Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Hezké. Jen to zvídavé dítko nesmí mít nápad měřit vlak od konce k lokomotivě. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Není to v blogu vysvětleno, ale o tom, co se měří dříve, rozhoduje relativita současnosti, a ta rozhodne, že se měří nejdříve předek. Už jsem to nechtěl komplikovat, ale protože tuhle námitku čtu asi potřetí, jdu blok upravit.

0 0
možnosti
VD

ŠTR sa nedá pochopiť, dá sa jej iba slepo veriť! Ak je teória relativity taká fantastická ako tvrdíte, prečo za ňu Einstein nedostal Nobelovu cenu?

Zaujímavý článok o Einsteinovi je na Mystétii.

https://www.mysteria.sk/articles.php?article_id=88

0 1
možnosti
Foto

Nesmysl. Chápe se docela dobře.

Nedostal Nobelovu cenu proto, že v té době nebyla tak ověřená a byla opravdu převratná, tak ji mnoho lidí nevěřilo. A hlavně proti této "židovské" relativitě bojoval nacistický režim.

K tomu článku, ano, popisuje historii docela dobře, a vlastně i objasňuje relativita odmítána nacisty, protože byl Einstein Žid. A Německo byla vůdčí země ve fyzice v té době. Ověření obecné relativity v roce 1919 Alberta proslavilo, neboť zakřivení paprsků kolem Slunce spočítala dost přesně. Navíc v roce 1922 ohyb paprsků přesně ověřilo hned několik expedic.

Nevyčítal bych Einsteinovi, že byl Žid a že jeho teorie byla tak převratná, že měli s jejím pochopením mnozí potíže. To spíše ukazuje kvalitu díla. A dodnes byly obě relativity ověřeny mnohokrát. Každý má asi na mobilu GPS, která obě relativity ověřuje extrémně přesně. Jména kritiků relativity jsou dnes neznámá. Proč asi? :-)

Každá teorie bude časem překonána, jinak by to ani nebyla věda. Newton byl překonán Einsteinem, stejně ale pro většinu případů postačuje Newton a je dost přesný. Podobně to bude s relativitou. Bude překonána, ale ve své oblasti bude platit pořád.

Článek psal asi nějaký hlupák, protože se ptá, proč musí být OTR znova a znova ověřována. Ale ona není. Je jen používána a znovu a znovu se ukazuje, že přesně popisuje černé díry, neutronové hvězdy a celý vesmír. Za gravitační vlny, které OTR předpověděla, byla nedávno udělena Nobelova cena.

Ty konkurenční teorie - to je směšné. Žádná nefunguje, zatím (viz Brans-Dicke Theory). A i kdyby fungovaly, tak po 50 letech jen zopakovat Einsteina není nic moc. :-)

Byl jedním z otců kvantovky, a dokonce ji použil jako první a napsal 4x více zásadních článků o ní, než kdokoliv jiný (včetně Bohra, Heisenberga atd.) Potvrdil jako první atomy. Einstein by zasloužil tak 5 Nobelových cen.

Einstein jinak speciální relativitu odvodil sám a o Lorentzovi a dalších neměl tušení. A on jediný ji správně pochopil, jak dokazuje vyjádření Lorentze.

0 0
možnosti
JN

Bylo by dobré kdyby nejenom veřejnost netápala, ale především vzdělaní lidé, aby sami nedělali binec ve fyzikálním „pojmosloví“..., a už konečně se ujednotili všichni na tom „co“ je veličina, „co“ je rozměr, „co“ je jednotka, a správně to používali. Neměl by jste říkat, pane Fikáčku, ( v názvu to máte ) „kontrakce délky“, protože DELKA nekontrahuje, je to název fenoménu “něčeho“ve Vesmíru, ale kontrahuje „vzdálenost“, což je už reálná míra, tedy interval ( na délkové dimenzi ), tu už bereme jako veličinu. Délka je název „fenoménu reality“, a Vzdálenost je interval ( jednou obecný, jednou konkrétní, atd. ) na dimenzi délkové, a ten teprve kontrahuje, interval kontrahuje. Dtto s časem : ČAS je fenomén Vesmíru, čili název reality ...; kdežto „stáří-doba-věk“, atd., to jsou názvy pro „neurčitý interval“, nebo den, hodina, jsou určité intervaly, reálné míry, tedy intervaly na časové dimenzi fenoménu Čas. Teprve tyto intervaly ( časové ) dilatují. Dtto s hmotou : hmota je název fenoménu. Teprve až „hmotnost“ je veličina reálná, obecná míra hmoty (je to v podstatě také „interval“, ta hmotnost, nikoliv hmota), teprve interval – hmotnost můžeme relativisticky měnit ( viz činitel „gama-člen“ v Lorentzových transformacích )..., klidová hmotnost roste (nikoliv hmota) s narůstající rychlostí, atd. http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/c/c_278.jpg .

0 0
možnosti
LH

Pěkné vizualizace při rychlostech blízkých c

https://www.spacetimetravel.org/

1 0
možnosti
Foto

Je to hezký, taky jsem kdysi tuhle stránku prošmejdil. Ale v STR jsou to animace viuzální STR, tedy ne to, co popisuje Einstein, ale Einsteinovo pojetí deformované zpožděním paprsků.

0 0
možnosti

Ano pane Fikáčku, velmi pěkně vysvětleno, tak, že to chápu i já (účetní) :-) přeji krásné pondělní ráno. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.