni vzdát se veškerých zábran. Viděli jsme to nesčetněkrát v minulosti. Jak mohly stovky lékařů za druhé světové války provádět na lidech děsivé experimenty, které byly spojeny s mučením a vraždami? Tito lidé považovali svoje vidění světa za správné.

To, že Newton považoval prostor a čas za něco absolutního – to nebyl boží omyl, ale Newtonův omyl. Říkáte také, že Einstein "boha z pojetí prostoru a času bezohledně vytlačil". Spíše je to tak, jak píšete dále – je to jen obraz naší neznalosti. A obraz naší neznalosti se týká nás, nikoli Boha. Už Aristoteles říkal, že Bůh (jako tvrůce času) nepředchází vzniku vesmíru v čase, ale v logice.

O bohu, kterého definujete jako "negativní absolutno" a který není "kontaminován žádnými lidskými pojmy" nemá smysl ztrácet slova. Bůh, kterého nezajímám já, nezajímá ani mě. Smyl má věřit jen v živého Boha, který má zájem o své stvoření. Věda, která není motivována láskou k lidem, vede jen k bolesti a zkáze.

Fotky jsou vynikající.

1 2
možnosti
Foto

Obávám se, že věřící jsou ještě méně morální než ateisti. Není to statistický důkaz pro celý svět, ale třeba ve věznicích USA je v procentech několikrát méně ateistů než v populaci.

Jeden moudrý muž třeba prohlásil, že ten, kdo má morálku, nepotřebuje boha, neboť bůh je morální berlička pro toho, kdo je v morálce nejistý. Nechápal jsem to zcela, dokud má bývalá žena nezačala věřit. Na ní to bylo vidět velmi dobře. Víra v boha je nejednou i důsledek chabé morálky, morálku nahrazuje. Viz třeba mnozí zločinci, co ve vězení uvěřili. Nevzpomenu si na toho Poláka, co napsal v úžasu knihu o tom, že ateističtí Češi nejsou méně morální než věřící Poláci.

Za války se taky kropily zbraně svěcenou vodou, a Hitler třeba vyhlašoval, že když několikrát těsně unikl smrti, je vyvolen bohem, aby konal velké věci.

Jasně, že to nebyl boží omyl. Někdo, kdo neexistuje, se nemůže mýlit. :-)

Bůh, který nemá jedinou lidem známou vlastnost pochopitelně není bůh. Bůh je právě nesmyslnou složeninou ze dvou absolutně oddělených světů: lidského a absolutního. Protože je taky takový bůh nemožný. V abstrakci totiž nemůže existovat to, co je logicky sporné. A to je bůh.

Obávám se, že lidská sebestřednost dělá z boha lidského slouhu, který plní jejich přání. To bych bral jako urážku a ponižování boha. V podstatě rouhání. :-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.